Ce să mănânci dacă vrei să reduci consumul de carne? 10 idei

Da, poți să mănânci mai puțină carne și să consumi proteine alte surse. Descoperă câteva combinații simple cu un conținut proteic ridicat!

Știm cu toții că nu este sănătos să consumăm carne și mezeluri zilnic. De la riscul crescut de cancer până la afectarea fertilităţii sunt câteva dintre principalele probleme pe care le generează un consum exagerat de carne. Studii de necontestat realizate de instituţii de învăţământ prestigioase subliniază faptul că produsele animale: creează o mare aciditate, provocând inflamaţii ale ţesuturilor şi degradarea lor, putrezesc în interiorul organismului, favorizând dezvoltarea paraziţilor şi încărcarea organismului cu toxine şi provoacă apariţia cancerului de colon, formarea limfoamelor şi mai sunt suspectate de producerea cancerului hepatic şi pancreatic.

De aceea, ar fi bine să nu consumi carne în exces, mai ales când ai surse de proteine vegetale care pot să înlocuiască în unele zile carnea.
Potrivit celebrului Dr. Oz, avem nevoie de 50 de grame de proteine pe zi. Acestea ne ajută să fim mai energici, să rezistăm mai uşor în faţa tentaţiilor culinare de tot felul şi să ardem grăsimile în plus.


Surse bune de proteine vegetale 


O cană cu seminţe de floarea-soarelui conţine 29 de grame de proteine.
O cană cu quinoa conţine 24 de grame de proteine.
O cană cu linte conţine 18 grame de proteine.
Un sfert de cană de migdale crude conţine 16 grame de proteine.
O jumătate de cană cu fulgi de ovăz conţine 13 grame de proteine.
O jumătate de cană cu seminţe de dovleac conţine aproape 10 grame de proteine.


Ce să mănânci dacă vrei să reduci consumul de carne? 10 idei


Toast cu omletă din tofu fără ouă

Poți să faci o omletă fără ouă folosind brânza tofu pe care o fărâmițezi și o călești în tigaie cu ceapă, ardei roșu și curry/turmeric. Brânza tofu este sursă foarte bună de proteine și o poți folosi atunci când nu vrei să consumi carne.

Vei obține o omletă delicioasă fără să folosești ouăle pe care o poți consuma pe o felie de pâine integrală prăjită, cu puțin avocado, roșii și ardei iute.

Burger vegetal

Poți să faci un burger vegetal delicios dacă folosești lintea, năutul sau fasolea, care sunt surse excelente de proteine. Mixate cu ceapă, puțină făină, semințe de in măcinate, condimente și verdețuri poți să obții o chiftea  vegetală sănătoasă pe care să o folosești pentru sandvișuri. 

Salată de quinoa cu avocado

Quinoa este o pseudocereală care are un conținut foarte mare de proteine. Păstrează quinoa fiartă în frigider ca să o incluzi în salatele pe care le prepari. O combinație foarte bune este quinoa cu avocado, rucola sau spanac, ceapă, roșii cherry, ulei de măsline și zeamă de lămâie.

Terci de quinoa cu scorțișoară și fructe

La micul dejun poți să alegi un terci de ovăz sau quinoa cu nuci și fructe. Nucile sunt o sursă bună de proteine și grăsimi sănătoase. 

Folosește laptele vegetal pentru un terci delicios cu quinoa, scorțișoară, mere și un micx de nuci. 

Quinoa cu legume

Poți să prepari quinoa cu legume diverse pentru a obține o mâncare hrănitoare și sănătoasă. Călește ceapă, adaugă morcovi, mazăre, quinoa și puțină apă, lăsând totul sub capac la foc mic. La final se asezonează cu sare, piper, lămâie și verdețuri proaspete.

Mâncare de linte cu spanac și ciuperci

Lintea și ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine. Ele se pot folosi în combinație cu spanacul pentru a obține o tocăniță delicioasă pe care o poți consuma cu pâine integrală sau cu orez integral.

Orez cu tocăniță de năut

Năutul este o opțiune bună atunci când vrei să mănânci mai puțină carne. Dacă îți place humusul, poți să-l prepari ca să ai mereu în frigider pentru gustări sau un mic dejun pe fugă. 

O tocăniță cu năut, spanac și roșii se face foarte simplu și o poți consumă alături de câteva linguri cu orez integral fiert.  

Clătite cu făină de ovăz și unt de arahide

Untul de arahide este o sursă bună de proteine, însă trebuie să-l alegi cu grijă. Un unt de arahide de calitate trebuie să conțină doar arahide și eventual sare. 

Prepară clătitele americane cu făină de ovăz sau hrișcă în locul făinii albe rafinate pentru a obține un preparat sănătos. La final, adaugă felii de banană și unt de arahide peste clătite.  

Supă cu orez integral și ciuperci

Ciupercile conțin proteine și merg de minune în combinație cu orezul integral. Prepară o supă groasă folosind ceapă, usturoi, morcovi, orez și lapte de cocos. Ciupercile se călesc separat cu tarhon și puțină ceapă, după care se adaugă la supă în locul crutoanelor obișnuite. 

Spaghete integrale cu broccoli și ciuperci

Folosește spaghetele integrale sau din hrișcă pentru a prepara această rețetă. Ciupercile se lasă la cuptor până se rumenesc. Broccoli se gătește la abur și se condimentează. După ce sunt fierte spaghetele se amestecă cu restul ingredientelor și se condimentează după gust.

MAI MULT DESPRE: nutritie, fara carne