8 idei de rețete pentru zilele de detoxifiere

Vrei să faci câteva zile de detoxifiere, însă nu poți să consumi numai sucuri? Descoperă câteva idei de rețete pentru detox

Principalele grupe alimentare pe care trebuie să te bazezi atunci când eşti la detoxifiere sunt legumele, verdețurile, pulberile de maca/spirulină/chlorella, fructele și cerealele integrale de preferat fără gluten. Știm cu toții că sucurile carbogazoase, alcoolul, prăjelile, carnea, lactatele, ouăle, zahărul și fumatul trebuie evitate cu orice preț, deoarece acestea au rolul de intoxica mai mult organismul. 

Dacă nu vrei să urmezi o cură de detoxifiere cu sucuri îți recomandăm aceste idei de rețete pentru zilele când vrei detox:

1. Chifteluțe din mei cu legume

Meiul este o cereală fără gluten pe care o poți folosi atât în preparate dulci, cât și pentru a obține diverse combinații savuroase. De exemplu, aceste chifteluțe din mei cu legume pe care le poți face simplu la cuptor se pot păstra în frigider ca să le ai la îndemână când ești pe fugă. Ele pot să fie consumate fie la orice masă alături de o salată mare de crudități și verdețuri.

Amestecă în robotul de bucătărie ceapă, usturoi, ardei roșu, morcov, cimbru, oregano care se călesc cu puțin ulei de măsline. Apoi se amestecă meiul și un ou care să lege compoziția. Se formează chifteluțe care se aplatizează cu mâna, se ung cu puțin ulei și se lasă la cuptor până se rumenesc. Poți să faci o porție mai mare ca să le ai gata preparate pentru mai multe zile. 

2. Supă cremă de morcovi cu ghimbir

Ghimbirul este recunoscut pentru faptul că previne balonarea, ajută la buna funcţionare a colonului şi stimulează eliminarea toxinelor din corp. Acest superaliment stimulează arderea grăsimilor şi susţine activitatea ficatului, astfel că merită să-l incluzi în cat mai multe mâncăruri. O supă cremă de morcovi cu ghimbir este un adevărat răsfăț și se face foarte ușor.

Se pun la fiert morcovi, o ceapă, cartofi dulci, usturoi, ghimbir și se asezonează cu sare, piper și chimen. Se lasă la foc mic aproximativ 35 de minute, se păstrează din apă ca să obții consistența dorită, după care se pasează cu blenderul de mână. 

3. Sote de spanac cu linte și rodie

Un sote simplu de spanac proaspăt, linte fiartă, o ceapă, ulei, sare și piper se prepară foarte rapid și ai mereu la îndemână o masă sățioasă și cu efect detoxifiant. Adaugă la final semințe de rodie pentru un plus de savoare și culoare. 

4. Salată de spanac cu quinoa și sfeclă roșie

Verdeţurile detoxifiază tractul digestiv datorită conţinutului ridicat în clorofilă. Tot clorofila este cea care are capacitatea de a curăţa sângele de toxine şi metale grele. Sistemul digestiv funcţionează eficient atunci când consumăm zilnic verdeţuri proaspete, acest obicei fiind benefic în special persoanelor care suferă de constipaţie.

O salată de spanac proaspăt cu sfeclă fiartă/crudă/coaptă, quinoa și nuci constituie o masă echilibrată în nutrienți și cu un puternic efect detoxifiant.

5. Salată de crudități

Sfecla roşie este unul dintre cele mai puternice detoxifiante naturale care curăţă corpul de toxine şi ajută la buna funcţionare a organelor interne. Prin urmare trebuie să o incluzi într-o salată generoasă de crudități alături de morcovi, măr, țelină, multă pătrunjel verde, un pumn de nuci și semințe de rodie. Folosește un dressing simplu cu ulei de măsline, zeamă de lămâie și puțin muștar pentru această salată. 

6. Salată de varză acră

Varza murată conține probiotice și favorizează digestia, ajutând la procesul de detoxifiere. Consumă în fiecare seară un bol mic de salată de varză murată ca să furnizezi bacteriile bune și să ai un tranzit intestinal eficient.

7. Supă de legume

Ca să prepari aceasră supă de legume ai nevoie de: 2 litri de apă, 2 cepe roşii, 2 beţe de ţelină, 1 bulb de fenicul, 4 căţei de usturoi, 1 cană cu ciuperci, 1 varză mică, 2 linguriţe de chimen, 2 linguri de oregano, 2 linguri de boia de ardei, 2 linguriţe de sare, piper Cayenne şi frunze de pătrunjel. Se fierb toate ingredientele la foc mic timp de o oră.

Feniculul are rolul de a stimula bila, pătrunjelul are efect diuretic, iar piperul Cayenne ajută la detoxifierea ficatului. 

1. Quinoa cu prune uscate sau magiun natural fără zahăr

Este important să consumăm quinoa, deoarece conţine toţi cei nouă aminoacizi esenţiali, fiind o proteină de calitate. De asemenea, conţinutul ridicat în fibre ajută la digestie, iar fosforul stimulează tranzitul. 

Cum se prepară reţeta: pune la fiert 1 cană de apă cu 1/2 cană cu quinoa (spălată în prealabil în mai multe ape), puţină nucşoară şi 1 linguriţă de ghimbir răzuit. Lasă să fiarbă sub capac la foc mic, timp de 10 minute, după care adaugă 1/2 cană cu prune uscate fără sâmburi (sau magiun natural fără zahăr) şi 1/4 cană cu lapte de orez. Se acoperă şi se lasă la foc mic încă 5 minute.
MAI MULT DESPRE: dieta, detox