Prăjituri de post. Cele mai bune reţete ca să ai mereu ceva dulce

Poţi să-ţi faci pofta de dulce chiar şi în zilele în care ţii post. Prepară acasă câteva reţete extrem de simple de prăjituri de post ca să ai mereu ceva dulce la îndemână!

Dulciurile de post sunt la fel de gustoase dacă le faci acasă. Nu trebuie să faci reţete complicate, ci să ai câteva combinaţii pe care tu şi familia ta le adoraţi. Astfel, veţi avea mereu la îndemână o prăjitură cu ingrediente sănătoase, care se pretează şi pentru zilele de post. Prăjitura cu morcovi, checul cu banane şi cacao sau fursecurile cu stafide sunt câteva dintre cele mai reuşite deserturi care se fac foarte rapid.

Ţi-am pregătit trei reţete de prăjituri de post care sunt pe placul tuturor:

Banana bread sau celebrul chec cu banane


Ai nevoie de:
  • 1/2 cană cu ulei vegetal
  • 3-4 linguri cu zahăr brun
  • seminţe de in măcinate şi înmuiate în apă (2 linguri cu seminţe de in măcinate plus 4 linguri de apă)
  • 3 banane, pisate cu furculiţa
  • 1/2 cană apă sau lapte vegetal
  • 2 linguriţe cu bicarbonat de sodiu
  • puţină sare
  • 2 linguri cu pudră de cacao sau fulgi de ciocolată de post
  • 2 căni şi jumătate de făină.

Cuptorul se preîncălzeşte la 180 de grade Celsius.
Tava pentru chec se unge cu puţin ulei.
Într-un bol se amestecă uleiul cu zahărul şi amestecul din in (care înlocuieşte ouăle), cu ajutorul unui tel.
Se adaugă bananele, apa/laptele vegetal, bicarbonatul şi sarea, continuând să amesteci bine ingredientele.
Apoi se încorporează făina şi cacaua (sau fulgii de ciocolată de post), amestecând cu ajutorul unei spatule.
Se toarnă compoziţia în tava pentru chec şi se lasă la cuptor 50-55 de minute. După 50 de minute, aplică testul cu scobitoarea pentru a verifica dacă e pătruns checul.


Carrot cake sau prăjitură cu morcovi


Ai nevoie de:
  • 100 grame de nuci coapte
  • 250 grame de morcovi cruzi, răzuiţi
  • 250 de grame de făină
  • 1 linguriţă cu bicarbonat de sodiu
  • 1  1/2 linguriţă cu praf de copt
  • 1/2 linguriţă cu sare
  • 1  1/2 linguriţă cu scorţişoară
  • 1 linguriţă cu nucşoară
  • 1 linguriţă cu pulbere de ghimbir sau ghimbir proaspăt răzuit
  • 4 linguri cu seminţe de in măcinate şi amestecate cu 8 linguri de apă (înlocuiesc oul)
  • 200 de grame de zahăr
  • 120 mililitri de ulei vegetal
  • 1 plic de vanilie Bourbon.

Cuptorul se preîncălzeşte la 180 de grade Celsius. Forma pentru tort se unge cu puţin ulei.
Se amestecă într-un bol făina, bicarbonatul, praful de copt, vanilia, sarea, scorţişoara, nucşoara şi ghimbirul pulbere.
Apoi se adaugă apoi morcovii răzuiţi şi zahărul.
Într-un bol separat se amestecă uleiul şi amestecul din in, după care se încorporează în amestecul de făină.
Se toarnă amestecul în tava rotundă şi se lasă la cuptor 30-40 de minute, făcând la final testul cu scobitoarea.
Prăjitură se poate consuma simplu. Poţi să amesteci zeamă de lămâie cu zahăr pudră pentru a obţine o glazură pentru prăjitură. De asemenea, dacă preferi să ai o cremă poţi să o faci din nuci caju (înmuiate câteva ore în apă) mixate cu zahăr pudră, puţină apă/ulei de cocos, zeamă şi coajă de lămâie.

Foto: http://lovingitvegan.com


Cookies cu stafide şi ovăz


Ai nevoie de:
  • 3/4 cană cu fulgi de ovăz
  • 1/2 cană cu stafide
  • 1/2 cană cu fulgi de cocos
  • 1 cană cu făină integrală de grâu sau spelta
  • 1 linguriţă cu praf de copt
  • 1 linguriţă cu scorţişoară
  • 1/2 linguriţă cu nucşoară
  • 1/2 cană cu sirop de arţar sau 2-3 linguri de zahăr pudră
  • 1/2 cană cu ulei extravirgin de cocos, încălzit (sau un alt ulei vegetal)
  • 1 plin de vanilie Bourbon sau extract de vanilie.


Cuptorul se preîncălzeşte la 160 de grade Celsius.
Ingredientele solide şi cele lichide se amestecă în boluri separate.
Se adaugă apoi amestecul cu ingrediente lichide peste cel cu făina, amestecând bine cu o spatulă.
La final se încorporează stafidele, se formează biluţe şi se presează puţin cu mâna în tava tapetată cu hârtie de copt.


Se introduce tava în mijlocul cuptorului şi se lasă 8-12 minute la 160 de grade Celsius.

Foto: www.instagram.com/papaya_sunshine