Detoxifierea de toamna

Toamna este cel mai potrivit anotimp pentru cura de detoxifiere si, in paralel, pentru cura de vitamine si minerale care sa te faca sa intri in iarna in forma si plina de vitalitate.

Toamna este cel mai potrivit anotimp pentru cura de detoxifiere si, in paralel, pentru cura de vitamine si minerale care sa te faca sa intri in iarna in forma si plina de vitalitate. In plus, bogatia de legume si fructe te imbie, iar ritmul mai domol al toamnei (gata cu peterecerile si noptile pierdute), lasa loc pentru mai multe ore de odihna.

Prelungeste vara


Organismul este programat sa se "curete" singur, primavara si toamna, spune Mila Buchmann, specialist in nutritie si fondatoarea principiului nutritie-vitalitate. "Secretul este sa asiguri organismului tau posibilitatea de a sintetiza vitamina D, ceea ce se traduce prin miscare in aer liber si lumina naturala, un somn sanatos, asociat cu o cura purificatoare si revitalizanta de toamna, pentru a conserva efectele soarelui de vara", recomanda Mila Buchmann.

La inceputul toamnei, organismul nostru intra incet in relanti, iar matabolismul isi reduce viteza.
Daca la aceasta asociem stresul, generator de radicali liberi si o alimentatie dezechilibrata cu prea putine minerale si vitamine, atunci sansele sa te ingrasi si sa inmagazinezi toxinele este maxim. In plus,  toxinele vor ramane "in gazda" la tine in organism - in sange, in piele - pana la primavara.

O noua vitalitate


Detoxifierea este la moda. Diferite metode promit eliminarea rapida a toxinelor. Realitatea este diferita. Procesul este unul care trebuie sa functioneze din interior in exterior. Cu alte cuvine sauna, impachetarile, dietele severe sunt doar paleative sau ineficiente daca nu sunt sustinute de un regim alimentar adecvat.
"Uitam deseori ca principala sursa de toxine asimilate este alimentatia, iar cateva reflexe simple, vor facilita digestia si te vor ajuta sa fii mereu in forma. Este ca si cum ai beneficia de o cura de detoxifiere permanenta. Beneficiile sunt evidente: vitalitate si un sistem imunitar puternic" spune Mila Buchmann.

Alimentele si regulile


Mila Buchmann sustine ca aceasta cura de detoxifiere de toamna trebuie sa dureze intre trei si patru saptamani, repartizate uniform pe parcursul celor trei luni de toamna calendaristica. Exista trei principii de baza:

1.
consumul in orice cantitate si fara rezerve al fructelor si legumelor de sezon - cu precizarea ca in categorie trebuie sa intre toate acelea care ajung la maturitate in intervalul septembrie-noiembrie, crude sau putin fierte pentru a proteja principiile nutritive. Aici intra strugurii, prunele, merele, perele, gutuile, nucile verzi, dovleacul si castanele si urmatoarele legume: varza, conopida si broccoli, telina, vinete, fasolea si verdeturile, asa numita cultura a doua  - spanacul, ceapa verde, ridichile, loboda si salata de toamna.