Patinajul artistic, perfect pentru copilul tau

Iata cat de atragator si elegant este acest sport

Inainte sa iti duci prichindelul la patinaj, asigura-te ca ii place zapada si ca priveste cu incantare de pe marginea ringului persoanele care patineaza.

Patinajul artistic este un sport foarte placut, efortul fizic trecand aproape neobservat, mai ales daca dificultatea exercitiilor creste ponderat. In cazul in care tot antrenamentul este conceput de catre instructor ca un joc, copilul va invata si mai usor sa patineze...

Andreea Ionescu, instructor de patinaj artistic, spune ca acest sport poate fi practicat incepand cu varsta de 4 anisori. "Micutii pot merge pe gheata si la 2 ani jumatate, dar sub atenta supraveghere a unui instructor si nu mai mult de 20 de minute - la aceasta varsta, nici mersul nu este bine definit, nici articulatiile si sistemul osos nu sunt foarte dezvoltate", te sfatuieste Andreea.



Patinajul artistic este un sport foarte complex, dezvoltand conditia fizica, elesticitatea, forta musculara,
rezistenta cardio-vasculara si a articulatiilor, concentrarea, coordonarea, atentia distributiva la stimulii auditivi si creativitatea. Solicita foarte mult sistemul osos si cel muscular al picioarelor, articulatiile genunchilor si gleznelor, dar si coloana vertebrala. De aceea, copiii ce prezinta carente la nivelul sistemului osos si muscular, rahitism si sensibilitati la nivelul coloanei vertebrale trebuie menajati.

Daca ai un copil cu astfel de deficiente, dar prezinta interes crescut pentru patinaj artistic si este talentat, instructorul nostru, Andreea Ionescu, te sfatuieste: "Inscrie-l la cateva ore de gimnastica medicala pentru refacerea staturii normale si fa-i cateva consultatii la nutritionist pentru rezolvarea carentelor.
De obicei, aceste probleme se remediaza pana la 9-10 ani, insa la aceasta varsta ar putea fi prea tarziu pentru performanta"
.

Trebuie sa stii ca patinajului artistic este un sport de compresie, putini dintre sportivi fiind inalti. Prin natura exercitiilor si elementelor ce-l compun, in mare parte sarituri si rotatii, acestea incetinesc cresterea copiilor, dar asta nu inseamna ca toti patinatorii sunt mignioni...

Prin complexitatea lui, acest sport necesita mult timp. "In general, un patinator de performanta dedica aproape 4 ore pe zi antrenandu-se, atat pe gheata cat si pe uscat. El combina in antrenamentele sale atletism, pentru cresterea conditiei fizice, gimnastica, pentru dezvoltarea elasticitatii, balet, pentru eleganta, si multe exercitii de forta pentru dezvoltarea musculaturii picioarelor.
Pe gheata, copilul exerseaza elementele specifice patinajului, exercitii pe care ar trebui sa le execute cu mai multa usurinta daca se pregateste si pe uscat"
, mai spune Andreea Ionescu, intructor de patinaj artistic.    

In spatele fiecarui performer exista o echipa formata din antrenor, coregraf, medic, nutritionist si o familie care il sustine neconditionat.

Echipamentul unui patinator

Patinele pentru performanta sunt din piele, cele mai bune fiind cele care au si tocul construit din piele. Calitatea patinelor de patinaj artistic difera de la un producator la altul si in sunt functie de nivelul de performanta la care a ajuns copilul.

"Patinele de calitate sunt cele din piele, cu siret, adaptabile piciorusului copilului printr-un procedeu de  incalzire, cu lama din otel sau din aluminiu, forma specifica si cu zimti in capatul din fata al patinei.
Ele nu pot fi procurate de la orice magazin sportiv"
, dupa cum te sfatuieste Andreea.