Ce te face fericita?

Lucrurile simple, implinirea sufleteasca sau un job bun...

Exista momente in care meditam intens la ceea ce ne-a facut, ne face, ne poate face si ne va face fericite. Cadem pe ganduri mai ales in momentele in care suntem neimplinite, confuze si cu impresia ca traim viata altui om rau, care merita pedepsit si sortit sa nu fie fericit.

Sunt convinsa ca in orice persoana exista dorinta, necesitatea as putea spune, de a fi fericita, de a simti fericirea, de a se simti bine cu sine insasi si cu cei apropiati.

Exista teorii contemporane care sustin ca orice incercare de a ridica nivelul fericirii unui individ este in zadar: fericirea este o trasatura mostenita in proportie de 80 %, iar incercarea de a ridica nivelul fericirii este ca si cum ai incerca sa cresti in inaltime. O serie de cercetari din genetica sustin ca nivelul de baza al fericirii la fiecare individ este constant si stabil pe parcursul intregii vieti.

Exista momente in care oamenii pot fi mai fericiti, dar aceste perioade sunt de scurta durata. In acest articol nu vom dezbate filosofic acest concept al fericirii, ci vom afla cateva opinii simple si oneste.

Imi amintesc vorbele Mariei, o persoana pe care am cunoscut-o acum ceva timp: "Nimic pe lumea asta nu este imposibil, cu atat mai mult aceasta stare, care poate fi vesnica. Sa traiesti cu frica - asta iti limiteaza fericirea. Cunosc oameni care ma fac fericita, 'ma vindeca' nu doar prin vorbele lor, ci prin simpla prezenta, atunci cand ma imbratiseaza. Pentru a fi fericita trebuie sa traiesti viata cu inima, nu cu mintea". Vorbe care ma urmaresc de ceva vreme...

Pentru unele dintre noi, fericirea poate insemna a fi casatorita cu barbatul visurilor, a fi trezita in fiece dimineata de sarutul fin al copilului pe care si l-a dorit toata viata, a avea un job platit foarte bine, a fi posesoare unei case imense, plina de lucruri de valoare...
Alte femei sunt fericite daca viata lor inseamna o calatorie vesnica in care cunosc locuri si oameni noi, ajuta pe cei in nevoie, lectureaza carti in varful unui munte pe care au dorit sa-l cucereasca, fara un ban in buzunar.

"Locurile, persoanele, mesajele care imi marcheaza viata, au un efect puternic asupra mea, ma fac sa simt ca traiesc si sa fiu fericita. Imbratisarile prietenilor, ale parintilor, ale celor apropiati, dar totusi atat de departe, prin alte parti ale lumii. Fara acestea nici nu as putea rosti cuvatul 'fericire'", spune Irina.

Pe Camelia, de exemplu, fericita ar face-o un job foarte bine platit, iesirile cu prietenii in club si intalnirea cu un "domn bine", adica bogat: "Confortul este cel mai important pentru mine. Rasfatul, viata indestulata, lipsita de griji - acestea inseamna fericirea pentru mine".

"Stiu ca fericirea nu este usor de atins, dar daca stii sa lupti si sa crezi, cu siguranta vei ajunge in acel punct de maxima importanta pentru tine insati.
De multe ori am crezut ca nu mai pot face inca in pas inainte, dar am ajuns sa fac parte dintre cei care cred ca totul este posibil si am ajuns sa fiu fericita"
, imi spune Dana. "Primul pas? Este cel mai greu - sa fii impacata cu tine insati. Daca ai ajuns in acest punct, de aici totul este floare la ureche", continua Dana.

"Sunt fericita atunci cand fac ceea ce imi place, sunt inconjurata de cei pe care ii iubesc, traiesc frumos, sunt sincera cu mine si cu cei din jur, am sperante si trezesc in fiecare dimineata cu un inca un scop, inca un motiv pentru a lupta", se destainuie Anca.

Implinire sufleteasca, un job mai bun, o strangere de mana, un zambet molipsitor de copil, un portofel cu mai multe carduri, o casa pe malul marii, prietenii de care iti este un dor nebun, o imbratisare sincera, un sarut parintesc pe frunte, o mangaiere care iti face inima sa bata mai tare...
Sunt atatea care te pot face fericita si multe sunt lucruri foarte simple...

Putem fi fericite! Asta e clar. Nu stim cat ne influenteaza genele aceasta stare, dar exista multe lucruri pe lumea asta care ne pot face fericite. Daca nu mai stim cum este fim fericite, putem invata din nou. Sa incepem cu un zambet!

Pe tine ce te face fericita?