Ia in fiecare zi masa de pranz... la pachet!

Exista o multime de motive pentru care merita sa-ti aduci in fiecare zi pranzul la pachet: "economisesti" calorii, resurse financiare, timp si, deloc in ultimul rand, in felul acesta mananci mai sanatos si nici nu stai la rand, intr-un restaurant care, invariabil, este intotdeauna aglomerat in acest interval orar.

Perspectiva este promitatoare, nu-i asa? Aceasta cu atat mai mult cu cat o serie de cercetari efectuate de nutritionistii americani au pus in evidenta faptul ca persoanele care consuma la serviciu produse alimentare aduse de acasa isi mentin mai mult timp silueta impecabila, iar valorile glicemiei si colesterolului se incadreaza in parametri normali.

Nu este mai putin adevarat ca multi oameni considera ca pregatirea unui meniu "la pachet" pentru masa de pranz este pur si simplu o corvoada. Sau, cel mult, se rezuma la un sandvis nepretentios si un pahar de suc sau o cafea. Asa procedai in studentie, dar vremurile acelea s-au dus. Nu mai ai metabolismul si, probabil, nici silueta de atunci. Vestea buna este ca exista o varietate bogata de meniuri pentru care poti opta si care nu sunt deloc dificil de preparat.



Chiar daca, in principiu, incerci sa nu mananci prea multa paine, ea reprezinta un element important al oricarei mese. Este de preferat sa optezi pentru specialitatile de panificatie pe baza de cereale integrale (secara sau grau), intrucat acestea sunt mult mai sanatoase decat painea alba si, in plus, mult mai satioase.

In ceea ce priveste continutul propriu-zis al sandvisului... lasa-ti imaginatia sa decida. De la tot felul de salate, alaturi de cate o felie de piept de pui ori de curcan, fiert si usor piperat, pana la doua-trei felii de cascaval si mozzarela, alaturi de rosii, castravete, cateva frunze de salata verde si doua-trei rondele de ou...

Posibilitati sunt nenumarate si la indemana. N-ar fi rau sa inlocuiesti maioneza cu humus; este un produs consistent, gustos si cu putine calorii. De asemenea, in loc de salata verde poti folosi spanac proaspat; este incomparabil mai bogat in elemente nutritive.

Daca nu vrei sa mananci carne, nu te limita la legume; opteaza pentru branzeturi sarace in grasimi, pe care le vei "asorta" cu spanac proaspat, rondele de ardei si felii de rosii. In aceeasi nota, un sandvis care contine exclusiv branzeturi va deveni si mai savuros daca strecori cateva boabe de strugure, taiate in jumatate, sau cateva felii subtiri de mar.



Daca ai acces la frigider, teoretic ar trebui sa nu mai ai nici o restrictie. Salate asortate, deopotriva din fructe si legume de sezon, oua fierte, salata de ton ori din piept de pui, sunca - toate vor fi pastrate in conditii optime. In cazul in care ai si un cuptor cu microunde la indemana, poti incalzi o felie din friptura ramasa de la cina de aseara. Alaturi, se va potrivi de minune o garnitura de orez cu legume, care este usor si rapid de preparat.

Tot la capitolul "rapid si gustos" se inscriu si pastele; tortellini fierb foarte repede, vei gasi la supermarket o gama variata de sosuri si, in plus, sunt foarte gustosi, inclusiv consumati reci. Salata de fasole boabe, fierte si asezonate cu verdeturi, este un alt exemplu delicios si consistent, fasolea fiind bogata in proteine, fibre si carbohidrati.

Iti plac salatele de peste ori de pui? Foarte bine! Evita insa maioneza, pe care este bine sa o inlocuiesti cu otet balsamic si cu ulei de masline. La desert, alege un mar sau un grepfrut si poti spune ca ai servit un dejun sanatos si foarte hranitor!



Tocmai pentru ca, dimineata, timpul pare sa treaca mai repede ca oricand, este bine sa-ti organizezi produsele alimentare astfel incat sa le ai mereu la indemana. Cand iti faci cumparaturile saptamanale, pune deoparte un mic "stoc" de fructe, legume, sunca si branza, din care sa-ti poti prepara in zori meniul pentru ziua respectiva. In cazul in care simti nevoia de ceva dulce, poti incerca un iaurt simplu, in care ai pus cateva bucatele de fructe sau o lingurita rasa de scortisoara.

Pe parcursul zilei, asigura-te ca ai la indemana apa plata si ceai verde. Vei preveni atat deshidratarea, cat si consumul prea mare de cafea.

In ansamblu, ideea este ca pregatirea pachetului sa nu-ti ia prea mult timp (daca se intampla asa, a doua oara nici nu-ti va mai trece prin minte sa mai "pierzi vremea" cu asa ceva). Deloc in ultimul rand, este vorba despre disponibilitatea ta de a avea grija de tine si de un anume spirit al aventurii din categoria: oare maine ce-mi voi lua de mancare la serviciu?

Nu uita sa mentii echilibrul intre culoare (fructe si legume), proteine (carne slaba sau peste) si produse lactate. Masa de pranz ar trebui sa-ti asigure o treime din necesarul zilnic de elemente nutritive, iar acest aspect nu trebuie niciodata neglijat.