Regulile de aur ale unei casnicii longevive

Se spune ca o casnicie inseamna o calatorie in doi lunga cat o viata intreaga. In zilele noastre, unul din doua cupluri casatorite isi sfarsesc aceasta calatorie...

Se spune ca o casnicie inseamna o calatorie in doi lunga cat o viata intreaga. In zilele noastre, unul din doua cupluri casatorite isi sfarsesc aceasta calatorie printr-un divort neplacut. Insa, din cand in cand, poti intalni pe strada cate doi batranei fericiti care se tin de mana si-si zambesc cu tandrete si probabil te intrebi: oare ce i-a tinut impreuna pana la aceasta varsta?

Cunosti un astfel de cuplu? I-ai ascultat vreodata povestea? Daca nu, sfatul nostru ar fi sa-l cauti in jurul tau si sa inveti sa-ti pastrezi si tu casnicia fericita de-a lungul vietii. Iar daca intalnesti cupluri care sunt impreuna de 30 sau 40 de ani, atunci fa-ti timp si asculta-i cu atentie!

Stabileste-ti cateva tehnici sanatoase de comunicare

Probabil ca oamenii au pareri diferite in ceea ce priveste semnificatia cuvantului "cearta". Sotul si sotia sunt doua persoane diferite. Certurile sunt aspecte firesti ale vietii de zi cu zi. Ceea ce este important este felul in care conduci aceste certuri. Si mult mai important este sa comunici in cunostinta de cauza. Femeile si barbatii sunt diferiti. Astfel incat, acestia "vorbesc" de cele mai multe ori, insa uita sa "comunice". In acest fel, nu vor face decat sa agraveze situatia. Cuplurile trebuie sa-si gaseasca propriile tehnici eficiente de comunicare.

De cele mai multe ori, comunicarea este factorul major care contribuie la durata unei casnicii. Din pacate insa, cuplurilor le lipseste aceasta abilitate si resimt cu disperare nevoia de a face ceva in aceasta privinta. Un prim pas ar fi sa se cunoasca unul pe celalalt cat mai bine si sa recunoasca si sa accepte punctul de vedere al celuilalt. Atunci cand iubesti dar nu-l apreciezi in totalitate pe celalalt, atunci trebuie sa te pregatesti pentru o calatorie plina de peripetii si destul de nesigura. Atunci cand partenerii doresc sa-si comunice totul si se pun unul in pielea celuilalt atunci cand se confrunta cu o problema, atunci acesta va fi inceputul unei casnicii ideale.

Comunicarea este o arta

Expertii considera ca exista cinci niveluri de comunicare:

1. nivelul de cunoastere
2. impartasirea informatiilor
3. impartasirea ideilor
4. impartasirea emotiilor
5. esenta nivelului de impartasire

De cele mai multe ori, sotiile isi doresc un sot care sa stea pe canapea si sa le asculte pur si simplu, cineva care sa le aprecieze pe deplin emotiile si punctele de vedere (nivelul 5). In general, sotii doresc sa analizeze si poate chiar sa ofere o parere (nivelul 3). In aceasta situatie, sotiile au sentimentul ca vorbesc la pereti si probabil renunta la a-si mai impartasi gandurile si emotiile.

Pe de alta parte, partenerii trebuie sa se iubeasca si sa se accepte unul pe celalalt, sa invete sa asculte si sa asculte cu mai multa atentie. Trebuie sa fii proactiva, obiectiva si sa acorzi atentie oricarui semn pe care ti l-ar putea da persoana iubita. Invata cum sa vorbesti si rasplateste-ti partenerul frecvent. Nu uita ca din cand in cand sa adaugi si putin umor discutiilor. Si cel mai important lucru: tot ceea ce spui, spune cu dragoste si din toata inima.

A face fata confruntarilor este o arta asemanatoare dansului

Iata cativa pasi care te vor ajuta sa obtii perfomante in dansul comunicarii:

nu folosi niciodata tratamentul tacerii;
nu folosi niciodata minciuni pentru a ascunde neajunsurile;
nu implica rudele sau prietenii in relatia ta;
nu fii subiectiva cand tragi concluzii;
nu sari la concluzii, comunica si afla si parerea celuilalt;
discuta despre ceea ce s-a intamplat de fapt si nu judeca;
afla toate informatiile inainte de a incepe sa ghicesti motivele;
invata sa-l intelegi pe celalalt si nu sa incerci sa-l invingi;
foloseste timpul prezent si viitor cand vorbesti si nu timpul trecut;
concentreaza-te asupra problemei majore, nu-ti imparti atentia asupra detaliilor nesemnificative;
in primul rand, acorda atentie problemelor care ar putea rani sentimentele incluse in relatie, apoi ai grija de problemele care apar din pricina diferentelor de opinie;
foloseste "eu simt" sau "eu cred" in loc de "tu esti".

Dupa ce am punctat cele cateva sfaturi care te vor ajuta sa faci fata eventualelor conflicte care pot aparea in relatia ta de cuplu, sa ne reintoarcem la acele lucruri simple absolut necesare in existenta unui cuplu care vrea sa reziste de-a lungul timpului, la regulile de aur ale unui cuplu longeviv:

nu va infuriati niciodata amandoi in acelasi timp;
nu tipati unul la celalalt decat daca a luat casa foc;
daca unul dintre voi trebuie sa castige o disputa, lasa-l pe partener sa iasa invingator;
daca simti nevoia sa critici, fa-o cu dragalasenie;
nu aduce niciodata in discutie greseli din trecut;
neglijeaza lumea intreaga decat sa va neglijati unul pe celalalt;
nu mergeti niciodata la culcare pana cand nu ati definitivat un conflict;
spune cel putin o data pe zi un cuvant dragut sau in afara treburilor casnice partenerului tau;
cand ai facut ceva gresit, recunoaste si cere-ti scuze;
nu uita ca este nevoie de doi pentru a se isca o cearta;

Se spune ca diferenta dintre o casnicie de succes si una destinata esecului este sa lasi doar cateva lucruri nespuse in fiecare zi - "pentru a pastra dragostea sa straluceasca in casnicia ta: cand ai gresit, recunoaste, iar cand ai dreptate, taci din gura".