Inelul contraceptiv, o solutie pentru femeile ocupate

Urasti prezervativul, iti este teama ca pilulele contraceptive ar putea sa-ti afecteze ficatul sau stomacul sau, pur si simplu, uiti sa le iei?

Urasti prezervativul, iti este teama ca pilulele contraceptive ar putea sa-ti afecteze ficatul sau stomacul sau, pur si simplu, uiti sa le iei? Acestea sunt o parte dintre problemele pe care le are o femeie activa sexual, care vrea sa impiedice aparitia unei sarcini nedorite. In ultima vreme gama produselor de contraceptie s-a largit, iar una dintre noutati este aparitia inelului contraceptiv, numit NuvaRing. Despre efecte, mod de... administrare si siguranta am vorbit cu medicul ginecolog Ruxandra Dumitrescu.

Ce este acest inel contraceptiv?


Este o metoda noua de contraceptie, care abordeaza altfel aceasta problema. Este primul contraceptiv care se introduce in vagin si este primul medicament care nu se inghite sau primul dispozitiv care nu se implanteaza in uter. Femeia si-l poate implanta singura, nu are nevoie de prezenta la medic, nu are nevoie sa mearga regulat la medic, decat pentru controalele periodice si Papanicolau.

Desi pare o metoda de contraceptie locala, ca siguranta, are aceeasi valoare, cea mai mare posibila, ca si anticonceptionalele orale. Stim ca metodele locale nu sunt sigure, spermicidul, diafragma, au indice de sub 50%. Acestea au 98% indice de siguranta.

Se pune in prima zi a menstruatiei, se lasa trei saptamani in vagin, iar in a patra se scoate. In aceasta perioada vine menstruatia, iar in saptamana a cincea, in aceeasi zi, se pune un inel nou. Functioneaza dupa aceeasi metoda ca si anticonceptionalele orale. Trebuie spus ca, daca este uitat in vagin peste 21 de zile, el ne protejeaza cam 35 de zile de o sarcina nedorita, dar trebuie sa ne ferim oricum, in prima saptamana dupa scoaterea lui.

Care este doza de hormoni pe care o elibereaza acest produs?


Doza de hormoni pe care o elimina prin sange, prin vasele vaginale, este cea mai mica dintre pilulele cunoscute, asadar este microdozat. Orice risc de cancer de san sau alte riscuri ale pilulelor scade foarte mult, pentru ca stim ca doza de estrogen per tableta este cea care da acest risc.

Acest inel de plastic este inert in corpul femeii, nu se incarca de bacterii, nu creste flora bacteriana, nu duce la infectii locale, nu este un mediu bun de cultura, deci nu interactioneaza cu alti germeni sau corpul, nu este distrus de mediul umed din vagin. Poate ramane trei saptamani in conditii bune.