Cum stabilim bugetul amenajarii interioare?

Sa presupunem ca mergeti la o agentie de turism. Va doriti mult sa petreceti o saptamana in - sa zicem - Toscana, in luna august, dar bugetul va permite doar o excursie in tara in luna aprilie.

Sa presupunem ca mergeti la o agentie de turism. Va doriti mult sa petreceti o saptamana in - sa zicem - Toscana, in luna august, dar bugetul va permite doar o excursie in tara in luna aprilie. Cunoscandu-va dorinta si posibilitatile, agentul de turism va gasi o solutie de compromis: cateva zile in Italia, cu servicii potrivite bugetului dumneavoastra.

Si atunci de ce majoritatea oamenilor ezita sa comunice designer-ului suma pe care intentioneaza sa o cheltuiasca pentru redecorarea interiorului?

Unii trateaza problema bugetului ca pe un joc de poker.

"Daca designer-ul va crede ca am mai putin decat am de fapt, totul ma va costa mai putin." Sau, mai rau: "Daca va cunoaste suma de care dispun, o va cheltui pe toata."

Nu uitati ca bugetul este suma pe care sunteti dipusi sa o cheltuiti pentru a obtine rezultatul dorit si este responsabilitatea dumneavoastra sa aveti o idee clara asupra ei.

Va trebui sa admiteti ca imbunatatirile desenate si supervizate de un profesionist au si ele un pret. Veti plati pentru abilitatea de a identifica diversele materiale, mobilier, accesorii si veti economisi timpul pe care l-ati pierde supervizand constructorii, zugravii, instalatorii etc.


O data ce ati decis care vor fi imbunatatirile aduse casei, ar fi util sa impartiti bugetul si sa stabiliti ponderea valorica pentru cele sapte zone: pardoseli, pereti, perdele si draperii, mobilier, corpuri de iluminat, accesorii si plata designer-ului.

Cel mai bine ar fi sa ganditi in termeni procentuali si nu in valori absolute. Comunicati rezultatele designer-ului, explicandu-i prioritatile. Fiti sincera si rezultatul va va surprinde placut!

Asigurati-va ca a inteles bine structura cheltuielilor, iar daca aveti preferinte in privinta unor aspecte ale decorarii, exprimati-le foarte clar.
Daca acestea nu se vor incadra stilistic sau financiar, designer-ul va propune alte variante.

Va asigur ca informatiile limpezi asupra bugetului vor fi foarte bine primite. Acestea vor economisi atat timpul dumneavoastra, cat si al designer-ului.

Bineinteles, nu este nimic rau in a prevedea o rezerva de buget fara a o comunica nimanui (de fapt, este o idee buna). Daca lucrarile tind sa depaseasca sumele alocate (pot exista surprize legate de instalatii sau de structuri sau descoperiti un obiect pe care vi-l doriti mult, dar este mai scump decat ati apreciat), veti avea rezerva necesara.


Daca insa proiectul decurge conform planului, luati rezerva, vizitati agentul de turism, calatoriti si sarbatoriti!