Shakshuka în 4 feluri. Cele mai bune idei de brunch delicios cu ouă

Dacă ai auzit de shakshuka și vrei să încerci acest preparat delicios, îți recomandăm să încerci aceste idei de brunch delicios cu ouă!

Îți plac mult ouăle și preferi să le consumi la micul dejun sau brunch pentru că țin de foame și se pretează pentru o mulțime de rețete. În cazul în care te-ai săturat să mănânci doar ouă jumări, ochiuri sau omletă, trebuie să încerci această rețetă care te va uimi cu gustul ei.
Ouăle moi care se îmbină cu sosul legumelor consituie una dintre cele mai apreciate rețete pentru un brunch de weekend.  Dacă vrei să încerci și alte rețete cu ouă, îți propunem aceste idei de brunch delicios cu ouă:


Cum să faci shakshuka: cele mai bune idei de brunch delicios cu ouă

Shakshuka simplă

Ingrediente
- 1 lingură de ulei
- 1 ceapă roşie, tocată mărunt
- 1 căţel de usturoi, răzuit
- un ardei kapia sau ardei roşu gras, tăiat felii subţiri
- un ardei iute tocat mărunt
- 1 conservă de roşii cuburi
- 1 lingură cu capere
- 1 linguriţă de chimen
- 1/2 linguriţă de paprika afumată
- piper
- sare
- 4 ouă
- pătrunjel proaspăt
- parmezam răzuit sau pecorino.

Mod de preparare
Într-o tigaie se pun uleiul şi chimenul la prăjit un minut, după care se adaugă ceapa până se înmoaie puţin.
Se adaugă usturoiul răzuit, paprika afumată şi ardeiul, amestecându-se puţin până când se înmoaie toate.
Apoi se pun conserva de roşii, caperele, ardeiul iute, sarea, piperul şi se lasă tigaia acoperită pe foc, timp de 15 minute.
Se face câte un loc pentru fiecare ou, după care se acoperă din nou tigaia şi se lasă încă 5 minute până când albuşul este făcut integral şi obţii consistenţa dorită pentru gălbenuş.
Se ornează cu pătrunjel proaspăt tocat, parmezan/pecorino răzuit şi se serveşte caldă cu o baghetă pusă pe tigaia grill și frecată apoi cu usturoi.

Shakshuka cu spanac și praz

Spanacul în combinaţie cu ouăle este delicios şi foarte hrănitor. Însă, mai există şi o altă metodă ca să obţii această combinaţie, în afară de mâncarea obişnuită cu spanac. 

Poţi să faci o shakshuka verde delicioasă cu ochiuri, spanac şi orice alte verdeţuri/legume preferi (varză de Bruxelles răzuită, praz, zucchini/dovlecel, sparanghel, broccoli). Trebuie doar să căleşti şi să înăbuşi puţin legumele, după care spargi ouăle deasupra şi bagi tigaia puţin la cuptor cât să se gătească ouăle. Dacă nu vrei să foloseşti cuptorul, o altă opţiune este aceea de a pune un capac peste tigaie pentru a permite ouălor să se gătească mai repede la abur. Opţional, poţi să presari la final puţin parmezan. 

Este o reţetă foarte sănătoasă care furnizează proteine şi grăsimi bune din ouă plus carbohidraţi complecşi şi fibre din verdeţuri şi legume. Este perfectă pentru micul dejun sau un brunch în weekend. 

Shakshuka cu cartofi dulci

Dacă îți plac cartofii dulci, poți să-i folosești pentru a face shakshuka. Pune cartofi dulci, adei roşu, ceapă roşie, ardei iute și dovlecel la înăbuşit într-o tigaie cu capac. După ce s-au înmuiat legumele, se sparg ouăle în cuiburi și se mai lasă sub capac câteva minute ca să se gătească ouăle. O altă variantă ar fi să folosești o tigaie pe care o poți introduce în cuptorul încins câteva minute ca să se pătrundă oul. 

Shakshuka cu varză de Bruxelles

Varza de Bruxelles se feliază mărunt și se pune la călit cu puțin ulei. Se adaugă praz tăiat mărunt, ardei iute și mărar proaspăt, iar după ce s-au înmuiat legumele se sparg ouăle și se lasă totul sub capac câteva minute.