Laptele: Este bun sau nu pentru sănătate? Trei păreri pro şi trei contra

Întotdeauna vor exista două tabere când vorbim despre ceea ce presupune o nutriţie echilibrată. Consumul de lapte este un subiect îndelung studiat. Eva.ro îţi prezintă părerile pro şi contra ale unor oameni care ştiu despre ce vorbesc.

Întotdeauna vor exista două tabere când vorbim despre ceea ce presupune o nutriţie echilibrată. Consumul de lapte este un subiect îndelung studiat. Eva.ro îţi prezintă părerile pro şi contra ale unor oameni care ştiu despre ce vorbesc.

Lapte de vaca beneficii si contraindicatii

Cu siguranţă ai auzit numeroase studii care au ajuns la concluzia că este bine să consumăm zilnic o cantitate însemnată de lactate pentru că au proteine complete, previn osteoporoza, sunt sursa principală de calciu şi ajută la fixarea lui în oase, te ajută să slăbeşti, te hidratează şi te ajută să dormi bine. Cercetările nu se opresc aici şi de fiecare dată când consumul de lactate scade apar alte studii care scot în evidenţă alte beneficii pe care le aduce consumul de lapte. Să nu uităm nici de reclamele care proclamează beneficiile unui consum regulat de lactate. Este imposibil să nu le observi şi să nu rămâi cu ideea că este foarte bine să consumi cu regularitate multe lactate.

Mai puţin cunoscute sunt însă efectele nocive pe care le generează consumul de lapte şi de produse care au la bază acest ingredient. Prin urmare trebuie să ştii că există şi cealaltă categorie de cercetători care a studiat efectele negative ale lactatelor şi a ajuns la concluzii total opuse faţă de prima categorie. Dorinţa noastră este aceea de a-ţi face cunoscute şi părerile contra ale unor medici cu renume internaţional, astfel încât tu să decizi ceea ce este cel mai bine pentru tine. Cu cât vei acumula mai multe informaţii şi te vei documenta pe marginea acestui subiect te vei lămuri dacă este bine sau nu să consumi cu regularitate produse lactate.



Eva.ro îţi prezintă mai jos 4 păreri pro şi 4 păreri contra cu referire la subiectul care este tot mai mult în discuţie: este bine sau nu să consumăm cu regularitate lactate.


Pro lapte: 3 păreri ale unor medici renumiţi

  1. Dr. Mihaela Bilic, medic nutriţionist (cunoscută ca fiind nutriţionistul vedetelor)


Dr. Mihaela Bilic, medic nutriţionist renumit în ţară susţine că laptele ar fi alimentul ideal dacă ar conţine şi fibre. Cu alte cuvinte, laptele are tot ce-i trebuie organismului uman. "Laptele este unul dintre rarele alimente, dacă nu singurul, în care să fie prezente toate elementele nutritive de bază, în proporţii optime şi cu biodisponibilitate crescută, putând fi eficient utilizate de organism. Dacă ar avea şi fibre, l-am putea numi ALIMENTUL IDEAL, pentru că am putea trăi consumând doar lapte şi produse lactate."

De asemenea, medicul Mihaela Bilic a susţinut campania ”Doza Zilnică de Lactate” (DZL), al cărei scop a fost acela de a atrage atenţia asupra importanţei consumului de lactate pentru o viaţă sănătoasă. „Pentru sănătatea noastră avem nevoie zilnic de 1 g de calciu, indiferent de sex, vârstă sau activitatea desfăşurată. O porţie de calciu înseamnă 300 miligrame indiferent dacă provine dintr-un pahar de lapte dulce, două iaurturi mici, o cutie de brânză proaspătă, un ”triunghi” de caşcaval sau două linguri de parmezan ras. În fiecare zi trebuie să consumăm trei porţii de calciu, adică DZL (Doza Zilnică de Lactate)”, a declarat Mihaela Bilic pentru ziarul Libertatea.


  2. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, Directorul Institutului de Cercetări Alimentare

Specialistul este de părere că trebuie să avem un consum moderat de lapte şi nu recomandă mai mult de 3 pahare pe săptămână (un pahar trebuie să aibă între 100 şi 200 mililitri).
În ciuda beneficiilor aduse organismului, dacă nu este consumat cu măsură, laptele poate fi dăunător. "Nu este indicat consumul zilnic de lapte. O persoană adultă, sănătoasă, nu trebuie să consume mai mult de 3 pahare de lapte pe săptămână. Dacă se depăşeşte această cantitate, există riscul de a scoate calciul din oase", avertizează specialistul. "De asemenea, s-a constatat că mai mult de trei pahare de lapte pe săptămână creşte prevalenţa cancerului de sân şi de prostată", mai spune nutriţionistul.


