Slăbit rapid: Totul despre dieta macrobiotică. Remodelează-ţi silueta!

Ca să înveţi mai multe despre dietele care sunt la modă şi pe care le urmează vedetele de la Hollywood, Eva.ro începe o campanie de informare cu privire la diversele metode de slăbit propuse de specialişii din întreaga lume.

Astfel că în fiecare săptămână veţi găsi pe Eva.ro câte o dietă şi toate informaţiile necesare pentru a hotărî singură care este cea mai potrivită soluţie de slăbit pentru tine.

De asemenea, nu vom omite nici dezavantajele pe care le are fiecare dietă prezentată ca să ştii dacă îţi pui în pericol sănătatea. Chiar dacă aceste diete la modă sunt urmate de celebrele vedete de la Hollywood, asta nu înseamnă cu unele dintre ele au reguli extreme care, pe termen lung, pot să afecteze sănătatea.

Prima dietă inclusă în această campanie de informare este dieta macrobiotică. Ştim despre acest regim de slăbit că este unul sărac în grăsimi rele şi bogat în fibre, bazându-se mai mult pe mâncarea naturală obţinută fără procesare, plante şi legume. De aceea, acest tip de regim este recomandat şi persoanelor diagnosticate cu boli cronice sau cancer. Explicaţia pe care o oferă nutriţionistul Lygia Alexandrescu este aceea că "alimentele componente ale acestei diete sunt bogate în fitoestrogeni, substanţe care ajută la prevenirea şi reducerea riscului de apariţiei a cancerului de sân". 

Descoperă totul despre regimul macrobiotic!

 

Gwyneth Paltrow, Sting şi Madonna urmează dieta macrobiotică

Printre adepţii celebri ai acestei diete mai fac parte Gwyneth Paltrow, Sting, Avril Lavigne, Madonna, Dirk Benedict, Rudolf Hess, Warren Cuccurullo (chitarist al trupei Duran Duran), Iggy Pop, Bob Weir (chitarist la Grateful Dead).

Ce este dieta macrobiotică?

Dieta macrobitică are origini nipone şi a suferit numeroase transformări de-a lungul timpului, ne spune nutriţionistul Lygia Alexandrescu. Se bazează pe un aport scăzut de grăsimi şi crescut de fibre alimentare. Se aseamănă cu o dietă vegetariană care include o mare cantitate de legume şi cereale integrale, însă fără să excludă proteinele de origine animală. "Alimente importante în dietă sunt şi cele din soia, datorită conţinutului mare de substanţe fitoestrogene. Dieta poate fi adaptată în funcşie de climat, anotimp, vârsta şi sexul persoanei care o urmează, precum şi de particularităţile legate de sănătatea acesteia", explică nutriţionistul.

11 reguli de bază ale dietei macrobiotice

Ca să urmezi acest program nutriţional trebuie să-i cunoşti regulile de bază, după care să-ţi foloseşti imaginaţia şi să le adaptezi nevoilor şi gusturilor tale. Nutriţionistul Lygia Alexandrescu te ajută să cunoşti principiile de bază ale dietei macrobiotice şi să o urmezi cu succes:

1. Fiecare masă din cadrul dietei macrobiotice se bazează pe 50-60% carbohidraţi (glucide) rezultate din orez brun, pâine din făină integrală de secară sau de ovăz.

2. Legumele reprezintă 25-30% din compoziţia mesei macrobiotice. Este recomandat ca o treime din legume să fie consumate proaspete, nemodificate termic şi restul să fie preparate la abur, fierte sau la grătar.

3. Este recomandat să consumi cu regularitate fasole verde, fasole uscată, linte, soia, năut, quinoa, amaranth.

4. Supele pot fi o parte importantă a dietei macrobiotice, cele mai indicate fiind cele de legume şi zarzavaturi de sezon.

5. Produsele de panificaţie de tip paste, fidea, pâine albă, foetaj vor fi consumate foarte rar.

6. Dieta macrobiotică nu exclude produsele de origine animală. Acestea se pot consuma de mai multe ori pe săptămână, însă în cantităţi mici. Orientarea trebuie să fie spre peste şi nu spre carne roşie, ouă sau lactate.

7. Nucile, seminţele, migdalele pot fi consumate cu moderaţie în forma lor organică, neprăjite şi nesărate.

8. Dieta macrobiotică permite şi consumul regulat de fructe, însă doar fructe locale.

9. Pentru pofticioşii de dulce, dietă macrobiotică este permisivă, în sensul că se pot cosuma deserturi (îndulcite natural cu fructe, miere de albine, extract de stevia) de 2-3 ori pe săptămână.

10. Uleiurile care sunt permise în acest program alimentar sunt cele vegetale nerafinate: de măsline, de struguri sau de porumb.

11. Condimentele ar trebui restricţionate la sare de mare, oţet de orez sau de mere şi toate plantele aromate: busuioc, seminţe de muştar sau susan, coriandru, oregano, pătrunjel, mărar, etc.

Dezavantajele dietei macrobiotice

Nutriţionistul Lygia Alexandrescu ne avertizează cu privire la câteva dezavantaje ale dietei macrobiotice. "Furnizează cantităţi mici de proteine, vitamina B12, fier, calciu, magneziu, fiind necesară suplimentarea lor".