Lectia de inot

Desigur ca nu multa lume ajunge la performantele de inot ale componentilorEchipei Nationale de Polo, dar cu siguranta cu stilul si forta lorimpresioneaza pe multi. Inotul fiind un sport complex, este benefic pentrutonusul si intretinerea corpului. Si pentru ca toata vara ne-am dori sao petrecem in apa, am realizat un reportaj foto in care trei componentiai Echipei Nationale de Polo arata miscarile esentiale pentru diferitestiluri de inot.

Inotul este o activitate buna pentru slabit, daca este practicat decateva ori pe saptamana. Nu este niciodata prea tarziu sa il inveti,pentru ca merita. Stilurile consacrate in concursuri sunt patru: bras,liber, spate si fluture.

Andrei Eduard, de 27 de ani, Iosep Andrei (25 de ani) si Angelescu Ionut(34 de ani), au invatat-o sa inoate, intr-un reportaj foto, pe ChiaraTotolici, o italianca casatorita cu un fost mare poloist roman. Cei treicomponenti ai Echipei Nationale de Polo (si membri ai echipelor Rapid siDinamo) s-au intors de curand din doua turnee desfasurate in Italia siSpania, unde echipa Romaniei s-a clasat pe locul 3. Pentru a avea corpul,alura si performantele celor trei, este nevoie de 5 ore de antrenament/zi,de la varsta de 7-8 ani.



Pentru stilul bras: Pe burta, se tin picioarele indoite lateral si sefac miscari circulare, asemanatoare cu miscarile broscutei. Bratele seduc intai in fata, cu palmele apropiate, intoarse spre exterior, apoise indeparteaza pe lateral, urmand o apropiere in forta a coatelor,(aici se impinge foarte mult apa si poti inainta cu viteza). Apoimainile se duc din nou in fata capului. Miscarile mainilor trebuie safie coordonate odata cu cele ale picioarelor.



Pentru spate: Pe spate, se duc mainile intinse alternativ pe langa corp,in miscare circulara. In momentul atingerii apei, se indoaie bratul:cotul intra primul iar palma se face caus. Iar talpile picioarele seindoaie sus-jos cat mai in viteza posibil.



Pentru stilul liber: Se tine capul in apa, cu ochii deschisi, timp incare se sufla in apa. Miscarile bratelor sunt alternative. De exemplu,se porneste cu bratul drept intins in fata, iar stangul executa miscarecirculara, cotul fiind usor indoit iar palma in forma de caus. In acesttimp se indoaie picioarele sus-jos, de la genunchi. Se ridica capuldin apa la fiecare trei brate inotate si se respira cand intr-o parte,cand in alta.



Pentru fluture: Se duc ambele brate concomitent in fata, cu palmeleparalele cu nivelul apei. Bretele imping foarte puternic in apa cand ajungla nivelul soldului, cu palmele facute caus. Apoi se scot mainile dinapa. Se da din picioare alternativ cu bratele - picioarele sunt drepte,apropiate si se indoaie gleznele in sus si in jos, in acelasi timp.