Vrei sa slabesti? Ai grija de psihicul tau!

"Nu ma pot opri din mancat!", "Am slabit, dar nu este de ajuns, mai vreau!" - auzim sau citim tot mai des in ultima vreme. Problema nu mai tine doar de fizic, ci totul se desfasoara mai ales in mintea noastra - "monstrul" care pune stapanire pe noi si pe care nu-l mai putem controla. De ce ajungem in situatia aceasta si, mai ales, cum putem scapa de obsesia kilogramelor, ne spune psihoterapeutul Lena Rusti.

Ai redus vizibil portiile de mancare, ai inceput sa mergi la sala, bei doi litri de apa zilnic si totusi eforturile tale sunt inutile. Ti se pare ca in loc sa scada, numarul kilogramelor tale creste. In cazul acesta e clar ca problema nu mai vine din exterior, ci din interior. Din ce in ce mai mult dietologii si medicii sustin ca problema pierderii in greutate nu mai este o chestiune "fizica". Degeaba te straduiesti sa urci scarile in fiecare zi si nu mai iei liftul sau te inscrii la cursuri de aerobic, daca atitudinea ta este negativa.


Cum slabeste fizicul cu ajutorul psihicului?

"Creierul este cel care ne transmite starile de bine sau de rau", ne spune Lena Rusti, psihoterapeut. "Traim in conformitate cu regulile noastre interioare. Daca regula noastra este de esec, atunci slabitul nu se produce!", continua aceasta. Asadar, pentru a slabi, trebuie sa te simti bine psihic. Cu toate ca pare o contradictie - nu incepi sa slabesti pentru ca te simti bine - lucrul acesta arata tocmai cat de stransa este interactiunea corp-minte, unite intr-o maniera indisolubila.

Rezultatele unei diete sunt mult mai bune daca atunci cand o incepi te simti bine in interior sau cand te afli intr-o perioada linistita a vietii tale.

Stresul si diversele probleme zilnice uneori iti cresc apetitul si de multe ori mananci necontrolat, evident consecinta fiind acumularea kilogramelor.

Pentru toate probleme exista o solutie. Inclusiv pentru cea a kilogramelor in plus. Inainte de orice, trebuie sa-ti faci ordine in ganduri, sa-ti stabilesti cateva prioritati, obiective, sa-ti analizezi problema, sa decizi ce "strategie" sa adopti si, cel mai important, sa-ti pui in gand sa reusesti. Cu siguranta ti-ai dorit multe lucruri in viata si prin munca si perseverenta le-ai obtinut. De exemplu un job. Fa acelasi lucru si in acest caz, schimba-ti putin atitudinea si "croieste-te" spre reusita.


Cum eviti "depresia kilogramelor"?

"Depresia este diferita de la o persoana la alta. Kilogramele in plus pot fi cauza sau consecinta unei stari depresive", afirma specialistul. "Depresia poate duce la dorinta de alimentare in exces, si atunci ea reprezinta consecinta acesteia", avertizeaza Lena Rusti. Indiferent de situatie, pentru a avea succes, in primul rand trebuie sa vrei sa schimbi lucrurile. Iar lucrul acesta presupune sa depasesti depresia.


Potrivit specialistului, poti face acest lucru prin:

  • acceptarea situatiei;
  • fixarea unor obiective;
  • mobilizarea de "lupta".


"Vreau sa slabesc" - Foamea pe "sistem nervos": cum o combati?

Potrivit specialistului, "lucrul acesta ne vine din copilarie: copilul e suparat, mama ii da o prajitura ca sa-l calmeze. Mai tarziu, se transmite acest comportament. Sunt stresata sau trec printr-o perioada mai dificila, mananc mai mult, nu ma pot opri din rontait. De fapt, este vorba de umplerea golului interior cu mancarea!".

Ideal este sa fii constienta de lucrul acesta si sa umpli fiecare gol din viata ta cu ceea ce trebuie si nu cu alimente. Daca totusi nu reusesti, poti macar sa recurgi la niste "artificii":

  • fa-ti curatenie in frigider si in casa! Scapa de caserolele cu inghetata, batoanele de ciocolata, pungile de bicuiti si snacksuri. Pune in locul lor fructe, de exemplu;
  • bea multa apa! cand ai chef de rontait, bea un pahar de apa;
  • mergi la cumparaturi cu stomacul plin! In felul acesta elimini tentatiile si cumperi doar strictul necesar;
  • fa-ti o lista de cumparaturi inainte sa pleci de acasa! Pregateste-ti o lista cu alimente cu continut caloric scazut si nu te abate de la ea;
  • in masura in care se poate, mergi pe jos la cumparaturi! Pe langa faptul ca miscarea iti va face bine, vei putea aduce acasa doar cat poti cara in maini.
    Astfel, vei fi nevoita sa renunti la micile tentatii si vei lua doar ce este cu adevarat util;
  • infrunta problema de a manca excesiv! Primul pas in rezolvare consta in acceptarea ca ai o problema. Nu este usor, dar ca sa reusesti trebuie sa o faci. Ori de cate ori simti nevoie sa mananci in afara celor trei mese si a celor doua gustari, opreste-te putin si intreaba-te daca iti este cu adevarat foame si ai curajul sa spui "nu" vocii care cere alimente;
  • mananca putin si des! Nu trece niciodata peste micul-dejun si nu te ridica niciodata satula de la masa;
  • evita sa trandavesti si sa te plictisesti! In timpul liber, nu te aseza confortabil in fata televizorului cu snacks-urile langa tine! Mergi la o plimbare in parc, citeste o carte buna, mediteaza. Mancarea in exces nu te face sa te relaxezi, dimpotriva.


"Nu ma pot opri din mancat": Iubeste-te pe tine insati!

Cu toate ca arata bine si au forme armonioase, foarte multe femei nu sunt niciodata multumite cu felul in care arata. "Problema este de natura culturala. S-a creat gresit ideea ca a fi slab este sinonim cu a fi frumos.
Dintr-un spirit perfectionism, femeile ajung la exagerarea formulei si multe dintre ele pierd contactul cu realitatea"
, este de parere psihoterapeutul.

Problema cu tine insati nu ti-o rezolva nimeni! Daca tu nu te iubesti, nu poti cere altora sa o faca. Totul porneste de fapt, din interior. La aspectul aceasta trebuie sa lucrezi cu adevarat. Incearca sa te simti confortabil in propria piele, sa-ti cunosti mai bine corpul, sa-l asculti, sa-l inveti. Lucrurile se simplifica in momentul in care vei reusi sa te cunosti. Invata sa-ti stapanesti mintea, sa-ti schimbi atitudinea si vei vedea ca si trupul tau te va asculta, iar eforturile pentru a slabi nu vor mai fi zadarnice.