Cum poate fi prevenita anemia prin alimentatie

Anemia este o conditie in care sangele este de o calitate mai slaba decat de obicei, deoarece contine mai putina hemoglobina decat este necesar pentru o stare buna de sanatate. Hemoglobina transporta oxigenul, absorbit din aer in plamani, catre toate tesuturile si organele din organism. Cand hemoglobina este in cantitate mai mica decat normalul, tesuturile functioneaza prost si acest lucru este foarte important cand e vorba de sistemul muscular si de creier.

Nivelele adecvate de hemoglobina sunt in mod deosebit necesare in timpul sarcinii asa incat fatul sa se poata dezvolta cum trebuie; altfel, noul nascut va avea o greutate scazuta la nastere si devine usor malnutrit. Anemia in cursul sarcinii favorizeaza totodata multe complicatii precum sangerarea excesiva inainte, in timpul si dupa nastere. Femeile anemice sunt de 5-10 ori mai mult expuse pericolului de a deceda la nastere comparativ cu cele care nu sunt anemice. Pentru nou nascuti, chiar si o anemie medie poate duce la o dereglare permanenta in dezvoltarea creierului si a capacitatii de invatare. Astfel ca, efectele anemiei sunt dezastruoase pentru individ. Ele afecteaza de asemenea dezvoltarea socio-economica datorita performantelor scolare si a capacitatii de munca (fizica si intelectuala) reduse.



Anemia datorata lipsei de fier - este cea mai raspandita forma a anemiei in lumea intreaga. Ea cauzeaza o reducere a concentratiei de hemoglobina si a numarului si formei hematiilor. Acest tip de anemie este produsa de un consum deficitar de fier, o absorbtie digestiva insuficienta a fierului sau o nevoie crescuta de fier (de exemplu cresterea, menstruatia si sarcina). Deoarece numai 10% sau mai putin din fierul continut in alimente este absorbit la nivelul intestinului, aproximativ 10 mg. de fier administrat zilnic asigura nevoile fiziologice. De exemplu, este recomandat ca femeile gravide sa beneficieze de 10-20 mg de fier din alimente (depinzand de varsta) pentru a mentine nivelul normal al hemoglobinei.

Anemia datorata deficientei de vitamina B12 - hematiile de la nivelul maduvei osoase nu pot sa se maturizeze corespunzator. Se datoreaza in majoritatea cazurilor unui deficit de absorbtie a vitaminei B12.



Simptome comune ale anemiei sunt: oboseala generala si letargia, dispneea, ameteli, slabirea vederii, dureri de cap, insomnii, palpitatii sau anorexie. Semnele fizice includ paloarea pielii si ale conjunctivei, paloarea mucoaselor si a unghiilor.

De asemenea, datorita faptului ca riscul anemiei este atat de mare in unele grupuri cum ar fi femeile gravide, profilaxia tratarii in masa (cu suplimente de fier) se recomanda fara a fi necesar vreun diagnostic. Atentie! Daca esti insarcinata, nu lua medicamente fara a consulta in prealabil un medic.

Pentru a preveni anemia este necesara consumarea de alimente bogate in fier precum carnea, pestele ficatul, carnea de pasare, ouale, legumele cu frunze verzi, dovleac, spanac, cartofii dulci, fasolea uscata, cereale sau fructe proaspete. Se recomanda adaugarea unei cantitati mari de frunze verzi la supe si gatitul in vase de fier (o par din fierul din compozitia vasului va trece in alimente).

In plus este importanta prezenta substantelor care intensifica absorbtia de fier. O astfel de absorbtie poate varia de la 2% la 40% depinzand de prezenta sau absenta intensificatorilor sau inhibitorilor absorbtiei fierului la mese. Efectul inhibitor sau intensificator al acestor substante apare atunci cand ele sunt consumate impreuna cu alimentele care contin fier. De exemplu, daca sucul de portocale este baut cu o ora sau doua dupa masa, are un impact minim asupra absorbtiei de fier. Acelasi lucru este valabil si pentru inhibitori.


Carnea, carnea de pasare, pestele sau fructele de mare;
Vitamina C (acid asorbic) prezenta in fructe, sucuri, cartofi si alte legume (cu frunze verzi: varza, salata, etc);
Alimente fermentate sau germinate si condimentate (de exemplu sosul de soia). Fermentatia, gatitul sau germinatia are avantajul de a reduce cantitatea de fitati, substante inhibitoare a absorbtiei de fier.


Fitatii prezenti in cereale, faina alba, legume, nuci si seminte. Pentru a depasi aceasta problema cerealele pot fi procesate prin fermentatie iar painea poate fi facuta din aluat cu drojdie;
Compusi fenolici care leaga fierul (tanin), cei mai puternici inhibitori ai absorbtiei continuti in ceai, cafea, cacao, infuzii de plante si anumite mirodenii;
Calciul sub diferite forme, laptele si produsele lactate.

Femeile pierd sange in timpul menstruatiei si al nasterii. Femeile gravide pierd fier pentru ca il transfera fatului. Femeile care nasc la intervale scurte nu au timpul necesar pentru refacerea rezervelor de fier. Aceasta face ca ele sa fie predispuse mai degraba la anemie decat cele care nasc la intervale mai mari. Din aceste motive, anemia apare mai ales la femei.
Acestea, in special cele care pierd sange la nastere, au nevoie de surse de alimente bogate in acid folic (ex.: ficat, legume cu frunze verzi si seminte de leguminoase).

Nou-nascutii la termen au o rezerva de fier care acopera nevoile pana la varsta de sase luni. Fierul din laptele matern este foarte bine absorbit. Asadar, anemia prin de deficienta de fier este foarte rara la copiii sugari alaptati la san. Laptele matern continua sa reprezinte o sursa buna de fier pana in al doilea an de viata. Dupa aceasta varsta, copiii au nevoie de o alimentatie bogata in fier pentru a-si crea o rezerva de fier si un nivel adecvat de hemoglobina. Mancarea pe care o consuma copiii care sunt inca alaptati sau cei care nu mai sunt, trebuie sa contina legume cu frunze verzi, fructe, fasole, mazare, ficat, carne si oua.