Mădălina Manole şi Mălina Olinescu: 7 asemănări şi un destin tragic

La puţine minute după aflarea veştii despre sinuciderea Mălinei Olinescu, toată lumea s-a gândit involuntar la Mădălina Manole. Cele două cazuri par, până într-un punct, trase la indigo.
La puţine minute după aflarea veştii despre sinuciderea Mălinei Olinescu, toată lumea s-a gândit involuntar la Mădălina Manole. Cele două cazuri par, până într-un punct, trase la indigo. După 14 iulie 2010, atunci când Mădălina Manole şi-a scris destinul, a luat naştere un sindrom, Sindromul Mădălina Manole care începe să-şi ia tributul din ce în ce mai des. A fost soprana Roxana Briban, pe 21 noiembrie 2010, iar ieri, 12 decembrie, fiica Doinei Spătaru, Mălina Olinescu.

Totuşi cazurile Manole - Olinescu sunt, fără doar şi poate, atât de asemănătoare încât este imposibil să nu te opreşti, fie şi pentru câteva minute, asupra lor. Acelaşi lucru l-a făcut şi psihologul Hanibal Dumitrescu, la Realitatea.net, unde şi-a spus părerea din punctul de vedere al unui specialist: "Mădălina Manole şi Mălina Olinescu s-au sinucis, din cauza relaţiilor sentimentale alterate, neîmplinite, dar şi din cauza faptului că nu mai erau apreciate ca şi artiste".

1. Două artiste iubite de public


Atât Mădălina Manole, cât şi Mălina Olinescu era două vedete apreciate de public. Fiecare dintre ele erau aplaudate, fiecare dintre ele erau cerute de public. Chiar Mălina Olinescu declara că în ciuda faptului că nu apărea atât de des la televizor, cânta frecvent la diverse evenimente, petreceri de firmă, zile de naştere.

2. Două artiste care nu au reuşit să se reinventeze profesional


Chiar dacă fanii le aşteptau, casele de producţie şi radiourile nu le apreciau munca. Refuzurile erau categorice, iar motivul era simplu: muzica lor nu era comercială. "Nu prea ştiu nici eu ce s-a întâmplat. În plin succes, brusc, toate uşile s-au închis. Mă refer la uşile caselor de discuri care după ce mă adulaseră înainte, acum mă refuzau.
Şi nu doar pe mine, ci şi persoanele cu care lucram. Ni se spunea tot timpul ba că muzica noastră nu e destul de comercială, ba c-ar trebui să mai schimbăm una sau alta... Şi aşa ne-am trezit reduşi la tăcere".

De aceeaşi suferinţă avea parte şi Mădălina Manole care, deşi tocmai ce îşi lansase un album, nu era atât de apreciată pe cât şi-ar fi dorit. "Vreţi să vă spun de ce era nefericită Mădălina? Terminase un album şi niciun post de radio nu era interesat să-i difuzeze nici măcar o piesă", declara la puţin timp după sinuciderea Mădălinei Manole, Gheorghe Gheorghiu.

3. Perfecţiunea le-a adus în braţele morţii


Ambele erau perfecţioniste şi acest lucru a fost clar întotdeauna şi pentru public, dar şi pentru oamenii care le-au fost alături. "Era o perfecţionistă şi poate această perfecţiune şi-a dorit-o şi în viaţa personală. Altfel nu-mi explic moartea ei, pentru că era una dintre cele mai bune voci pe care am avut-o la Şcoala Vedetelor", a declarat Titus Munteanu la RTV.

Spre deosebire despre Mălina Olinescu care a preferat să treacă în nefiinţă în tăcere, Mădălina Manole a lăsat un bilet de Adio, în care explica chiar această dorinţă de perfecţiune "criminală". "Nimeni nu are vreo vină, toţi mă iubiţi enorm şi aţi făcut totul pentru mine, motivul este acesta: nu mai pot suporta că FIZIC vorbind sunt defectă, un rebut, aşa am fost mereu, dar acum de abia realizez cu adevărat. Te iubesc Puiucul meu (...)".

4. Depresia, cauza principala în ambele cazuri


Atât Mădălina Manole, cât şi Mălina Olinescu treceau printr-o depresie care pare-se că se aprofunda pe zi ce trece şi mai mult. Apropiaţii fiicei Doinei Spătaru spun că problemele artistei au început în urmă cu 4 ani când a divorţat de soţul ei.

Acum, după o ceartă cu iubitul, problemele au reapărut, fapt ce a împins-o să facă acest gest. Călin Geambaşu a mărturisit că artista a urmat o vreme un tratament împotriva depresiei. În plus, în ultima emisiune în care a particpat, la Dănutz SRL pe 30 octombrie, de la TVR 1, prezentatorul Dan Bitman chiar a remarcat o schimbare de atitudine în cazul artistei. "Mălina e foarte 

serioasă. Mălina, spune-mi ... o să zică lumea că nu vorbeşti. Eşti supărată pe mine?", a întrebat-o acesta. Solista i-a răspuns. "Sunt răcită. Am urechile înfundate şi n-am ochelari (râde)".

