Contraceptive progesteronice - avantaje si dezavantaje



Contraceptivele progesteronice reprezinta metode foarte eficientede prevenire a sarcinii, bazate pe administrare de derivatiprogesteronici. Se pot prezenta sub diferite forme de administrare:
- pilule orale (minipilule). Le gasesti sub forma unor folii de 28 depilule cu continut hormonal, trebuind sa se administreze zilnic cate opilula, la aceeasi ora;
- sub forma injectabila (cel mai cunoscut produs fiind Depo-Provera). Inacest caz, se face cate o injectie contraceptiva, intramusculara, o datala 12 sapatamani;
- sub forma de implant (Norplant). Se prezinta sub forma de capsule carese implanteaza subcutanat printr-o mica interventie chirurgicala. Odataimplantate, efectul contraceptiv dureaza 5 ani. Capsulele pot fi oricandextrase, metoda fiind astfel reversibila;
- dispozitive intrauterine cu progesteron;
- inele vaginale. Au continut progesteronic si se fixeaza la nivelulvaginului, dar sunt mai putin folosite.

Indiferent de forma de administrare, mecanismul de actiune esteacelasi, efectul contraceptiv datorandu-se progesteronului continutde produs. Progesteronul previne aparitia sarcinii in principal prininhibarea ovulatiei si prin ingrosarea mucusului cervical (oprind astfelpatrunderea spermatozoizilor din vagin in uter).

Eficienta acestui tip de produse contraceptive este foarte mare.Forma injectabila si implantul sunt extrem de usor de folosit (o injectiela fiecare trei luni sau un implant la cinci ani). Din acest motiv,nu apar sarcini nedorite prin erori de utilizare.

Astfel, pentru Depo-Provera, probabilitatea ca femeia sa ramanainsarcinata in primul an de folosire este de numai 0,3% (3 femei din1000 care utilizeaza acest produs).

Pentru Norplant, probabilitatea de a ramane insarcinata este de numai0,05% (o femeie care utilizeaza produsul, din 2.000).

In cazul minipilulelor, eficienta este mai redusa. Daca in conditiide utilizare fara greseala, probabilitatea de sarcina in primul ande folosire este de 0,5% (5 femei din 1.000 de utilizatoare ramaninsarcinate), in conditiile reale de utilizare (femeia uita sa ia pilulala ora fixa), riscul este de 5% (50 de femei din o mie de utilizatoareraman insarcinate in primul an de folosire).

1. Nu contin estrogen. Datorita acestui fapt, folosirea lor nu seasociaza cu complicatiile rare dar severe pe care le pot determinapilulele combinate asupra aparatului cardiovascular.
2. Efecte asupra ciclului menstrual:
- Menstruatii rare sau chiar absente, si prin aceasta si lipsaanemiei. Acest tip de produse contraceptive determina reducerea numaruluide menstruatii sau chiar disparitia acestora, lucru considerat de multefemei drept un avantaj. Depo-Provera pare a fi cel mai des asociatacu amenoree (lipsa menstruatiilor). Studii efectuate in acest sens auaratat ca, in primul an de folosire a contraceptivelor injectabile,30-50% din femei au prezentat amenoree. La sfarsitul celui de-al doileaan de folosire, 70%, iar la sfarsitul celui de-al cincilea an, 80% dintreutilizatoare. In cazul Norplantului, amenoreea apare mai rar chiar peparcursul trecerii timpului. Cele mai putine cazuri de amenoree suntasociate cu folosirea minipilulelor;
- Atenuarea sau disparitia durerilor si crampelor din timpul menstruatiei;
- Disparitia durerilor abdominale de la jumatatea ciclului menstrual,datorate ovulatiei.
3. Scaderea riscului de cancer endometrial, ovarian, si boala inflamatoriepelvina.
4. Reversibilitate. In cazul minipilulelor si al Norplantului, efectulcontraceptiv dispare imediat dupa intreruperea sau extragerea lorchirurgicala (de aceea din momentul intreruperii pilulelor sau extrageriiimplantului, daca nu se doreste aparitia unei sarcini, trebuie inceputafolosirea unei alte metode contraceptive in aceeasi zi). Si metodeleinjectabile sunt total reversibile, doar ca in acest caz trebuie asteptatsa dispara efectul contraceptiv al ultimei injectii efectuate. Acestascade dupa trecerea primelor trei luni de eficienta maxima, prima ovulatieputand aparea insa abia dupa 9-10 luni de la ultima injectie.
5. Comoditate in utilizare, mai ales in cazul Norplantului si almetodelor injectabile, si neinterferare cu actul sexual (ca in cazulprezervativului, spermicidelor, etc.).
6. Eficienta contraceptiva foarte mare.


