Cactusul - o planta usor de intretinut

Daca iti plac plantele, insa nu prea ai timp sa te ocupi de ingrijirea consecventa a unora mai pretentioase, cactusii sunt o optiune excelenta. Nu au nevoie de multa ingrijire si atentie...

Daca iti plac plantele, insa nu prea ai timp sa te ocupi de ingrijirea consecventa a unora mai pretentioase, cactusii sunt o optiune excelenta. Nu au nevoie de multa ingrijire si atentie, iar din acest motiv sunt plante de interior extrem de "convenabile". In plus, fara a fi de o frumusete clasica, aceste plante isi au farmecul lor, prin aspectul salbatic si prin tonurile lor placute de verde.

Cactusii sunt plante perene, cu o varietate de forme, marimi si nuante. Au un aspect carnos, cu multi tepi (care ii protejeaza de daunatori, de vant in exces si aduna umezeala pe timpul noptii) si nu au deloc frunze. Infloresc rar, de obicei avand o singura floare, iar aceasta poate avea mai multe culori: albe, galbene, rosii sau violet.

Exista aproximativ 2500 de specii de cactusi, care fie cresc pe verticala, fie raman pitici si cresc in diametru. Se dezvolta foarte incet, pe parcursul mai multor ani, si de obicei e mai bine sa cumperi plantele si nu sa incerci sa-i plantezi singura.

Cactus: Vasul


Pentru cactusii care cresc pe verticala, este necesar un vas cu diametrul de cel putin jumatate din inaltimea plantei. Radacinile cactusilor cresc foarte mult in lungime si se extind, iar de aceea nu sunt indicate pentru ei vasele inalte si inguste. In cazul plantelor ce raman mici se alege un vas cu 5 centimetri mai larg decat diametrul plantei sau al grupului de plante.

Este indicat sa eviti vasele din email sau plastic.
Alege un vas de lut pentru cactusul tau, pentru ca acesta va retine din umezeala si astfel nu va fi nevoie de multa apa.

Cactus: Pamantul


Cactusul nu e chiar pretentios in acest sens, dar un sol convenabil poate face minuni pentru dezvoltarea lui armonioasa. In general ii face bine plantarea intr-un amestec de nisip si turba, iar deasupra, un strat de pietris.

Este de preferat sa nu replantezi cactusul prea des. Vorbim despre o planta statornica; nu ii face bine sa-i schimbi frecvent pamantul sau mediul. In plus, nu are nevoie de ingrasamant, pentru ca nu este deloc pretentioasa si se poate dezvolta fara ajutor.

Cactus: Apa


Cactusii nu trebuie udati prea des si acesta este exact motivul pentru care sunt usor de intretinut. Chiar daca ai un program incarcat sau lipsesti mai multe zile la rand de acasa, nu trebuie sa-ti faci griji aceste plante vor suferi.
Cum provin din medii toride, uscate, cactusii sunt obisnuiti sa nu primeasca apa des si isi stocheaza singuri rezervele. Este chiar contraindicat sa-ti uzi cactusul prea des - va putrezi din cauza excesului de apa si va muri. Uda-l atunci cand vezi ca pamantul s-a uscat.

Cactus: Parazitii


Acesta este alt motiv pentru care cactusii sunt plante "comode": rareori se intampla sa aiba probleme cu daunatorii, asta daca este expus. Fiind in general tinuta ca planta de interior, cu atat mai putin este predispus unor asemenea probleme.

Lumina si caldura


Unii cactusi prefera lumina, altii umbra sau o lumina indirecta. Cactusii de Craciun sunt printre cei care prefera umbra, insa marea majoritate se simt bine la lumina cat mai multa.
Prin urmare, aseaza-i in partea cea mai luminoasa a casei. Cat despre caldura, aceasta le face bine cactusilor, dar nu au probleme nici cu frigul. Insa, pe timp de iarna sau daca e mai frig, este bine sa-i uzi mai rar.