Craciunul, nu intotdeauna fericit

Ca si anul trecut nu vom intra in spiritul Craciunului pe usa din fata - cea impodobita de cetini, de mancaruri, de veselie, de intalniri, de umblat prin lume - ci pe usa din spate - ca si cum Craciunul...

Ca si anul trecut nu vom intra in spiritul Craciunului pe usa din fata - cea impodobita de cetini, de mancaruri, de veselie, de intalniri, de umblat prin lume - ci pe usa din spate - ca si cum Craciunul ar mai avea o fata pe care o ascundem cu brio. Daca deschideti in perioada Craciunului televizorul sau cititi presa (care nu prea are subiecte) veti constata ca intalniti subiecte diverse dedicate Craciunului dar toate lasa sa se inteleaga cat de superb este Craciunul.

Drept este ca mai gasesti si cate ceva contrar.

O miscare religioasa considera Craciunul ca o sarbatoare pagana care este inutila si care spune cam asa: "nu este nevoie sa primesc cadouri de Craciun pentru ca le pot primi in fiecare zi".

Personal cred ca perioada Craciunului este un moment important al anului, una din cele mai incarcate de semnificatie. Mesajul meu se adreseaza in primul rand celor care refuza sa vada laturile negative. Cand incercam sa spunem ca nu exista aceste aspecte, riscam ca Sarbatorile sa se intoarca impotriva noastra si sa constatam destul de simplu ca in perioada Craciunului, creste rata suicidului.


Am abordat o anumita latura a Craciunului in articolele de pe Eva.ro din 2004, anul acesta voi incerca sa continui, invitandu-va sa va bucurati cu adevarat de Craciun si nu prefacandu-va veselia, ca si cum ar fi ceva care sa ascunda tristetea. Invitatia mea, altfel spus, este - nu transformati Craciunul intr-o "comedie", pe care sa o jucati de pe 24 decembrie si pana pe 2 ianuarie.

Fiecare are datoria sa isi spuna cu adevarat lucrurile, asa cum sunt ele. Desi folosesc un cuvant vag - "lucruri", ma refer la ceea ce simtiti, la ceea ce este in voi.
Am simtit nevoia sa fac aceasta introducere mai larga decat de obicei deoarece nu vreau sa va lasati purtate de o tendinta - orice este ori bun ori rau. Ceva este si bun si rau. Craciunul nu face exceptie.

In acest articol, din multiplele fatade ale Craciunului, ma voi referi la doua care sunt mai rar observate in presa. Acestea doua s-ar putea numi asa: "serviciul" si "copilaria".

semnatura articol Lygia Alexandrescu
de Claudiu Ganciu, psihoterapeut
CPAP - Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie
021 317 40 43; 0722 453 906 sau
centrupsihologie@gmail.com www.centrupsihologie.ro