  3. Prof. dr. Nicolae Hâncu, medic primar diabet, nutriţie, boli metabolice şi membru de onoare al Academiei Române

Medicul Nicolae Hâncu susţine că o alimentaţie sănătoasă presupune consumul alimentelor din cele 5 grupe alimentare de bază: cereale, fructe şi legume, lactate, carne şi leguminoase, alimente grase şi produse zaharoase. De asemenea, el susţine că iaurtul ar trebui consumat cu regularitate de către copii, mai degrabă decât laptele.


Contra lapte: 3 păreri ale unor medici renunmiţi - lapte beneficii si dezavantaje


  1. Dr. Gillian McKeith, medic nutrţionist cu renume în Marea Britanie

Medicul Gillian McKeith susţine că laptele este destinat bebeluşilor şi copiilor, nu adulţilor. Iar laptele de vacă este pentru viţei, nu pentru oameni, după cum precizează specialistul în cartea sa "Hrană vie pentru sănătate." "Laptele de vacă este bogat în proteina numită cazeină. Moleculele de cazeină sunt prea mari pentru a fi digerate de om. Pe lângă aceasta, laptele de vacă mai conţine şi cel puţin 25 de proteine suplimentare într-o formă şi proporţie nepotrivite pentru oameni, acestea putând provoca reacţii alergice cum ar fi sinuzita, astmul, durerile de urechi, congestii şi secreţii nazale, erupţii cutanate, eczeme, oboseală, letargie şi iritabilitate.", explică specialistul.

 

  2. Dr. Robert Morse, medic naturopat recunoscut (considerat unul dintre cei mai mari vindecători din lume)

Medicul Robert Morse susţine că laptele de vacă este pentru vaci. "Nu este nimic rău în a bea lapte de la naştere, de când deschidem ochii şi până la vârsta de doi ani. Cu singura condiţie ca laptele să fie lapte matern, adică proaspăt, neprelucrat şi natural. Problema este că mulţi dintre copii sunt trecuţi pe lapte de vacă sau pe formule artificiale care sunt aproape de douăzeci de ori mai concentrate decât laptele de vacă", avertizează specialistul în cartea sa "Să trăim sănătos fără toxine." Ca să înţelegi de ce laptele de vacă nu este potrivit pentru copii trebuie să ştii că acesta are un conţinut de proteine de cel puţin patru ori mai mare şi o concentraţie de minerale de peste şase ori mai mare decât laptele uman, lucru care îl face foarte greu de digerat pentru bebeluşi. În lipsa enzimelor care să-l digere, bebeluşii vor avea probleme digestive, secreţii excesive de mucus la nas, plămâni, creier şi urechi.

Un alt lucru pe care medicul Robert Morse îl specifică este acela că adulţii nu pot digera deloc laptele de vacă. Explicaţia este simplă, susţine specialistul: între 3 şi 4 ani, copiii îşi pierd enzimele care digeră laptele, în special lactaza care descompune lactoza (zahărul principal prezent în lapte). Astfel că după această vârstă, copilul nu ar mai trebui să consume deloc lapte. Adulţii care consumă lapte vor avea probleme inflamatorii pe măsură ce înaintează în vârstă.

De asemenea, laptele devine un produs iritant pentru mucoasa tractului gastrointestinal, generând producţia mare de mucus care în amestec cu amidonul "generează formarea unor plăci mucoide consistente care se fixează pe pereţii intestinali, favorizând apariţia cancerului de colon", precizează specialistul.

Potrivit medicului Robert Morse, prin pasteurizarea laptelui acesta se transformă dintr-un produs alcalin în unul care provoacă aciditate în organism.


  3. Medicul T. Colin Campbell, cercetător ştiinţific de reputaţie internaţională, profesor la catedra de biochimie şi nutriţie a Universităţii din Virginia şi autorul cărţii "Studiul China"

Cel mai complet studiu de nutriţie, numit "Studiul China", realizat de medicul T. Colin Campbell scoate la iveală faptul că laptele este cancerigen, după cum reiese în urma experimentelor efectuate pe cobai şoareci. De asemenea, acelaşi medic a demonstrat că dezvoltarea cancerului este influenţată de cantitatea de produse de origine animală pe care le consumăm.