Ce trebuie sa mananci pentru un plus de energie?

Te trezesti cu greu dimineata si te simti lipsit de energie intreaga zi? In acest caz ai nevoie de cateva schimbari in dieta care sa iti redea buna dispozitie si energia.

Studiile efectuate pana in prezent au descoperit o legatura stransa intre alimentele pe care le consumam si nivelul de energie sau starea de spirit. Alimentatia poate creste nivelul de energie prin trei metode, potrivit publicatiei britanice WebMed: oferind o cantitate suficienta de calorii, prin stimulanti precum cafeina si ajutand metabolismul sa functioneze mai eficient. Cat despre imbunatatirea starii de spirit, cele mai bune alimente sunt cele care echilibreaza nivelul de zahar din sange si care declanseaza eliberarea substantelor chimice ce provoaca starea de bine, precum serotonina.


Carbohidrati

Desi inamicii numarul unu al dietelor, carbohidratii sunt vitali pentru cresterea nivelului de energie si a bunei dispozitii.

Carbohidratii reprezinta sursa de alimentare preferata a organismului si in plus stimuleaza eliberarea de serotonina. Specialistii insa iti recomanda sa eviti carbodratii proveniti din dulciuri si sa optezi pentru alimente ca paine integrala, orez brun sau cereale integrale.


Migdale si alune de padure

Nu numai ca sunt bogate in proteine, dar contin si magneziu, mineral care joaca un rol important in transformarea zaharului in energie. Studiile efectuate arata ca deficitul de magneziu poate scadea nivelul de energie. Magneziul mai poate fi gasit in cereale integrale si in anumite tipuri de peste, precum halibut.


Nucile caju

Nucile caju sunt un alt remediu care te ajuta sa lupti impotriva depresiei. Acestea sunt o sursa importanta de vitamine din grupa B si stimuleaza apetitul si sistemul nervos.
Contine si riboflavina care te pastreaza activ, vesel si energic.


Carne slaba

Carnea slaba de porc, vita, pui sau curcan este o sursa sanatoasa de proteine si de amino-acidul tirosina. Tirosina creste nivelul de dopamina si norepinefrina, chimicale care te ajuta sa te concentrezi mai usor. Carnea mai contine si vitamina B12 care te ajuta sa lupti impotriva depresiei si a insomniei.


Peste gras

Pestii grasi reprezinta o sursa bogata de acizi omega 3, iar studiile au aratat ca acestia ofera protectie impotriva depresiei. Specialistii recomanda consumul de peste de 2 - 3 ori pe saptamana, insa poti apela si la capsulele cu ulei de peste.  


Legume verzi

Cercetarile arata ca folatii (acid folic) pot reduce riscul de depresie.
Ii poti gasi in cantitati insemnate in legumele cu frunze verzi, spanac sau sparanghel si alte alimente precum nuci sau citrice.


Consumul de apa

Unele studii arata ca si chiar o usoara deshidratare poate incetini metabolismul si scadea nivelul de energie. Din acest motiv este recomandat sa consumi cat mai multa apa sau bauturi neindulcite. O alta metoda de a hidrata este sa consumi cat mai multe fructe si legume proaspete.


Cafeina

Cafeaua este unul dintre cele mai folosite produse pentru cresterea nivelului de energie. Cafeina accelereaza metabolismul si, pentru scurt timp, creste nivelul de energie si starea de concentrare. Portiile mici servite frecvent pot creste durata acestor efecte. O alta sursa de cafeina este ciocolata neagra.


Micul dejun

Daca sari peste micul dejun, nivelul de energie si starea de spirit vor avea de suferit.
Studiile au aratat ca persoanele care iau in fiecare dimineata micul dejun au mai multa energie si sunt mai bine dispusi intreaga zi.


Recomandari:

  • Consuma cat mai multa apa pe parcursul zilei;
  • Limiteaza consumul de alcool la cel mult un pahar pe zi;
  • Opteaza pentru fructe, daca poftesti la ceva dulce;
  • Nu sari peste mesele principale sau gustari;
  • Evita alimentele procesate si opteaza pentru fierberea legumelor si coptul, fierberea si prepararea pe gratar a carnii;
  • Limiteaza consumul de sucuri carbogazoase.