Cu ce (nu) trebuie sa ne hranim pisicile?

Daca doriti sa stiti cat de buna este hrana pe care o oferiti pisicutei dumneavoastra, gasiti un moment potrivit pentru a-i studia blana. Intotdeauna gradul de ingrijire al pisicii se va...

Daca doriti sa stiti cat de buna este hrana pe care o oferiti pisicutei dumneavoastra, gasiti un moment potrivit pentru a-i studia blana. Intotdeauna gradul de ingrijire al pisicii se va reflecta in aspectul sau. O pisicuta care are parte de nutritia adecvata va avea o blana stralucitoare, o privire limpede si suficienta energie pentru a stapani teritoriul pe care il domina.

Pisicile sunt prin definitie animale carnivore si, pentru a fi intr-o forma buna, ele au nevoie de proteine, grasimi, carbohidrati, vitamine, minerale si, nu in ultimul rand, de apa.

Dintre toate aceste substante cheie, cele mai importante sunt Vitamina A, taurina si anumiti acizi grasi. Daca aceste elemente importante pentru o alimentatie corespunzatoare sunt prezente in cantitati bine proportionate, atunci cu siguranta veti avea o pisicuta sanatoasa si fericita, care sa poata da roata mesei din bucatarie chiar si de o suta de ori pe zi...

 

Ce mananca pisicile: necesarul de proteine


Proteinele reprezinta cea mai importanta parte a dietei pisicilor. Proteinele nu sunt reprezentate de o singura substanta, ci de mai multe, formate din mici subunitati legate intre ele si numite aminoacizi.


Formarea si refacerea tesuturilor sunt procese ce consuma resurse importante. Pisicile nu pot transforma grasimile si carbohidratii in energie, asa ca cea mai mare parte a hranei lor trebuie sa contina o mare cantitate de proteine. Dintre toti aminoacizii care formeaza proteinele, taurina este cel mai important.

 

Numai substantele de origine animala contin acest aminoacid. Fara taurina, pisicile vor suferi o atrofiere a retinei care poate duce la orbire. Si, mai rau, fara acest aminoacid pisicile pot capata o boala grava a muschilor inimii, dereglari ale sistemului imunitar, ale functiilor ficatului sau ale coagularii sangelui. 

Asa ca, daca sunteti cumva vegetarian, sa nu va treaca prin minte ca si pisica poate fi supusa unei asemenea diete! Cu toate ca laptele, iaurtul si branza sunt alimente bogate in proteine, ele nu pot suplini cantitatea necesara de proteine decat daca au in completare taurina.

In plus, laptele de vaca le provoaca pisicilor diaree, lucru foarte neplacut pentru toata lumea.

Grasimile indeplinesc si ele cateva functii importante in organismul pisicii. In primul rand, sunt o sursa eficienta de energie. In al doilea rand, sunt necesare pentru absorbtia unor vitamine precum A, D, E si K si au un rol important in formarea unor hormoni. O pisica a carei dieta este saraca in grasimi va avea o blana uscata, fara stralucire, precum si descuamari ale pielii.

Carbohidratii sunt extrasi din surse vegetale precum seminte, graunte, legume si ierburi. Desi nu sunt digerate, aceste fibre joaca un rol important in functionarea normala a sistemului intestinal.

Ce mananca pisicile: vitaminele, la fel de importante

Vitaminele sunt folositoare producerii de energie, precum si la vindecarea ranilor, repararea tesuturilor, mentinerea sanatatii pielii, a blanii si a oaselor. Cu toate ca majoritatea animalelor si a oamenilor isi sintetizeaza cantitatea necesara de vitamine, printre care si vitamina A si niacina, acest lucru nu se intampla si in cazul pisicilor.

Ele au nevoie ca aceste vitamine sa se regaseasca in hrana de zi cu zi.

Cum spuneam si mai inainte, aceste tipuri de vitamine se regasesc doar in tesuturile de origine animala, un exemplu in plus ca pisicile sunt carnivore prin excelenta. Deoarece pisicile au nevoie de cantitati diferite de vitamine in compozitia hranei lor, ele nu trebuie sub nici o forma sa consume mancare pentru caini sau legume.