Ceaiul verde si bolile inimii si ale aparatului circulator

EGCG, flavonele, saponinele si vitaminele previn depunerile daunatoare pe peretii vaselor de sange, fluidizeaza sangele si reduc riscul unui infarct sau atac de apoplexie.

Stresul joaca si el un rol in aceste "boli manageriale", iar ceaiul verde combate stresul. De aceea, o dieta bogata in ceai este utila in caz de hipertensiune arteriala, nivel ridicat al colesterolului, daca a survenit deja un infarct sau un atac de apoplexie, angina pectorala si insuficienta cardiaca. In esenta, toate aceste boli sunt urmari ale arteriosclerozei avansate.

Ceaiul verde coboara nivelul colesterolului LDL "rau" din sange, cel care se depune in principal pe peretii vaselor de sange si ridica nivelul colesterolului HDL "bun", cel care nu se depune.

In plus, ceaiul verde scade in mod activ presiunea sanguina si mentine fluiditatea sangelui, astfel incat nu se pot forma atat de usor cheaguri. De aceea, persoanele cu un risc de factor ridicat pentru bolile inimii si ale aparatului circulator (stres, fumat, hrana nesanatoasa, sedentarism, hipertensiune arteriala) trebuie sa bea cat mai mult ceai verde la masa, astfel incat acesta sa-si poate dezvolta optim efectele pozitive.

De asemenea, oamenii supusi stresului si suprasolicitarii trebuie sa ia cat mai des pauze de ceai, in timpul carora sa se detaseze complet de agitatia cotidiana si sa se concentreze pe prepararea si savurarea ceaiului.
Pentru intarirea efectului calmant, se opareste o lingurita de roinita uscata cu 150 ml apa, se lasa 10 minute si se amesteca cu ceaiul verde. Doua pana la trei cesti zilnic calmeaza sistemul nervos, asigura un somn linistit si odihnitor si regularizeaza bataile inimii.

In caz ca exista deja o usoara boala de inima se pregateste o infuzie dintr-o lingurita de frunze de paducel si 200 ml apa fierbinte, care dupa 20 de minute se amesteca cu ceai verde. Baut regulat, acest amestec de plante si ceai verde are efect intaritor asupra inimii, favorizeaza irigarea sanguina si mareste capacitatea de efort.


Informatiile au fost preluate din cartea "Ceaiul verde. Alinare pentru trup si suflet", trad de Walter Fotescu, Bucuresti, Editura Niculescu, 2005, www.niculescu.ro