Te supara aspectul organelor sexuale? Labioplastia iti poate fi de folos!

Multe femei sunt nemultumite de aspectul labiilor sau simt un oarecare disconfort in timpul actului sexual din cauza acestora. Daca intampini o astfel de problema, afla ca exista labioplastia, o interventie care iti remodeleaza labiile. Despre ea, ne vorbeste dr. Ardeshir Vahidi, medic specialist in chirurgie plastica, microchirurgie reconstructiva si chirurgie estetica.

Labioplastia este procedura chirurgicala de reducere a formei si dimensiunilor labiilor mici si/sau mari, fie dezvoltate in exces, fie deformate dupa ce femeia a nascut sau a prezentat fenomene inflamatorii, infectioase la nivelul acestora, fara insa a fi afectata functia lor.


De ce apeleaza femeile la aceasta interventie?

"Factorul principal pentru care aceste femei se prezinta la un consult si ulterior apeleaza la operatie este in principal disconfortul psihic", ne spune dr. Ardeshir Vahidi. "Nu in ultimul rand, este vorba si de un disconfort fizic, forma acestora fiind nu doar inestetica, ci creand neplaceri in timpul actului sexual", adauga specialistul.

Aspectul labiilor se schimba atat dupa nasteri sau inflamatii, cat si odata cu trecerea timpului. Ca orice tesut moale, ele isi pierd din elasticitate si devin mai laxe si mai lasate. De asemenea, aspectul inestetic al labiilor poate fi si mostenit genetic.


In ce consta interventia?

Potrivit specialistului, este vorba de o tehnica simpla care dureaza aproximativ o ora si care se realizeaza prin exicizia excesului si refacerea labiilor dupa dimensiuni in armonie cu complexul organelor genitale. La ora actuala se foloseste  un radiobisturiu performant care da rezultate excelente. "Unele paciente insista pentru o anestezie totala. Totusi, este recomandata o anestezie locala care nu creeaza niciun disconfort", mai spune dr. Ardeshir Vahidi.

Datorita caracteristicilor secretorii ale organelor genitale feminine, este nevoie de mai multe masuri de precautie:

  • o ingrijire igienica mai deosebita si evitarea operatiei in mod deosebit in perioada ciclului menstrual;
  • evitarea contactelor sexuale in mod deosebit in perioada post operatorie cel putin 14 zile;
  • evitarea efortului fizic care poate duce la intarzierea vindecarii din cauza transpiratiei abundente.

De asemenea, se recomanda schimbarea in mod frecvent a lenjeriei intime si mentinerea unei toalete riguroase, prin efectuarea unui lavaj local corespunzator, in functie de indicatiile medicului curant. Perioada de recuperare este de cateva zile, dupa care se pot relua activitatile obisnuite.


Riscuri si complicatii

Pentru ca este vorba de o interventie simpla, cea mai frecventa complicatie care poate interveni este sangerarea dupa operatie.

"Excluzand complicatiile post operatorii de aspect, acestea fiind strict tehnice si constand din asimetrii si aspect nedorit, mai pot aparea si alte complicatii relativ minore, precum inflamatii locale urmate de infectie, cauzate de o igiena precara sau conditii nefavorabile de interventie chirurgicala", precizeaza dr. Ardeshir Vahidi, medic specialist in chirurgie plastica, microchirurgie reconstructiva si chirurgie estetica.

Pretul unei astfel de interventii variaza intre 600 si 1500 de euro, in functie de clinica la care apelezi, medicul pentru care optezi, tipul anesteziei etc.

De regula, dupa operatie, femeia, complexata pana nu demult, scapa de disconfortul psihic pe care il avea inainte, capata mai multe incredere in sine si are o imagine a corpului imbunatatita.