9 trăsături surprinzătoare pe care le moștenim genetic

Oamenii de știință încă nu pot spune cu exactitate cât din personalitatea cuiva este determinată de gene și cât este determinată de mediul în care a crescut.

Dar specialiștii știu care sunt trăsăturile de caracter și cele fizice pe care le moștenim de la părinți.

Iată câteva dintre aceste moșteniri genetice pe care le primim de la părinți, fie că sunt pozitive sau negative:

Impulsivitatea

Chiar dacă nu există "genele impulsivității", cercetătorii sunt convinși că această trăsătură de personalitate poate fi moștenită. Copiii persoanele impulsive sunt mult mai predispuși să se comporte la fel ca părinții lor. În unele cazuri, este o influență a mediului în care copilul crește. Își vede părinții reacționând într-un anumit fel și le copiază comportamentul. Dar în afara imitației, există și un aspect genetic. Cercetătorii Laura Bevilacqua și David Goldman din Statele Unite au realizat un studiu în urma căruia au descoperit alelele unor gene care ar putea fi responsabile pentru impulsivitate.

Obiceiurile legate de somn

Hipersomnia, care este senzația de somn pe parcursul zilei, sau parasomnia, care include diferite tulburări de somn, sunt toate scrise în genele noastre. De multe ori, somnolența și insomnia sunt cauzate de aceiași factori externi precum stres, anxietate, depresie etc. Dar dacă te-ai confruntat întotdeauna cu astfel de probleme legate de somn, în mod sigur le-ai moștenit genetic.

Agresivitatea

Cercetătorii sunt convinși că persoanele agresive nu devin astfel doar din cauza mediului în care au crescut sau a educației primite. Aceștia au descoperit "gena luptătorului", o genă care face o persoană mai predispusă să fie agresivă, să parieze și să aibă un comportament riscant.

Reflexul fotic al strănutului

Între 18 și 35% din populația planetei are ceea ce este numit reflex fotic. Atunci când o lumină puternică întră în contact cu retina, apare reflexul de strănut. Cercetătorii au descoperit că moștenim genetic această trăsătură. În anul 2010, un grup de cercetători a descoperit că două gene sunt responsabile pentru apariția reflexului fotic.

Clinodactilia

Clinodactilia este un defect care face degetul mic să fie curbat. Oamenii de știință sunt convinși că această trăsătură este moștenită genetică. Dacă degetul nu este prea mult curbat, acest defect nu afectează cu nimic funcționarea degetului și a mâinii. Dar dacă curbarea este accentuată, este necesar să fie corectată chirurgical.

Forma lobului urechii

Există două tipuri de lob al urechii: lipit și liber. în trecut, specialiștii considerau că acestea sunt determinate de gene dominante și gene recesive. Dar au descoperit ulterior că există loburi care nu se încadrează în niciuna dintre aceste categorii și că există mai multe gene care influențează forma urechii. 

Genele pentru traiul la altitudine

Unele dintre cele mai mari probleme ale vieții la altitudini înalte sunt presiunea atmosferică scăzută și nivelul redus al oxigenului. O persoană care și-a petrecut întreaga viața la câmpie și apoi merge la munte, la o altitudine înaltă, se va confrunta cu o creștere a numărului de celule roșii din sânge, responsabile pentru transportul oxigenului. Acestea determină îngroșarea sângelui și poate duce la apariția problemelor cardiace. De-a lungul timpului, oamenii dezvoltă ceea ce este cunoscut drept "rău de munte" sau "rău de altitudine".
Majoritatea șerpașilor, persoanele indigene care locuiesc în zona muntoasă a Nepalului, pot face față lipsei de oxigen fără apariția unor complicații care să le afecteze sistemul cardiovascular. Această adaptare la altitudine a apărut de-a lungul generațiilor și este moștenită genetic.

Durata de viață

Oamenii de știință au studiat persoanele longevive pentru a descoperi factorii care determină durata de viață. Rezultatele diferitelor studii au arătat că acești oameni nu au prea multe în comun în ceea ce privește educația, venitul sau profesia. Dar cei mai mulți au obiceiuri și trăsături asemănătoare: nu sunt fumători, nu sunt supraponderali și fac față bine stresului. Iar cei mai mulți dintre ei sunt femei. De asemenea, în cazul fraților longevivi, stilul de viață sănătos este un factor important. De asemenea, persoanele care trăiesc mai mult dezvoltă mai târziu probleme tipice bătrâneții precum diabet sau afecțiuni cardiace decât restul oamenilor, ceea ce înseamnă că există și un factor genetic care determină longevitatea. Iar cazurile de longevitate întâlnite în aceeași familie demonstrează acest lucru.

Predispoziția de a fi supraponderal

Indicele de masă corporală depinde mult de genele tale. Bineînțeles, mediul joacă un rol major, dar cercetătorii susțin că 70 la sută din diferențele de masă corporală dintre oameni sunt cauzate de ADN. O persoană cu gene care predispun la creșterea în greutate are șanse mai mari de a deveni supraponderală. Dar nu înseamnă că va deveni, mai ales dacă urmează un stil de viață sănătos și urmează o regulă simplă de a arde mai multe calorii decât mănâncă.