Slăbit rapid: 6 reţete cu spanac

Spanacul este o sursă excelentă de vitamine şi minerale, iar dacă este preparat în diverse combinaţii sănătoase poate favoriza pierderea în greutate, ameliorând digestia. Iată câteva sugestii utile ca să incluzi spanacul în meniul tău!

Spanacul este o sursă excelentă de vitamine şi minerale, iar dacă este preparat în diverse combinaţii sănătoase poate favoriza pierderea în greutate, ameliorând digestia. Iată câteva sugestii utile ca să incluzi spanacul în meniul tău!

 

 De ce să mâncăm spanac?


Este de preferat să consumi spanacul în stare proaspătă cât mai des posibil, deoarece prin gătirea lui se distrug o parte din nutrienţii atât de necesari pentru buna funcţionare a organismului. Consumă spanac pentru că:

- are puţine calorii;
- are un conţinut bogat în potasiu, magneziu, mangan, acid folic, calciu, fier, clorofilă, betacaroten, vitamina C, vitamina E şi fibre alimentare;
- uşurează digestia şi te scapă de constipaţie;
- este indicat femeilor însărcinate, datorită conţinutului de acid folic cât şi copiilor sau tinerilor aflaţi la pubertate;
- cura cu suc de spanac reechilibrează şi fortifică organismul;
- ajută la detoxifierea organismului;
- combate anemia, depresia şi oboseala.

 

 

Reţete cu spanac crud


1. Salată de spanac

Este uşor de digerat, nu îngraşă şi te va ajuta să digeri mai uşor alimentele pe care le consumi în combinaţie cu ea. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi recomandă asocierea verdeţurilor cu grăsimi, deoarece sărurile minerale din frunzele verzi uşurează digestia. Este esenţial să asezonezi salata cu un sos din ulei de măsline presat la rece, zeamă de lămâie, roşii şi verdeţuri preferate (pătrunjel, mărar, busuioc). De asemenea, nu este recomandat să asociezi salata cu crutoane sau cu brânză în exces, avertizează specialistul.


2. Smoothie verde
Amestecă o mână de frunze de spanac cu 1 măr, 1 banană, 1/2 lămâie şi apă (în funcţie de consistenţa dorită). Este de preferat să-l bei dimineaţa pe stomacul gol, dar nu strică niciodată un smoothie în plus. Îţi va regla digestia şi nu vei avea probleme cu constipaţia.

 

 

 

 

 

3. Pastă de avocado cu spanac

Ingrediente
- 1 mână de spanac
- 1 avocado copt
- 1 căţel de usturoi
- zeamă de lămâie
- pătrunjel proaspăt

- sare, piper
- câteva bucăţi de ardei verde/roşu
- puţină apă, dacă este nevoie.


Se amestecă toate ingredientele în robot.
Foto: http://kikiandgreg.co


4.

Supă crema de spanac crud

Ingrediente
- 2 mâini de spanac
- apă, în funcţie de consistenţa dorită
- 3 linguri de nuci caju
- 1 căţel de usturoi
- sare şi piper după gust.


Se amestecă toate ingredientele în blender.

 

 

Reţete cu spanac gătit


5. Lasagna vegetală cu spanac

Ingrediente
- 250 grame foi de lasagna
- 1 cană morcovi tăiaţi cubuleţe
- 1 cană dovlecel/zuchini tăiat cubuleţe
- 2 căni cu frunze de spanac
- 1 cană brânză de casă degresată
- 1 căţel de usturoi
- 1 lingură de unt
- 1 cană parmezan sau caşcaval ras
- 1 linguriţă de busuioc proaspăt sau uscat
- 1 linguriţă de oregano proaspăt sau uscat
- sare, piper


Pentru sos alb
- 200 mililitri smântână
- 2 linguri de făină
- sare
- apă sau lapte, până obţii consistenţa dorită.


Mod de preparare
1. Se topeşte untul în care se căleşte puţin usturoiul doar pentru aromă, după care se aruncă.
2. Se adaugă morcovii, dovlecelul, busuiocul, oregano, sare şi piper care se înăbuşă 10 minute.

La final se pun frunzele de spanac şi se mai lasă 1-2 minute pe foc.
3. Între timp se prepară sosul alb, amestecând toate ingredientele la foc mic până se îngroaşă. Pentru a-i da o aromă delicioasă se toarnă la final o jumătate de cană de parmezan şi se lasă pe foc până se topeşte.
4. Într-o tavă unsă cu puţin ulei se aşază foile de lasagna, apoi un strat de legume, puţină brânză de casă şi puţin sos alb, iar în funcţie de câte straturi doreşti se repetă ordinea ingredientelor.
5. Deasupra se pune parmezanul rămas şi restul de sos alb, acoperindu-se cu folie de aluminiu sau foaie de copt.
6. Se introduce la cuptorul încalzit în prealabil, unde se lasă în jur de 30 de minute, iar înainte de a scoate tava de la cuptor se îndepărtează folia de aluminiu pentru ca parmezanul să facă o crustă.


6. Mâncare de spanac

Ingrediente
- 1 kilogram de spanac
- 1 ceapă
- ulei de măsline
- suc de roşii
- 3 căţei de usturoi.


Mod de preparare
1.
Spanacul se curăţă şi se spală bine în mai multe ape.
2. Se pun la fiert 200 mililitri apă cu puţină sare, în care se adaugă spanacul pentru câteva minute atunci când apa fierbe.
3. Spanacul se strecoară şi se mărunţeşte.
4. Ceapa tăiată mărunt se căleşte 2-3 minute în ulei, se adaugă apoi spanacul, sucul de roşii şi la final usturoiul tocat.
5. Se mai fierb împreună 5 minute şi este gata pentru servit.

 

 

Vezi şi alte reţete!

Lipie cu spanac şi brânză feta

Spanac cu ciuperci la cuptor

Cotlet cu roşii cherry şi piure de spanac

Ravioli cu sos de spanac

Pilaf de orez cu spanac