Intrebari despre gelozie

Azi voi avea mai multe intrebari. Pe masura ce vei citi si vei gasi o intrebare - raspunde la ea si apoi continua lectura. Am ales sa pun intrebari deoarece acestea...

Azi voi avea mai multe intrebari. Pe masura ce vei citi si vei gasi o intrebare - raspunde la ea si apoi continua lectura. Am ales sa pun intrebari deoarece acestea sunt mai utile decat raspunsurile si pentru ca existenta lor presupune ca reusesti sa acorzi atentie cuplului tau.

Poate ca una dintre intrebari va strabate perceptia ta si iti va intra in suflet. Scopul psihologiei nu este sa dea raspunsuri, ci sa creeze in fiecare acele intrebari prin care o persoana poate sa devina mai aproape de ea insasi. Iar tema geloziei este o problema pe care, intr-un fel sau altul, toata lumea o problematizeaza. Fiecare cuplu este marcat intr-un fel sau altul de gelozie.

Mai intai iti voi prezenta o situatie ipotetica. O primarie. O multime de oameni sunt in miscare, se agita, stau la coada, manifesta tot felul de intentii. In aceasta multime, o pereche. Stau linistiti pe doua scaune asteptand sa le vina randul. In spatiul public intra o persoana de sex feminin - este avocata lui care se indreapta spre cuplu si incepe sa-i vorbeasca lui. Cea care pana atunci astepta linistita pe scaun se ridica manifestand furie si incepe sa se agite. "Stiam eu ca ma inseli, ca nu pot avea incredere in tine". "Este geloasa" isi spune, in minte, el.

La aceasta situatie iti voi adresa cateva intrebari.

  • Cum ti-ai explica reactia ei?
  • Ce crezi ca a determinat gandul lui: "este geloasa"?
  • Cum ti s-ar fi parut normal sa reactioneze fiecare persoana din intamplarea noastra?
  • Tu ce ai fi facut daca ai fi fost in una din cele 3 ipostaze?


O alta situatie - de data aceasta autentica. Cu ceva timp in urma, in cabinet a ajuns un cuplu pe care majoritatea oamenilor l-ar cataloga - simpatic, un cuplu creat acum 10 ani. Probleme majore nu pareau sa fie. Veniti in Bucuresti din provincie, prin munca au reusit sa-si consolideze casnicia, sa-si cumpere o casa, sa creasca 2 copii. Un cuplu de invidiat, poate. Motivul adresarii? Viata lor a inceput sa cunoasca certuri tot mai intense din momentul in care, ea, in timpul unei petreceri, i-a spus ca adevarata ei dragoste este cel cu care a vorbit prima data - un coleg comun din liceu.

Din acel moment viata lui a devenit un mic calvar - mereu se intreba: "m-a iubit vreodata?" Scenele care au marcat cuplul ulterior s-au referit la dorinta lui manifestata constient de a o chinui punand-o in permanenta sa-i povesteasca ce s-a intamplat in timpul liceului, cerand sa i se povesteasca cum a evoluat relatia dintre cei doi, cerand detalii privind actul sexual cu prima iubire, crize, reprosuri la adresa ei. Viata lor a cunoscut o schimbare - pentru o poveste ce a fost in urma cu ani de zile.

La aceasta situatie iti voi adresa alte cateva intrebari.

  • Este bine ca ea i-a incredintat ceea ce simte? De ce oare (da sau nu)?
  • Cum ai explica intensitatea reactiei la el?
  • Ce crezi ca s-a intamplat cu acest cuplu mai departe?


Doua momente ale unor oameni care sunt zilnic pe langa noi. Spatiul nu-mi permite sa continui seria de exemple. Dar limitandu-ne la aceste doua situatii, te-as invita sa le acorzi cateva minute. Unul este generat de o situatie intamplatoare, altul determinat de o poveste de acum mai bine de 15 ani. In ambele situatii cam acelasi comportament - manifestari vehemente. Ti se pare logic? Esti de parere ca are de-a face cu gelozia ceea ce am incercat sa redau aici?

In primul - un act petrecut aici si acum, in celalalt - un fapt istoric dinaintea constituirii cuplului. Timpuri diferite, spatii diferite si totusi intamplarile au ceva in comun. Oare tu ai mai putea adauga un exemplu din istoria ta? Fara a incerca sa istorisim foarte mult sa incercam sa gasim ceva comun.

Este oare gelozie?

In raspunsurile pe care le-ai formulat deja la intrebarile mele ai pus o parte din modul tau de a vedea cuplul si problema geloziei. Si fara sa-mi propun in mod explicit, ceea ce a rezultat este un test. Acesta este un test al proiectiei propriei tale gelozii si dezvaluie cel putin un motiv pentru care esti geloasa (daca esti).

As vrea sa fii putin atenta la raspunsurile tale. Ti-am prezentat o situatie ipotetica si tu ai proiectat, prin raspunsurile tale modul tau de a vedea gelozia si unele probleme ale cuplului. Raspunsurile te redau pe tine. Daca le vei reciti cu atentie vei citi ceva despre tine. Cu siguranta vei gasi un lucru - nu este foarte clar, dar este important. Aici vei putea gasi o teama a ta in ceea ce priveste partenerul de cuplu. Care sunt temerile tale in acest cuplu?

Poate vom reusi impreuna sa gasim raspunsuri la intrebarea aceasta. Cu cat vei fi mai curajoasa si vei avea capacitatea de a-ti lua inima in dinti si a infrunta ceea ce iti provoaca teama cu atat problemele cuplului tau, inclusiv gelozia, se vor diminua ca impact. Eu voi astepta raspunsurile si / sau intrebarile tale pe aceeasi casuta de mail: cabpsi@mymail.ro