O vacanta reusita... la cort

Inca suntem in perioada concediilor si a vacantelor. Si timpul este frumos, soarele inca ne rasfata... De ce sa nu profiti de aceste zile libere si sa faci cateva plimbari in natura?

Inca suntem in perioada concediilor si a vacantelor. Si timpul este frumos, soarele inca ne rasfata... De ce sa nu profiti de aceste zile libere si sa faci cateva plimbari in natura?

Asa iti vei aminti de vacantele copilariei, de taberele scolare, de aventurile cu cercetasi (daca te-ai implicat vreodata in aceste activitati...), de drumetii. Noi iti oferim cateva sfaturi utile in cazul in care alegi aceste excursii in natura, la cort.



Faptul ca te-ai aventurat intr-o vacanta de acest tip nu inseamna ca trebuie sa mori de foame sau sa mananci intruna conserve si branza topita... Daca tii cont de cateva idei simple, vei putea prepara in fiecare zi o mancare calda, "ca la carte"!

Pentru a pregati masa, foloseste un aragaz de campanie in locul unui foc.
Aceasta masina de gatit prepara mancarea rapid si este mult mai usor de utilizat. In plus, nu afecteaza mediul inconjurator (asa cum se intampla adesea cu focul...) si nici nu iti innegreste vasele pentru gatit.

Delimiteaza-ti zona destinata "bucatarelii" si, preferabil, alege o arie care este folosita in acest scop sau un camping.

Amplaseaza aragazul de campanie la distanta fata de orice material combustibil - inclusiv benzina, haine, nailon, crengi uscate sau iarba. Mai degraba gaseste un loc deja folosit decat sa eliberezi un altul.

In cazul in care ti-ai amplasat cortul intr-o zona faimoasa pentru vizitele pe care le fac ursii turistilor, atunci asigura-te ca prepararea mancarii se face la o distanta apreciabila de cort (in jur de 200 de metri).


Tine chibriturile si brichetele in pungute de plastic, pentru a le pastra uscate. Nici macar dispozitivele de aprindere a focului rezistente la apa nu vor functiona daca sunt ude.

Foloseste un paravan de protectie impotriva vantului.

Asigura-te ca ai la indemana o cantitate suficienta de apa potabila pentru a pregati intreaga masa.

Verifica daca nu se scurge combustibil dupa ce ai terminat de utilizat aragazul de campanie.

Daca nu ai consumat toata mancarea pe care ai luat-o cu tine in aceasta excursie, nu o lasa in padure - trebuie sa eviti adaptarea si obisnuirea animalelor salbatice cu alimentele pe care le mancam noi, oamenii.
In caz contrar, ele devin dependente de acestea.



Focul, dusmanul dintotdeauna al omului, poate fi acum "imblanzit". Responsabil inainte pentru incendii devastatoare si paduri distruse, acum focul a devenit (si) o sursa de lumina, caldura si... numeroase bunatati - porumb copt, costita afumata cu fasole...

Atentie! Focul trebuie sa fie intotdeauna supravegheat de cineva!

In cazul in care nu exista deja un spatiu amenajat in acest scop, amplaseaza focul de tabara la o distanta apreciabila de corturi, copaci, radacini si alte lucruri inflamabile. Apoi curata bine locul respectiv.

Nu construi, ca baza pentru foc, un cerc de pietre (daca nu exista unul deja) si nu face focul in dreptul unui bloc de piatra sau peste alte pietre.
Acest lucru ar degrada in mod inutil pietrele si nici nu te-ar ajuta sa faci un foc de tabara mai bun...