Cum sa devii prietena cu fostul iubit

Te-ai despartit de el dupa o relatie in care ai investit timp si energie emotionala, dar iti doresti sa ramai prietena cu el, sa iesiti la film sau sa mai discutati una, alta.

Te-ai despartit de el dupa o relatie in care ai investit timp si energie emotionala, dar iti doresti sa ramai prietena cu el, sa iesiti la film sau sa mai discutati una, alta. Exista cazuri in care femeile cred ca o relatie platonica cu ex-ul este mult mai buna decat sa-l pierzi de tot.

Care ar fi motivele pentru care ai dori sa ramai intr-o relatie de prietenie cu fostul? Un motiv destul de intemeiat ar fi faptul ca ex-ul era o persoana care stia sa te asculte si pentru asta merita sa iti ramana aproape. Incercarea de aprofundare a acestei relatii este justificata, dar exista si alte motive, poate la fel de plauzibile:

- Necesitatea, in cazul in care cei doi lucreaza in acelasi loc, iar prietenia este un liant important.
- Prietenia existenta inaintea relatiei de dragoste, care a existat si pe parcursul acesteia.
- Dorinta proprie de a reinvia relatia cu fostul partener, fiind vorba de sentimente de dragoste sau de amicitie pura.

Inainte de toate, trebuie sa cantaresti toate beneficiile pe care ti le-ar putea aduce aceasta prietenie cu cel pe care il considerai la momentul despartirii Inamicul Public Numarul 1. Scurtul timp de la despartire poate fi in defavoarea stabilirii unei relatii de amicitie, deoarece ranile sunt mult prea adanci, iar durerea, mult prea mare.

Pot exista si situatii in care trecerea unei perioade indelungate de timp de la incheierea relatiei de dragoste sa schimbe  mult din conceptiile si ideile voastre, ceea ce ar putea da nastere multor conficte. Nu te implica intr-o noua relatie careia nu ii poti face fata!

Trebuie sa iei in considerare si aparitia unui nou barbat in viata ta. Crezi ca ar accepta aceasta legatura cu ex-ul? Incearca sa te pui in locul lui, sa vezi daca ai fi impacata cu ideea ca el sa se vada cu fosta iubita. Sau sa te gandesti la situatia in care el, fostul iubit, este implicat intr-o noua relatie de dragoste.

O amicitie intre doi fosti iubiti poate exista numai atunci cand cei doi sunt capabili sa faca diferenta intre o relatie intima si una de prietenie, iar intre ei nu mai exista dragoste.  

Si totusi, cum poti deveni prietena cu fostul iubit? Exista reguli pe care trebuie sa le urmezi pentru a ajunge la o astfel de relatie?

Ar fi de preferat sa tii cont de cateva sfaturi care ar putea duce la infaptuirea legaturii mult dorite:

  • Nu aminti de relatia de dragoste pe care ati avut-o - acest lucru poate duce la nostalgii si nu vrei sa te impaci cu el ca iubit, ci doar sa ii fii amica.

  • Nu incerca sa afli cine a gresit si sa rezolvi acum situatia; nu este momentul potrivit.

  • Daca se intampla sa faci referiri la ce a fost intre voi, fa-o cu mare atentie, sa nu atingi puncte sensibile, pentru ca risti sa transformi totul intr-o cearta si nu iti doresti asta.

  • Incearca sa intelegi ca trecutul este trecut si sa te concentrezi asupra ideii de prezent si viitor: il vrei din nou in viata ta, dar ca prieten si nimic mai mult.

  • Fixeaza partile pozitive referitoare la ceea ce va fi intre voi de acum inainte.

  • Trateaza totul cu tact si relaxare, elimina eventualele sentimente de revolta sau razbunare. Gandeste-te ca este o persoana pe care ai admirat-o si careia i-ai impartasit multe secrete.

  • Practic, poti incepe cu intrebari ce fac referire la locul de munca, ce a mai facut in ultimul timp, in general, subiecte neutre. Nu trebuie sa il sufoci cu telefoane, mail-uri sau, mai rau, cu vizite la domiciliu, pentru ca a-i dovedi ca esti diperata, iar, in felul acesta, in mod sigur pierzi orice sansa de a deveni prieteni - trateaza totul cu o oarecare indiferenta.

  • Trebuie sa ai multa rabdare! Nu astepta sa se rezolve totul imediat, acorda timp acestei noi relatii dintre voi. Prietenia nu se castiga foarte usor.

  • Este drept, nu toate fostele relatii de dragoste s-au transformat in relatii platonice, bazate pe prietenie, dar merita sa incerci.

  • Exista cazuri in care cei doi se pot intelege mult mai bine dupa despartire, pot descoperi multe lucruri noi, pe care credeau ca nu le au, comunicarea fiind mult mai buna.

  • Este posibil ca aceasta noua relatie sa fie mai placuta!