În urmă cu aproximativ un an, Mălina Olinescu era diagnosticată la Elias cu "sindrom anxios depresiv", o tulburare psihică ce se manifestă printr-o triadă simptomatică constituită din: tristeţe, încetinirea proceselor gândirii şi lentoare psihomotorie. În general, sindromul depresiv poate fi considerat ca o prăbusire a trăirilor afective bazale cu pierderea sentimentelor de autostimă, pesimism, întunecarea orizonturilor şi disperare.

Despre aceeaşi absenţă, despre aceeaşi îndepărtare, s-a vorbit şi în cazul Mădălinei Manole, la câteva zile de la deces. Cea care a povestit cel mai mult despre acest lucru a fost Maria Dragomiroiu: "Cu două săptămâni înainte (de moartea Mădălinei – n.r.), ne-am întâlnit pentru ultima oară la spectacolul de la Ţicleni. Era foarte abătută, nu ne văzusem de luni de zile şi totuşi nu s-a mai bucurat că mă vede. Era tristă şi se uita prin mine. La masă am stat una lângă alta, am mâncat ceva şi după aceea a urcat pe scenă... Şi n-am avut ce să ne vorbim... 'Ce faci?', 'Sunt obosită, că am condus până aici', 'Dar Puiu nu şi-a luat permis, că e greu pentru tine să conduci mereu?'...

Şi cam atâta. S-a dus, a cântat şi a plecat. Era absentă".

5. Tentative de sinucidere repetate


Ambele artiste nu au fost la prima tentativă de sinucidere. Mălina Olinescu a mai încercat să-şi pună capăt zilelor după divorţul intentat de fostul soţ, Dan Stesco, când a luat o supradoză de pastile. Potrivit prietenilor artistei, incidentul a avut loc la scurt timp după divorţ, iar aceasta nu a putut trece peste şoc, depresia prelungindu-se până astăzi.

"A suferit foarte mult după soţul ei. După ce a lăsat-o, s-a izolat complet. Era de nerecunoscut! Slăbise foarte mult şi chiar s-a confensat câtorva prietene, cu care cânta, că stă numai pe internet. Cel mai probabil aşa l-a întâlnit şi pe Sebi, iubitul de care s-a despărţit acum. Şi el este tot un artist, cânta la un instrument", susţine o apropiată a cântăreţei citată de Adevărul.ro.

Spre deosebire de ea, Mădălina Manole a încercat de mai multe ori să termine cu viaţa. Prima dată a înghiţit diluant, apoi a luat o supradoză de ibuprofen şi paracetamol, iar a treia dată artista i-ar fi arătat soţului său nişte puncţii venoase, spunându-i că a încercat să-şi bage aer în vene cu o seringă.

6. Probleme sentimentale


Atât Mădălina Manole, cât şi Mălina Olinescu au cântat dragostea, dar nu au avut parte de ea. Fiica Doinei Spătaru a trecut în 2007 peste un divorţ care i-a marcat viaţa şi i-a declanşat această dorinţă de a încheia socotelile cu viaţa. În cazul Mădălinei Manole toată lumea a spus că nu a putut trece peste moartea fostului soţ, Şerban Georgescu care, acumulată cu depresia post-natală şi cu problemele pe care le avea cu actualul soţ, a declanşat această nebunie a sfârşitului.

7. Relaţii tensionate şi în familie


Mirabela Dauer spunea, imediat după moartea Mădălinei Manole, că apropiaţii ei nu au preţuit-o pe artistă, nefăcând altceva decât să aştepte de la ea să le dea. "Mădălina a fost un om drag mie şi nu vreau să vorbesc despre ce s-a întâmplat. Vreau să spun că toţi nemernicii care vin la televiziune vorbesc despre Puiu şi despre părinţi.

Nimeni nu vorbeşte despre Mădălina. Ce să înţeleagă publicul şi oamenii care au iubit-o pe Mădălina, că a fost o dementă, un om nebun? Nimeni nu s-a gândit că această femeie a făcut 2 case care nu i-au rămas. Ea a muncit de 20 de ani pentru altii, pentru familia ei, pentru barbaţii pe care i-a avut, mai buni sau nemernici. Cine e de vină? Ea? Dacă ar fi după mine, să mă ierte toată lumea, în clipa asta i-aş pune şi pe părinţii ei şi pe familia lui la zid şi i-aş împuşca. Ei i-au făcut răul ăsta. Toţi sunt de vină", a declarat cântăreaţa la "Agentul VIP".

Tensiuni par să fi fost şi în familia Mălinei Olinescu. Acest lucru a fost lăsat să se vadă chiar de mama ei, Doina Spătaru, pe 30 octombrie la emisiunea Dănutz SRL, de pe TVR 1. "Doina, ai o carieră de peste 30 de ani, iar Mălina este şi ea în showbiz de peste 10 ani. De ce n-ai făcut niciodată un duet?", a întrebat moderatorul Dan Bitman. Răspunsul Doinei Spătaru a fost: "Te rog mult, vrei să treci peste întrebarea asta?".

13 Decembrie 2011