7 alimente care-ţi cresc glicemia

Ai fost diagnosticată recent cu diabet zaharat şi nu ştii exact care sunt alimentele de care trebuie să te fereşti, deoarece îţi cresc glicemia şi îţi pun în pericol sănătatea? Află care sunt cele mai periculoase alimente pentru tine!

Ai fost diagnosticată recent cu diabet zaharat şi nu ştii exact care sunt alimentele de care trebuie să te fereşti, deoarece îţi cresc glicemia şi îţi pun în pericol sănătatea? Află care sunt cele mai periculoase alimente pentru tine!

Alimente care-ţi cresc glicemia: clasificare

Alimentele şi băuturile care cresc nivelul glucozei în sânge sunt clasificate în funcţie de două criterii:
-- cât de mare este încărcarea pe care o produc: câtă glucoză rezultă la aceeaşi cantitate de alimente
-- indicele glicemic: cât de repede creşte nivelul glicemiei după consum.

 

Alimente care-ţi cresc glicemia: De ce este important indicele glicemic?


Indicele glicemic este important deoarece, chiar când cantitatea totală de glucoză este mică, alimentele care ridică rapid nivelul glucozei în sânge produc un stres asupra pancreasului şi din cauza reacţiei insulinice exagerate (pancreasul, stimulat de nivelul mare al glucozei, produce insulină în exces faţă de nevoi) au o reacţie paradoxală: glicemia scade la fel de rapid precum a crescut, apărând senzaţia de foame din nou şi nevoia greu de reprimat de a mânca din nou ... mai mult. 

 

  • indice glicemic scăzut: sub 55
  • indice glicemic mediu: între 56 - 69
  • indice glicemic ridicat: între 70-110

 
Surprinzător, pe primul loc în materie de indice glicemic se pot afla alimente aparent nevinovate.

Un studiu american al MIT (Massachusetts Institute of Technology) clasează pe primul loc...

1. Cartofii copţi, chiar fără grăsime, cu un indice glicemic de 85. 
2. Băuturile pentru sportivi, deşi bune pentru rehidratare şi remineralizare au un indice de 78. 
3. Dulciurile fabricate industrial, de exemplu napolitanele care au indicele glicemic 76
4. Unele mărci de cerealele „integrale” au indice glicemic peste 75
5. Pâinea albă are un indice glicemic de 73
6. Pâinea integrală are un indice glicemic de 71
7.
Covrigeii au un indice glicemic de 72.

 

Alimente care-ţi cresc glicemia: De reţinut!

  • Deşi au reputaţie proastă, spaghetele se plasează la alimentele cu indice glicemic „moderat”, cu o valoare de 61.
  • Un măr, în schimb, se plasează la indicele glicemic de 38, fiind un exemplu de aliment cu indice glicemic scăzut.
  • Deşi bananele conţin ceva mai mulţi carbohidraţi, nu depăşesc indicele de 52 (arbitrar, valoarea de 55 încadrează indicele glicemic la „scazut”). 

 

Citeşte şi articolul "Ştii ce indice glicemic au fructele pe care le consumi?