"Stateam intinsi pe pat" dupa Daniil Harms

Un spectacol al singuratatii in doi in care fiecare e singur impreuna cu cel de langa el, al supunerii si nesupunerii dintre sexe, al stangaciei in sentimente si al pornirilor neinfranate...

Un spectacol al singuratatii in doi in care fiecare e singur impreuna cu cel de langa el, al supunerii si nesupunerii dintre sexe, al stangaciei in sentimente si al pornirilor neinfranate. Aceasta este propunerea La Scena pentru miercuri, 9 aprilie, ora 20.00.

Printre fapte diverse si marunte se strecoara in viata aproape neobservate mici povesti de dragoste surprinse in diferite stadii: incipiente, in toata splendoarea lor groteasca in care protagonistii nu se mai suporta, in faza in care cei doi se urasc si deseori in momentul despartirii.

Importanta acordata acestor povesti mici nu este mare. Intentionat ne sunt povestite ca niste fapte lipsite de orice importanta. De ce? E foarte simplu. Asemenea povesti se consuma zilnic. Ineditul fiecareia in parte consta doar in schimbarea numelor protagonistilor.

Daniil Harms nu acorda mari sanse convietuirii in doi. Mariajul incepe frumos, ca o poveste de dragoste idilica si continua cu capete sparte, cu oale aruncate, cuvinte goale, injurii, suduieli, batai, dispret si intr-un final apoteotic o despartire temporara incheiata cu un armistitiu de complezenta.
Apare astfel un usor iz de compromis. Implicit si viata se compromite. Cuplurile nu apuca sa se implineasca, rateaza din plin si sunt demne de luat in ras. Se poate rade usor de plansul altora.

Singuratea in doi este amara. Un spate intors este expresia ultima si cea mai simpla care exprima dorinta de a fi lasat in pace. Nu putem sa ne iubim zilnic. Putem in schimb sa ne prefacem. Un final de spectacol care ne aminteste ca supunerea si resemnarea sunt inacceptabile dar totusi implacabile.

Cu: Christine Cizmas si Ovidiu Mihaita

"Stateam intinsi pe pat" dupa Daniil Harms
Miercuri, 9 aprilie, ora 20.00
La Scena