Contraceptivele cu continut exclusiv progesteronic au o serie dedezavantaje comune, dar datorita particularitatilor asociate fieacareiforme de prezentare, exista si dezavantaje sau precautii suplimentareindividuale:


1. Lipsa de protectie contra infectiilor cu transmitere sexuala,inclusiv infectia cu HIV/SIDA. Este chiar posibil ca, datorita subtieriimucoasei vaginale determinate de progeteron, riscul de imbolnavire sacreasca. Persoanele cu comportament riscant in acest sens trebuie safoloseasca pentru protectie prezervativul.
2. Neregularitatea ciclurilor menstruale. Este motivul cel mai frecventinvocat in cazul renuntarii la acest fel de contraceptie. Cele maimulte femei prezinta amenoree asociata cu folosirea contraceptieiprogesteronice, dar unele persoane pot prezenta un numar crescut dezile de sangerare menstruala usoara. Foarte rar poate aparea crestereanumarului de zile de menstruatie, iar sangerarea sa fie abundenta. Durataciclurilor menstruale poate varia de la 21 la 35 de zile.
3. Crestere in greutate. O parte dintre femeile ce utilizeaza acest tipde contraceptie, in special forma injectabila, considera ca au castigat ingreutate. Acest lucru pare a se corela cu cresteriea poftei de mancare. Incazul Norplantului, aceasta crestere in greutate este relativ minora,iar in cazul minipilulelor nu pare a exista o corelatie semnificativaintre folosirea lor si cresterea in greutate.
4. Sensibilitate crescuta a sanilor.
5. Depresie. Este posibil ca, in anumite cazuri, folosireacontraceptivelor progesteronice sa determine depresie.


1. Nu pot fi intrerupte imediat. Din momentul in care femeia careutilizeaza Depo-Provera decide ca doreste sa intrerupa folosirea acesteimetode, trebuie sa astepte pana cand dispare efectul ultimei injectiiefectuate (6-8 luni de la momentul injectiei). In toata aceasta perioadapot persista efectele nedorite posibil cauzatoare ale necesitatiiintreruperii metodei: crestere in greutate, depresie, sensibilitate asanilor, neregularitatea ciclului menstrual. De asemenea, pot trece 6-12luni pana cand femeia poate ramane insarcinata.
2. Repetarea injectiilor la fiecare 12 sapatamani, ceea ce presupune onoua vizita la medic/cabinet de planificare familiala.
3. Reactii alergice. Desi rare, pot aparea reactii alergice la acesttip de injectii. Din acest motiv, este de preferat ca femeia sa ramanain clinica inca 20-30 de minute dupa efectuarea injectiei.
4. Modificari ale lipidelor plasmatice ce pot accelera aparitiaaterosclerozei, si scaderea densitatii osoase, ce poate accelera aparitiaosteoporozei (fumatul poate fi un factor de risc asociat). Aceste efectese datoreaza nivelelor scazute de estrogeni din sange.


1. Implantarea si extragerea implantului necesita fiecare o micainterventie chirugicala. In cazul extragerii, aceasta poate fi maidificila, daca implantarea initiala s-a facut prea profund, putandnecesita chiar mai mult de o vizita la medic.
2. Cost initial ridicat. Costul Norplantului este mare, dar dacaeste folosit timp de 5 ani, costul/luna face ca aceasta metoda sa fieacceptabila din punct de vedere cost/eficienta. Daca insa implantul esteextras curand dupa insertia initiala, costul nu se mai amortizeaza prindurata de folosire. Pentru a evita acest lucru, femeia care doreste sail utilizeze trebuie sa nu doreasca sa ramana insarcinata in urmatorii 5ani si sa cunoasca dinainte ca ciclurile menstruale pe durata folosiriipot fi neregulate.
3. Eficacitatea sa contraceptiva poate fi scazuta semnificativde administrarea anumitor medicamente: carbamazepina, fenitoina,fenobarbital, primiona, fenilbutazona, rifampina. Daca este necesaraadministrarea unuia dintre aceste medicamente, trebuie intotdeaunaasociata si o a doua metoda contraceptiva, de siguranta (de exemplu,prezervativul).
4. Inflamatie sau infectie la locul implantului. Un studiu realizat inacest sens a aratat ca 0,8% dintre utilizatoare au prezentat infectiela locul implantului, 0,4% au expulzat capsulele implantate, iar 4,7%au prezentat iritatie locala a pielii pe parcursul primului an deutilizare. Aceste complcatii nu apar intotdeauna imediat dupa insertie.
5. Posibilitatea de aparitie a chistelor ovariene. Desi exista aceastaposibilitate, majoritatea chistelor ovariene ce apar vor dispareaspontan. O proportie redusa dintre acestea pot creste si deveni dureroase,necesitand investigatii si eventual tratament medical/chirurgical.


1. Trebuie luate zilnic, la ora fixa, fara nici un fel de pauza.
2. Eficacitatea lor contraceptiva poate fi scazuta semnificativde administrarea anumitor medicamente: carbamazepina, fenitoina,fenobarbital, primidona, fenilbutazona, rifampina. Daca este necesaraadministrarea unuia dintre aceste medicamente, trebuie intotdeaunaasociata si o a doua metoda contraceptiva de siguranta (prezervativul).