Obezitatea, o "epidemie" a lumii moderne

In urma cu un secol, una dintre preocuparile generale era aceea de a avea parte de o masa imbelsugata zilnic, pe cat posibil usor de obtinut. Astazi, ceea ce ar putea parea un chilipir pentru...

In urma cu un secol, una dintre preocuparile generale era aceea de a avea parte de o masa imbelsugata zilnic, pe cat posibil usor de obtinut. Astazi, ceea ce ar putea parea un chilipir pentru strabunicii nostri s-a transformat intr-unul dintre cei mai mari dusmani ai sanatatii si siluetei multor oameni din intreaga lume.

Potrivit site-ului Medicinenet.com, in unele zone dezvoltate ale Globului, de exemplu in Statele Unite ale Americii, obezitatea a capatat deja proportii epidemice - unul din trei americani sufera de obezitate.

Definita de specialistii site-ului mentionat drept o stare cronica a organismului determinata de grasimea in exces, obezitatea nu este, din pacate, o problema locala, incidenta acesteia la nivel global aproape dublandu-se din 1991 pana in 1998.

In prezent, specialistii in domeniul nutritiei ne avertizeaza ca o crestere accelerata a acestei probleme, ca parte a globalizarii sau nu, atrage dupa sine o serie de probleme serioase de sanatate.

Astfel, in urma cercetarilor efectuate de specialistii americani privind speranta de viata, conform USAToday,  s-a ajuns la concluzia ca obezitatea se numara printre factorii care contribuie la micsorarea sperantei de viata a generatiei actuale - cu alte cuvinte, a copiilor nostri. Acestia ar putea trai cu doi sau chiar cinci ani mai putin din cauza problemelor legate de greutate.

Rezultatele cercetarilor sunt ingrijoratoare daca ne gandim ca 10% din copiii lumii sunt obezi. Potrivit ChinaDaily.com, numarul aproximativ al acestora este de 155 de milioane sau, mai simplu, unul din zece copii pe care ii vedem pe strada este obez sau supraponderal.

Copiii sau tinerii aflati intr-o astfel de situatie risca sa aiba probleme de sanatate serioase pe viitor, care includ diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare sau anumite tipuri de cancer.

Ce inseamna, de fapt, sa fii obez?

Obezitatea este o problema care nu tine cont de niciun aspect legat de varsta, ocupatie, pozitie sociala, rasa sau religie. Daca facem abuz de mancare hipercalorica si suntem sedentari, ea ne poate afecta pe toti, cu aceleasi efecte devastatoare asupra sanatatii si vitalitatii organismului.

Potrivit Medicinenet.com, cantitatea normala de grasime din corpul uman, exprimata in procente, se afla intre 25-30% in cazul femeilor si intre 18-23% in cazul barbatilor. Daca se depasesc cei 30% in cazul femeilor sau 25% la barbati, vorbim despre obezitate.

Exista o serie de factori care favorizeaza instalarea obezitatii (cei mai multi dintre ei pot fi indepartati prin adoptarea unui regim de viata sanatos), precum cel genetic, tendinta de a manca prea mult - in special daca este vorba despre mancaruri care contin carbohidrati simpli, "rontaitul" exagerat intre mese, metabolismul lent, lipsa exercitiilor fizice, dar si anumite medicamente sau boli.

Totodata, nu trebuie neglijat factorul psihologic, care ne determina sa mancam mai mult decat avem nevoie, supunandu-ne astfel organismul la un efort inutil de procesare a alimentelor (este des intalnit cazul celor care mananca de suparare sau din plictiseala).

Care sunt principalele riscuri pe care le presupune obezitatea?

Lasand la o parte orice considerent de ordin estetic, obezitatea reprezinta un pericol demn de luat in seama la adresa sanatatii. Faptul ca o persoana opteaza pentru o alimentatie bazata pe produse fast-food, si nu pe alimente proaspete, naturale si neprocesate, sau prefera sa petreaca ore in sir din zi in fata televizorului, in locul unei plimbari in parc, va avea, mai devreme sau mai tarziu, repercusiuni asupra sanatatii sale.