Cum decorez dormitorul adolescentului?

Este evident ca fiecare dintre noi ne dorim un spatiu in care sa ne simtim in largul nostru si in care intimitatea sa ne fie respectata. Acelasi lucru isi doreste si copilul tau, ajuns acum la varsta adolescentei.

"Vreau o camera asa cum imi place mie!". De cate ori copilul tau nu ti-a spus acest lucru, pe un ton din ce in ce mai autoritar? Este evident ca fiecare dintre noi ne dorim un spatiu in care sa ne simtim in largul nostru si in care intimitatea sa ne fie respectata. Acelasi lucru isi doreste si copilul tau, ajuns acum la varsta adolescentei. Necesitatile sale s-au schimbat, iar camera sa trebuie adaptata noilor cerinte, pentru a-i fi utila in toata aceasta perioada.

Adolescenta este o faza critica in procesul de dezvoltare si maturizare a oricarei persoane. Ca atare, este vital ca dormitorul tanarului sa aiba un design care sa fie adaptabil toanelor, diferitelor sale capricii si stari. Atunci cand faci alegerea pentru designul dormitorului, asigura-te ca ai inteles si stii tot ceea ce trebuie despre preferintele copilului tau adolescent.

Iata cateva idei pentru momentul (foarte apropiat...) in care vei renova camera sa.



Daca ai o fata adolescenta, ia in calcul culorile sale preferate, pentru stabilirea paletei cromatice.

Poate ca rozul si movul nu mai sunt nuantele sale "de suflet", desi ii placeau la nebunie in copilarie... Poate ca acum opteaza pentru tonurile mai puternice, mai luminoase si mai "tipatoare".

Nu ai de unde sa stii aceste lucruri daca nu stai de vorba cu ea despre noile sale preferinte si gusturi. Cu atat mai mult este recomandabil sa o intrebi daca nu esti sigura de inclinatia sa actuala spre anumite culori. In plus, faptul ca discuti cu ea o va face sa simta ca parerea ei conteaza in "consiliul de familie". Pana la urma, camera ei va fi cea care va suferi transformari, motiv pentru care este important sa tii cont si de ceea ce crede ea.

Implic-o in acest proces, intreband-o in permanenta si cerandu-i sfatul in ceea ce priveste planurile de redecorare. Mai mult decat atat, plecati impreuna atunci cand cumparati diferite obiecte esentiale in acest scop.

Respecta aceeasi "reteta" si pentru elementele de mobilier si accesorii. Tine minte ca orice obiect din camera trebuie sa raspunda nevoilor copilului.
Mobilierul la moda si in culori vesele se va potrivi de minune personalitatii unui adolescent, insa adaugarea unor elemente decorative adecvate unui adult si cu aspect "serios" nu este o idee chiar atat de buna...



La fel ca in cazul fiicei tale, trebuie sa tii cont si sa respecti preferintele fiului tau. Aceasta deoarece (si) baiatul tau are gusturi de care este important sa se tina cont.

In acest moment al vietii sale, tanarul simte nevoia sa fie independent si sa se "desprinda" de familie. Din acest motiv, uneori este mai dificil sa il determini pe un adolescent sa se implice in procesul de redecorarea a camerei sale decat pe o fata. Insa vei reusi sa ii atragi atentia daca il rogi sa ia parte la aceasta activitate - in acest fel, va simti ca nu i se impune sa faca ceva, dar ca i se adreseaza o rugaminte pe care poate oricand sa o refuze, daca isi doreste acest lucru.

Avand in vedere faptul ca orice copil asteapta cu nerabdare sa isi vada camera reamenajata, mai mult ca sigur ca va accepta cu bucurie sa fie alaturi de tine cu sugestii si idei.

Incepand de la planuri, cumparaturi, varuit, tapetat si pana la decorat, roaga-l sa te ajute si vei vedea cat de indatorat si fericit va fi de noile sarcini pe care si le asuma singur, de aceasta data.
In plus, un astfel de proiect reprezinta un lucru extraordinar pentru un adolescent - il va tine ocupat in timpul liber, iar fiul tau se va distra pe cinste vazand ca poate integra in designul propriei camere elementele care il intereseaza in mod direct.

Faptul ca ii permiti sa contribuie in mare parte la activitatile pe care le presupune redecorarea dormitorului sau, va duce la rezultate favorabile atat pentru tine, cat si pentru el, la finalul proiectului vostru.



Poti economisi foarte multi bani daca nu arunci toata mobila si accesoriile vechi din dormitorul copilului. Poti recicla aceste lucruri, revopsindu-le in culorile pe care fiul sau fiica ta le prefera. Faptul ca reconditionezi mobila veche, punand-o in valoare prin culoare si aspect, te scuteste de cheltuirea unor sume frumusele pe alte noi elemente de mobilier...

Veiozele vechi pot fi si ele "imbunatatite", schimbandu-le abajururile, pictandu-le sau lipind pe ele diferite abtibilduri sau autocolante haioase.


Pentru un plus de stil si aspect "dramatic", poti schimba manerele sertarelor si clantele usilor cu unele viu colorate sau din metal stralucitor, care sa contrasteze cu nuanta in care sunt varuiti peretii.

In cazul in care nu i-ai cumparat deja un astfel de accesoriu copilului tau, un bean bag (fotoliu pufos, in forma de para si nu numai, umplut cu bobite de polistiren) este ideal in camera sa. Este unul dintre obiectele preferate ale adolescentilor.