Invata cum sa pastrezi vie pasiunea in cuplu

Fara diferente nu exista o relatie fericita
"Cand partenerii reusesc sa pastreze vii deosebirile dintre ei prin iubire si respect reciproc, pasiunea din relatia lor se poate mentine la cotele cele mai inalte. In momentul in care cei doi incep sa semene prea mult, atractia, sau chimia, cum ii se mai spune, dispare, se pierde. Tie nu ti s-ar parea plictisitor sa stai langa cineva care iti seamana foarte mult?", este intrebarea pe care mi-a adresa-o Lavinia, o amica, dupa ce am avut o alta discutie interminabila despre relatii fericite sau mai putin fericite.  

Cuvintele ei mi-au ramas mult in minte, iar disecandu-le am realizat ca un sambure de adevar tot exista - pentru a mentine pasiunea intr-o relatie, trebuie sa ne pastram trasaturile care ne diferentiaza, incorporand, in acelasi timp, si calitatile partenerului.

Diferentele formeaza intregul


In general, pasiunea de la inceputul relatiei ne semnalizeaza ca ceea ce ne atrage la partenerul nostru se regaseste si in noi insane. Pentru a intelege mai bine chestiunea, hai sa luam un caz ipotetic: Dan, care este o fire rece si distanta, este atras de Ana, care este tandra si sensibila. Putem vorbi in aceasta situatie de o atractie inconstienta, pentru ca Dan dispune de asemenea calitati (cele pe care le are Ana), dar nu le are inca foarte bine dezvoltate. Iubind-o pe Ana, va fi capabil sa descopere propria lui tandrete si sensibilitate, calitati care vor balansa raceala si detasarea lui.

Si in acest mod se construieste "intregul", relatia: iubind un partener diferit, dar care oglindeste o parte din personalitatea ta. Fara diferente nu exista o relatie, fara unele asemanari, nu exista conexiune. E o logica extrem de simpla si foarte usor de verificat.

"Iubirea are mai multe componente", dupa cum ne spune Lena Rusti, psihoterapeut. "Ele se ajusteaza in timp, unele se asaza, altele se intensifica si toate impreuna dau consistenta relatiei. Insa, daca iubirea se bazeaza doar pe pasiune, de exemplu, se poate ajunge la sentimentul ca iubirea a scazut in intensitate la un moment dat, pentru ca pasiunea isi schimba coordonatele pe masura ce partenerii se cunosc mai bine, devin mai familiari unul cu celalalt", declara Rusti.

Indubitabil, iubirea pentru care amandoi lupta, se asaza in fiecare zi, putin cate putin, si ajuta la cladirea ei ca relatie. Daca este adevarata, iubirea nu se pierde niciodata. Insa, pentru asta, este nevoie de efortul si de implicarea ambilor parteneri, de dorinta lor de a-l face pe cel de langa fericit. Trebuie sa existe dorinta de a rezolva problemele impreuna, de a coopera, de a accepta diferentele si de a invata sa traiasca impreuna cu ele. Si, pana la urma, ele dau farmecul relatiei, nu?