Contraceptia: 10 porunci!

Sarcina, nasterea si maternitatea sunt, fara indoiala, evenimente inegalabile in viata unei femei. Cu toate acestea, nu toate femeile stiu ce au de facut din punct de vedere medical in aceste situatii de fericita "cumpana" din viata lor.

In primul rand, nu intotdeauna sarcina este privita in cuplu ca un eveniment fericit. Exista nenumarate situatii in care sarcina este un eveniment nedorit, iar aparitia ei este rodul neglijentei sau lipsei celor mai elementare cunostinte medicale. Ori, in mileniul III, asa ceva este de neacceptat. Contraceptia a fost inventata cu mult timp in urma, iar metodele ei s-au imbunatatit an de an si, slava Domnului, au ajuns si in Romania.

Cu toate acestea, chiar atunci cand sunt folosite, de multe ori, metodele contraceptive sunt utilizate "dupa ureche", adica mai degraba dupa sfatul vecinei sau al prietenei, decat dupa cel al medicului. Ca sa nu mai vorbim ca exista si medici care prescriu o anumita metoda contraceptiva fara sa stie nimic despre pacienta respectiva si fara sa vada macar daca nu cumva acea pacienta are contraindicatii majore pentru acea metoda.

Iar pentru ca vorba multa este saracia omului, am alcatuit o lista de 10 porunci "aproape biblice" in ceea ce priveste contraceptia. Asta inseamna ca ele trebuie respectate cu sfintenie daca tinem la sanatatea noastra:

1. Intreruperea la cerere a cursului sarcinii, chiar daca este legala, nu constituie o metoda contraceptiva, ci "repararea" extrem de pripita a unei greseli fabuloase: absenta sau esecul contraceptiei si, ca in orice lucru facut in pripa, consecintele si riscurile pot fi, uneori, foarte mari. De ce sa fii tocmai tu cea care risca? Utilizeaza contraceptia!

2. Nu exista o singura metoda contraceptiva, ci zeci de asemenea metode adaptate sanatatii, varstei si bugetului fiecaruia. Informeaza-te despre contraceptie acolo unde trebuie, adica la medicul specialist. Si informeaza-le si pe prietenele si vecinele tale ca pentru contraceptie trebuie sa mearga la medicul ginecolog. Nu pentru ca ar avea o boala, ci pentru ca sa ramana in continuare sanatoase.

3. Alege metoda contraceptiva care ti se potriveste din toate punctele de vedere, dupa ce te asiguri ca ai inteles toate aspectele pe care le presupune aceasta.

4. Intreaba-ti medicul ginecolog si despre dezavantajele unei anumite metode, nu doar despre rata sa de succes. Fiecare metoda are contraindicatii absolute si relative pe care tu nu le cunosti, dar pe care medicul tau le cunoaste. Ai putea fi chiar tu cea care are contraindicatia respectiva!

5. Nu uita sa-ti intrebi medicul si cat timp este recomandabil sa utilizezi o anumita metoda contraceptiva. Exista metode contraceptive cu valabilitate sau cu indicatie limitata.

6. Nu uita sa te prezinti la controalele medicale periodice pe care utilizarea unei anumite metode le presupune. Medicul trebuie sa-ti spuna care este ritmicitatea si scopul acestor controale (cuantificarea tolerantei si a efectelor adverse), dar este datoria ta sa te prezinti la medic si sa-ti faci investigatiile necesare.

7. Respecta indicatiile medicului specialist, numai el este in masura sa cantareasca beneficiile si riscurile unei anumite metode contraceptive la o anumita persoana.

8. Alege intotdeauna o metoda contraceptiva reversibila daca iti mai doresti, ulterior, copii. Medicul tau ginecolog te va invata care sunt aceste metode.

9. Renunta la preconceptiile de genul: "pilula contraceptiva ingrasa"(mancarea peste masura si lipsa activitatii ingrasa, pilula nu face altceva decat sa creasca apetitul, dar tu iti poti stapani apetitul daca vrei cu adevarat); "nu-mi leg trompele dupa mai multe nasteri pentru ca am sa ma ingras si am sa ma uratesc" (legarea trompelor sau sterilizarea chirurgicala nu are nici un alt dezavantaj decat acela ca este, in marea majoritate a cazurilor, o metoda contraceptiva ireversibila; ea comporta riscurile oricarei mici interventii chirurgicale si se practica, de obicei, cu ocazia ultimei cezariene sau cu ocazia altei interventii chirurgicale in sfera genitala); "nu-mi leg trompele pentru ca intru la menopauza" (alta tampenie! sterilizarea chirurgicala nu presupune, la om, castrare - adica extirparea ovarelor - asa cum presupune la unele animale). Informeaza-te de la persoanele care au cunostintele si experienta necesare furnizarii unor astfel de informatii! Daca la fotbal se pricepe oricine, nu este o nenorocire! In medicina, insa, poate deveni o adevarata catastrofa!

10. Nu astepta de la partener sa te pazeasca de sarcini nedorite. Pazeste-te tu! Utilizeaza contraceptia inainte de a fi prea tarziu. Invata din greselile altora si nu astepta sa gresesti chiar tu!


Articol realizat de dr. Mihai Dimitriu, medic specialist obstetrica-ginecologie la Clinica de obstetrica-ginecologie "Sf Pantelimon" Bucuresti si asistent universitar UMF "Carol Davila" Bucuresti.