Psihologia machiajului

Cand te machiezi, dimineata, scopul este acela de a te pune in valoare si eventual de a ascunde micile probleme (cearcane, cosuri, pete). Dar de cele mai multe ori este omis un detaliu important, si anume faptul ca machiajul trebuie sa-ti accentueze stilul, personalitatea.

Cand te machiezi, dimineata, scopul este acela de a te pune in valoare si eventual de a ascunde micile probleme (cearcane, cosuri, pete). Dar de cele mai multe ori este omis un detaliu important, si anume faptul ca machiajul trebuie sa-ti accentueze stilul, personalitatea. Este vorba despre ceea ce este definit ca fiind morfo-machiajul. Principiul este acela de a armoniza principalele caracteristici ale fizionomiei cu personalitatea ta, iar instrumentul folosit este nuanta fardurilor si stilul general al machiajului. Efectul este o armonie intre chip si felul tau de a fi.

 

Cele trei etaje ale fetei

Principiul machiajului morfologic a fost pus la punct de Vanda Garnier, estetician specialist in machiaj. Teoria pusa in practica de Vanda Garnier pleaca de la faptul ca fata are trei etaje, fiecare cu semnificatile ei si care transmite o anumita categorie de mesaje.
Primul etaj incepe de la radacina parului, cuprinde fruntea, sprancenele si ochii si reprezinta zona cerebrala. Al doilea etaj este format din pometi, nas si urechi, incepe imediat sub ochi si se termina la nivelul buzei superioare si reprezinta zona afectiva.

Al treilea etaj incepe de sub nas, cuprinde gura, barbia si maxilarul si este zona instinctuala.


La aceaste detalii se adauga conturul general al fetei, care vine sa intregeasca imaginea si care poate fi rotund, alungit, oval sau patrat. “Machiajul nu poate schimba lumea si nici macar pe tine, dar poate pune in evidenta detalii despre tine pe care nu le stiai”, este una din afirmatiile celebre ale lui Kevin Avcoin, make-up artist si fotograf.

 

Machiajul – o haina pentru fata

Vanda Garnier sustine ca machiajul trebuie sa se adapteze in egala masura felului de a fi, dar si starii de spirit pe care o ai in fiecare zi in parte. “In felul acesta, realizand un echilibru intre chipul tau si machiaj, se poate spune ca fata te reprezinta cu adevarat. Machiajul imbraca fata si, asa cum tii cont de haine in functie de starea ta de spirit si de momentul zilei, tot asa si machiajul trebuie sa tina cont de detaliile tale interioare si, evident, de momentul zilei”, spune Vanda Garnier.

 

Felul tau de a fi si machiajul

Faci parte din categoria persoanelor comunicative, spontane, active, cu umor? Va trebui sa-ti pui in evidenta etajul inferior, cel instinctual, pentru a realiza un echilibru cu etajul superior, cerebral, foarte vizibil si expresiv. Machiajul ochilor trebuie sa fie luminos, dar discret.

Un machiaj prea incarcat va reduce din expresivitatea naturala a ochilor;

Daca esti introvertita, retrasa, romantica, puncteaza pe etajul cerebral si pe cel afectiv, de mijloc, pentru a da cat mai multa expresie fetei. Ingrijeste-ti cu atentie pielea, nu uita o urma de culoare pe obraji si foloseste rimelul pentru a da stralucire ochilor. Machiajul gurii trebuie sa fie delicat, discret, dar expresiv, pentru a pune in valoare firea sensibila;

Daca esti o persoana cerebrala, pune accent pe etajul superior, cerebral pentru a da mai multa prestanta ochilor, dar si pe etajul instinctual. Nu uita niciodata rujul!;
Daca ai o fata asimetrica, urmareste ca prin machiaj sa echilibrezi trasaturile, pentru ca simetria este conditia esentala a frumusetii.

 

Chipul “adaptat”

In functie de aceste idei, chipul poate fi “adaptat”. Vanda Garnier spune ca, in functie de situatie, machiajul trebuie sa accentueze o trasatura sau alta a fetei, pentru ca mesajul pe care fata ta il transmite si care este receptionat de cei din jur, instinctiv, sa fie cel pe care vrei sa-l transmiti.


“Daca te duci la un interviu pentru un job, ideal este sa pui accent pe ochi, dar machiajul trebuie sa fie elegant si lipsit de orice accente grave.

Scopul este acela de a-l face pe interlocutorul tau sa-si focalizeze atentia in ochii tai, si sa vada acolo inteligenta si agerimea mintii tale. Trebuie sa acorzi o atentie deosebita sprancenelor care dau expresia fetei. Daca te duci la o petrece, evident ca atentia trebuie sa cada pe gura ta, pentru ca este punctul de maxim interes pentru barbati”, te sfatuieste Vanda Garnier. Specialistul in machiajul morfologic, sustine ca femeile ar trebui sa nu intre intr-o rutina a machiajului. “O mare greseala este aceea ca femeile se machiaza la fel in fiecare zi. Variaza poate culoarea fardului de pleoape si gata. Fizic si psihic nu suntem identici doua zile la rand. De ce figura noastra sa fie identica in fiecare zi?”, spune Vanda Garnier.

 

Ce spun cititorii nostri de pe Facebook?


Le-am intrebat pe cititorele noastre de pe Facebook cum isi adapteaza machiajul la starea de spirit pe care o au in fiecare zi. Oana ne spune ca i se pare aiurea sa-si adapteze machiajul in functie de starea de spirit si argumenteaza clar pozitia ei spunand "ma gandesc ca ma trezesc intr-o dimineatza si starea mea spirituala este gen de club....

Nu cred ca m-as machia ca de club la 7 dimineatza doar pentru ca asta este starea mea spirituala....Nu stiu.... zic...parerea mea de expert".

In schimb Catalina ne spune ca nu obisnuieste sa foloseasca machiaj, dar cand are o stare de spirit deosebita apeleaza la aceste trucuri "Nici eu nu prea folosesc, folosesc rar si cand am o stare de spirit mai deosebita". Iar Dannii ne adreseaza o intrebare amuzanta "Si daca nu folosesti machiaj asta ce inseamna? Ca te simti mult prea bine ca sa mai apelezi la el? :))" care ne face sa ne intrebam daca intr-adevar nu putem sa abordam problema si din acest unghi de vedere.