Unde doarme bebe - in patul parintilor sau in al lui?

Mamele, in special, si parintii, in general, stiu ca locul in care doarme bebelusul este o problema. Daca in primele luni de viata este relativ simplu, pentru ca bebe nu are nici un fel de pretentii...

Mamele, in special, si parintii, in general, stiu ca locul in care doarme bebelusul este o problema. Daca in primele luni de viata este relativ simplu, pentru ca bebe nu are nici un fel de pretentii, incepand cu varsta de un an si jumatate, lucrurile se complica, pentru ca cel mic vrea sa doarma in patul parintilor. Momentul de criza apare in jurul varstei de un an sau dupa ce copilul reuseste sa coboare din patutul lui si sa urce in al vostru.  

Patul familiei


Nu exista o statistica exacta a parintilor care dorm, in pat, cu copilul lor. Insa numarul lor este mare sau, cel putin, mai mare decat al copiilor care dorm singuri. Bebelusul ajunge in patul parintilor din cele mai diferite motive: pentru ca este bolnav, pentru ca mama este obosita si este mai usor ca micutul sa fie langa ea, pentru ca cel mic doarme mai bine si asa mai departe.


Daca prichindelul a dormit o noapte in patul vostru, noaptea urmatoare trebuie sa ramana la el in patut, pentru ca aceasta situatie sa nu devina un obicei. Dupa doua nopti petrecute la rand in patul vostru, deja riscati ca micutul sa nu mai vrea sa doarma la el in patut.

Indeamna-l sa doarma singur


Daca cel mic accepta sa doarma singur, este bine (mai ales pentru voi) ca aceasta sa fie regula. Trebuie sa ai grija, deoarece micutul se poate strecura extrem de usor, inainte ca tu sa-ti dai seama, la tine in pat, si sa ramana acolo.

Lasa o lumina aprinsa, lasa usa intre voi deschisa, stai cu el pana adoarme, indeamna-l sa doarma cu o jucarie preferata. Toate acestea sunt solutii prin care il poti face pe cel mic sa capete incredere in el si sa doarma bine, singur, in camera lui.

Este indicat ca prichindelul sa doarma cu parintii?


Despre daca este bine sau nu ca micutul sa doarma cu parintii pana la varste destul de mari, patru-cinci ani, parerile sunt impartite. Insa cei care afirma ca nu este un lucru indicat se refera doar la dezavantajele pe care trebuie sa le suporte parintii.


S-a demonstrat ca, daca cel mic doarme cu parintii, constant, este mult mai echilibrat emotional, se dezvolta mai bine, este mult mai sigur pe el, nu se teme, nu are cosmaruri, iar legatura afectiva intre parinti si copil este foarte puternica, atat in copilarie, adolescenta, cat si mai tarziu, la maturitate.

De asemenea, s-a constatat faptul ca, la un moment dat, micutul pleaca singur din patul parintilor si accepta, foarte usor, sa doarma nu doar singur, ci si intr-o alta camera.

Viata de cuplu


Este evident ca are de suferit. Copilul care doarme in acelasi pat cu mama si tatal sau reprezinta o mare incercare pentru viata sexuala a parintilor lui... Si, totodata, este un motiv bun pentru a pune imaginatia parintilor la treaba.

Daca nu puteti face dragoste in pat, deoarece micutul doarme langa voi, puteti incerca locuri inedite, cum ar fi canapeaua din sufragerie, masa din bucatarie, cada sau orice alt loc care va surade.


Cand va dormi cel mic singur?


Daca prichindelul a dat de gustul dormitului in patul parintilor, nu va pleca de aici decat in jurul varstei de cinci-sase ani. In momentul in care isi va descoperi independenta, va dori sa doarma singur.

In cazul in care mutarea in patul lui se produce in mod brutal sau cel mic este, pur si simplu, alungat din dormitorul parintilor, copilul poate suferi un traumatism manifestat printr-un regres general, similar celui in care in viata familiei apare un alt copil. Este posibil ca prichindelul sa se inchida in sine sau sa refuze sa vorbeasca.

Mutarea in camera si in patul prichindelului trebuie sa se realizeze cu tact si rabdare, dar cu fermitate. Pentru un copil obisnuit sa doarma cu parintii, solitudinea din timpul noptii reprezinta un traumatism, asa ca este necesara foarte multa rabdare si diplomatie.

Nou-nascutul trebuie sa doarma singur


Trebuie mentionat faptul ca nou-nascutul trebuie sa doarma singur, in camera parintilor, dar in patutul lui. Un bebelus este foarte putin mobil, mai ales in primele patru luni de viata, astfel incat riscul de a se sufoca in patul parintilor, din cauza paturii sau a pernelor, este mare.
De asemenea, in situatia in care bebelusul doarme in patul parintilor, exista pericolul de a fi lovit in timpul noptii, ceea ce poate duce la consecinte nefaste pentru un copil de varste foarte mici.