Sa bem sau nu cafea?

Lect. Univ. Dr. Corina-Aurelia Zugravu, medic primar si lector universitar la Catedra de Igiena Alimentatiei si Nutritiei, din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" ne lamureste despre avantajele si dezavantajele consumului de cafea.

Lect. Univ. Dr. Corina-Aurelia Zugravu, medic primar si lector universitar la Catedra de Igiena Alimentatiei si Nutritiei, din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" ne lamureste despre avantajele si dezavantajele consumului de cafea.

 

Daca te-ai saturat de toate studiile despre beneficiile si efectele nocive ale cafelei care se contrazic in permanenta citeste interviul de mai jos si te vei lamuri daca este bine sa consumi cafea in cantitati moderate.

Este indicat consumul de cafea? In ce cantitati este sigura pentru sanatate?
Alaturi de efectul stimulator al acesteia, ea reprezinta si un produs cu caracteristici organoleptice particulare, ceea ce aduce satisfactii suplimentare consumatorului.

Statisticile arata ca tot mai multa lume bea cafea. Un studiu efectuat in 2003 de ISRA Center arata ca in populatia urbana a Romaniei, 91% din persoane consumau cafea. Consumul maxim de cafea este prezent la grupele de varsta 25 - 45 de ani, cand si solicitarile sunt maxime. Este de remarcat ca adolescentii nu consuma cafea, cei mai multi sustinand ca gustul si aroma acesteia le sunt neplacute.

"Multe din efectele nocive cu care a fost creditata cafeaua se datoreaza, in fapt, tutunului"

Atentie la combinarea cafelei cu tutunul! Din pacate, asocierea traditionala a cafelei cu fumatul reprezinta un pattern comportamental extrem de daunator si cercetatorii au indicat faptul ca multe din efectele nocive cu care a fost creditata cafeaua se datoreaza, in fapt, tutunului.
Asa cum se indica in publicatia medicala Harvard Women Health Watch, un consum moderat de cafea nu ridica niciun fel de probleme si are, in plus, efecte benefice asupra starii generale de sanatate a organismului.