Eurovision 2015. De ce a câştigat Voltaj şi de ce a pierdut Luminiţa Anghel?

Voltaj a câştigat finala Eurovision România, după ce a obţinut cele mai multe puncte în urma cumulării votului publicului şi al juriului, piesa lor, „De la capăt“, primind 12 puncte de la public şi 12 din partea juriului.

Voltaj merge astfel la Viena, în faţa europenilor, pentru a le cânta acestora despre „românii care muncesc de dimineaţă până noaptea şi fac sacrificii enorme pentru a asigura un trai decent copiilor lor, lăsaţi în ţară din cauză că nu au cum să îi ia cu ei acolo unde lucrează” şi a-i convinge că piesa şi mesajul lor merită votate.

„Oamenii au rezonat la mesajul nostru. Beneficiari campaniei noastre De la capăt sunt aceşti copii minunaţi, copiii sunt ziua de mâine”, a declarat Călin Goia, imediat după anunţarea rezultatului.

Locul al doilea în finala naţională a fost obţinut de Luminiţa Anghel, cu 18 puncte (10 puncte televot, 8 puncte juriu), iar pe a treia poziţie a fost Ovidiu Anton, cu 15 puncte (5 puncte televot, 10 puncte juriu).

De altfel, nu puţine au fost vocile care au spus, înainte de finala de la Craiova, că Voltaj este favorizată şi, deşi Luminiţa Anghel are cea mai bună piesă, aceasta nu va reuşi să câştige.

Pe 8 martie, chiar în ziua finalei, pe internet a apărut o scrisoare deschisă adresată preşedintelui TVR, Stelian Tănase, în care se cere ca trupa Voltaj să nu fie favorizată și în care Liana Stanciu, șefă de delegație,  era acuzată că ar fi făcut acest lucru, notează cei de la Libertatea.

„Nu ştiu cine a inventat acea scrisoare, sunt fabulaţii lansate pentru a arunca «materie maro». Nu iau decizii în Magic FM şi TVR, nu fac playlist-ul, nu hotărăsc invitaţii, nu sunt în juriu, ci o simplă angajată, interfaţa dintre TVR şi EBU.
Misiunea mea de şefă de delegaţie începe după ce vom afla câştigătorul. Voltaj şi Magic FM au o poveste lungă împreună, piesa «De la capăt» e în heavy-rotation (difuzare intensă) din noiembrie 2014. Când a venit Voltaj la Magic FM, mi s-a părut injust pentru un om care face radio de 25 de ani să se retragă de la a pune întrebări. În 2014 m-au pus la zid pentru că soţul meu (Miţă de la Bere Gratis - n.r.) a fost în concurs, acum au găsit povestea cu Voltaj, anul viitor, dacă voi mai fi în proiect, voi fi vinovată că... bate vântul. Dacă va câştiga Voltaj, nu iau în calcul să mă retrag, ar fi culmea ironiei în Postul Paştelui“
, a spus Liana Stanciu înaintea finalei de la Craiova.

Faptul că formaţia Voltaj este favorizată a fost luat în discuţie încă din ziua în care au fost anunţaţi finaliştii selecţiei naţionale.
Piesa lor, „De la capăt“, este în playlisturile radiourilor încă din toamna anului 2014, iar acest lucru i-a făcut pe mulţi să se întrebe dacă nu cumva Voltaj are un avantaj. Din câte se pare, aşa a şi fost, deoarece publicul le-a acordat băieţilor maximum de puncte, 12, asta şi datorită faptului că ştiau deja melodia.

"S-a spus că am fost favorizaţi, că de ce am repetat şi noaptea, după ora 23.00. Am repetat pentru că noi, atunci când am fost la ora 10.00 dimineaţa pentru repetiţie, ba nu era prezentatoarea, ba nu mergea video-ul. Dar pe noi nu ne-a întrebat nimeni cum au stat lucrurile. Cu Liana Stanciu e o coincidenţă nefericită.
Am avut campanie la Magic FM. Nu avea legătură cu Eurovision 2015"
, a mărturisit Gabriel Constantin de la Voltaj.

10 Martie 2015