Contraceptia la romani

Cel mai recent studiu efectuat de PSI (Population Services Romania) arata ca toti romanii (97%) au auzit de cel putin o metoda...

Cel mai recent studiu efectuat de PSI (Population ServicesRomania) arata ca toti romanii (97%) au auzit de cel putin o metodametoda moderna de contraceptie si majoritatea (87%) au auzit de unatraditionala. Cunoasterea prezervativelor si a pilulelor anticonceptionaleeste foarte ridicata (95% si respectiv 88%), urmate de dispozitiveleintrauterine (76%), ligamentul de tuburi (60%), spermicide (48%),vasectomie (45%) si contraceptia de urgenta (47%).

Studiul isi propune sa determine nivelul cunoasterii metodelor modernede contraceptie in Romania in comparatie cu anii anteriori. Datele peaceasta tema includ informatii reprezentative la nivel nationalreferitoare la cunoasterea metodelor de planificare familiala sifolosireaacestora in Romania. In principiu, romanii cunosc in medie cinci metodemoderne de contraceptie. Cea mai putin cunoscuta metoda este cea acontraceptivelor injectabile (32%). Femeile din zonele urbane (91%) auauzit, cel mai probabil, de metodele moderne. De exemplu, cunoastereapilulelor este cu 9% mai mare printre rezidentele urbane decat celerurale; in mod similar, 9% mai multe femei au cunostinta despre pilulein comparatie cu barbatii.

Constientizarea metodelor contraceptive este mai mare decat cunoastereamodului de utilizare a acestora (de exemplu, sunt persoane care au auzitdeprezervative, dar nu stiu sa le foloseasca). Studiul a incercat saevaluezenivelul cunoasterii folosirii contraceptivelor in cadrul celor care austiutsa identifice metode de contraceptie. Cunoasterea folosirii metodelor decontraceptie este mai scazuta decat constientizarea existentei acestora(97%fata de 91%). De remarcat este faptul ca desi pilula anticonceptionalaestefoarte cunoscuta (88%), doar aproximativ jumatate dintre cei chestionati(53%) stiu cum se folosesc. O diferenta similara exista si in cadrulaltormetode.

In ceea ce priveste cunoasterea locului de unde se pot procura diverselemetode contraceptie, studiul arata ca cei mai multi romani stiu de undepotprocura prezervative (84%), anticonceptionale (72%) si dispozitiveintrauterine (56%). Femeile (77%) si in general cei din zonele urbane(76%)cunosc mai bine de unde se pot procura anticonceptionalele in comparatiecucei din zonele rurale.

Studiul a mai adunat si date referitoare la modul in care este perceputaeficienta contraceptivelor. Aceasta pentru ca nu este realist sa teasteptica un individ sa foloseasca o anumita metoda de contraceptie daca nu opercepe ca fiind eficienta. Ligamentul tuburilor si vasectomia (36%si 26%)sunt considerate cele mai eficiente. Pilulele anticonceptionale suntconsiderate foarte eficiente de 17% dintre chestionati, ceea ce indica ostagnare in comparatie cu 1999. Cu toate acestea, numarul celor care leconsidera eficiente este in crestere.

Studiul face parte dintr-o campanie mai larga, organizata de PSI -organizatie non-profit activa in domeniul sanatatii reproducerii - inalianta cu alte ONG-uri si Ministerul Sanatatii, care are drept obiectivfinal educarea populatiei in sensul utilizarii mijloacelor de contraceptiemoderne pentru planificare familiala. Necesitatea acestei campaniide educare este impusa de numarul inca ingrijorator de mare de copiiabandonati si de avorturi in randul populatiei feminine din Romania.