Nevoia de intimitate - o problema a tinerilor romani

De cand nevoia de intimitate ar fi o problema si de ce este ea cu precadere a tinerilor romani? Necesitatea unei apropieri intime este un lucru firesc atunci cand doi...

De cand nevoia de intimitate ar fi o problema si de ce este ea cu precadere a tinerilor romani? Necesitatea unei apropieri intime este un lucru firesc atunci cand doi oameni se iubesc. Intimitate inseamna apropiere, dezvaluire, cunoastere si impartasire a tot ceea ce esti tu ca persoana. Si de ce, te vei intreba, tinerii romani au o problema cu toate acestea?

Pentru a-ti da prilejul sa te apropii de cineva presupune sa ai un spatiu in care sa faci asta, un spatiu numai al tau, in care sa te manifesti asa cum esti. Sa ne uitam o clipa la animale in perioada de imperechere: si ele au un teritoriu al lor, bine delimitat, in care isi desfasoara ritualurile si consuma actul in sine. La fel si omul are nevoie de un loc pe care sa-l numeasca casa si in care sa se poata apropia de persoana iubita.

Se poate foarte usor ridica problema daca intimitatea nu se poate crea si in spatii publice, prin intalniri, conversatii si saruturi sub clar de luna. Raspunsul este ca da, poati fi intim cu cineva, te poti simti intr-o profunda legatura cu persoana iubita si intr-o multime de oameni, care inceteaza astfel sa mai existe pentru voi. Intimitatea insa este un proces ce se desfasoara continuu si nu un produs, un rezultat. De aceea voi afirma ca cele de sus reprezinta inceputul perioadei de cunoastere si apropiere reciproca. Dar adevaratul sentiment intim se poate crea numai intr-un mediu propice si securizant, cum este o casa a voasta. Cunosti cu adevarat o persoana atunci cand o explorezi din toate punctele de vedere si o vezi intr-o postura naturala, atunci cand inceteaza sa mai pastreze aparentele din societate.

Si cum a intrat in ecuatie variabila "casa" s-a facut foarte usor legatura cu tinerii romani. Sunt cupluri tinere, care practic traiesc la limita subzistentei, deoarece prefera sa plateasca chirie pentru a sta impreuna, pentru a avea un loc al lor. Altii insa acumuleaza pe zi ce trece tot mai multe frustrari fie stand cu parintii si persoana iubita, fie programandu-si cu strictete fiecare intalnire intima, atunci cand parintii nu sunt acasa. Si atunci cand faci in fiecare seara dragoste dupa 10, adica dupa ce se culca parintii, intervine conceptul paradoxal de libertate controlata, care va duce cu siguranta la disfuncii sexuale si probleme de cuplu.

O veche zicala romaneasca spunea ca nu-ti poti face cuib in alt cuib si avea perfecta dreptate. Un cuplu se poate dezvolta atunci cand are prilejul sa se manifeste ca atare, cand pot avea o lume a lor in care sa invete sa se exprime reciproc. E trist sa auzi cazuri de perechi care sunt impreuna de mai bine de un an si nu au luat niciodata micul dejun impreuna sau nu stiu cum face celalalt curat in camera.

Si voi face iar apel la intelepciunea populara prin afirmatia: cunosti cu adevarat o persoana in momentul cand locuiesti cu ea, cand ti se dezvaluie in totalitate, cu toate aspectele modului ei de viata. Personalitatea transpare si din modul in care iti arunci hainele cand intri in casa si dupa modul in care hotarasti sa-ti amenajezi interiorul. Dar cum ai putea sa afli toate astea despre iubitul tau atata timp cat nu aveti o casa a voastra, un loc comun in care sa va negociati pozitia si sa va adaptati unul la celalalt?

De aceea tinerii nostri vor avea inca multe probleme de relationare in cuplu, tocmai din motivul ca nu pot inca sa formeze un cuplu in adevaratul sens al cuvantului. Din pacate solutiile nu depind numai de ei, in timp ce problemele de cuplu se extind si in afara, afectand relatiile cu ceilalti.