Cum te automotivezi?

Vointa, entuziasmul si perseverenta sunt doar cateva atuuri in atingerea unui scop

Cred ca ti s-a intamplat si tie, macar o data, sa te simti lipsita de vlaga, sa gandesti pesimist la ziua de maine si sa nu mai ai puterea sa mergi mai departe.

Lupta cu noi insine este mai grea decat pare, iar rezultatele nu se vad decat daca ai destula vointa sa vrei sa schimbi ceea ce te deranjeaza sau nu iti face bine.

Psihologul Mihaela Zafiu explica: "Daca dupa trairea unui esec nu gasim in noi sau in jurul nostru resursele necesare pentru a depasi starea repectiva, ulterior, intr-o situatie similara, automotivarea poate sa nu apara. Depasirea momentelor dificile care descurajeaza, care trezesc teama, poate dura si poate depinde si de suportul emotional, de incurajarea figurilor importante de langa noi.

 

In viata, sentimente precum cele de pierdere (a cuiva drag, a ceva important) sau de abandon sunt cele care ne vulnerabilizeaza, ne fac neincrezatori si tematori. Sentimentele pozitive ce vin spre noi, momentele in care ne simtim valorizati, acestea ne dau incredere in noi, ne stimuleaza".

Uneori, avem nevoie sa fim sustinuti, precum copiii la primii lor pasi, iar acesta poate fi un mod de a ne capata increderea in noi si in ceilalti. Insa totul porneste de la noi insine: daca reusim sa ne adunam puterile, sa ne ridicam si sa dorim sa mergem mai departe, cu siguranta vom atinge scopurile propuse.

Important este sa nu stai si sa astepti sa se intample ceva, ci sa actionezi. Te-ai intrebat vreodata care este diferenta intre cei care, an dupa an, nu isi ating telurile si cei care au reusite una dupa alta? Automotivarea. Ea este "motorul" care iti da forta, te ajuta sa mergi mai departe si sa reusesti. Trebuie sa stii, iar daca nu stii trebuie sa inveti, cum sa te motivezi, sa nu lasi esecul sa te descurajeze, pentru ca ai putea pierde inainte ca lupta sa inceapa.

Dar cum sa ma motivez? Iata retetele unor invingatoare:

 

Stabileste scopul si visul


Ana era in ultimul an la facultate si a vrut atat de tare sa isi continue studiile in Anglia incat a reusit. Nu a fost o studenta cu 10 pe linie, dar a fost manata de aceasta dorinta de a-si aprofunda cunostintele in turism in afara tarii. Cum a reusit? "Intai de toate trebuie sa stii cu exactitate pentru ce lupti, trebuie sa iti cunosti telul!", imi spune Ana. "Trebuie sa iti doresti cu adevarat ceva, sa fii 'infometata' sa vrei sa realizezi acel tel. Dupa ce ai stabilit asta, urmeaza pasul in care treci la treaba. Nu uita: ceea ce iti doresti trebuie sa fie real si provocator, sa te scoata din starea de lenevire. Este o 'reteta' pe care mi-am facut-o eu si chiar a dat roade", marturiseste, cu mandrie, Ana.