Tu cum te vezi peste 5 ani?

Din categoria lucrurilor care ti se intampla cel putin o data in viata face parte si intrebarea care ti se adreseaza la interviul de angajare "Cum sau unde te vezi peste 5 ani?"

Din categoria lucrurilor care ti se intampla cel putin o data in viata face parte si intrebarea care ti se adreseaza la interviul de angajare "Cum sau unde te vezi peste 5 ani?".

Ideea acestui material a pornit de la rezultatele unui sondaj de opinie pe tema "Cum te vezi peste 5 ani?", efectuat de site-ul de recrutare www.bestjobs.ro, in intervalul 6-12 august 2008, care arata ca o mare parte (38%) dintre cei care au accesat site-ul se vad conducand propria afacere, in 2013.

Daca analizam mai bine situatia observam ca romanii sunt visatori indrazneti: cei care acceseaza un site de recrutare sunt persoane care se afla in cautarea unui loc de munca iar dintre acestia 38% se vad patroni si 7% investitori.

Astfel, in 2013, 29% dintre cei care au participat la sondaj se vad pe pozitia de angajat, 11% freelancer iar 15% dintre respondenti nu stiu ce urmaresc in viitor.

Scopul intrebarii


Cu siguranta, ti-ai pus problema asupra rolului si importantei aceastei intrebari la interviul de angajare. In procesul de recrutare "intrebarea urmareste sa descopere anumite abilitati ale candidatului. De exemplu, raspunsul la o astfel de intrebare da posibilitatea angajatorului sa depisteze abilitatile de planificare, organizare ale candidatului; capacitatea de a stabili un obiectiv SMART (Specific , Masurabil, Abordabil, Realist, Temporar determinat) sau abilitatile candidatului de sinteza si/sau raportare.

In functie de postul/pozitia vacanta pentru care se desfasoara intrevederea de selectie, se pot urmari prin raspunsul la aceasta intrebare o anumita abilitate sau un pachet de abilitati necesare candidatului pentru a ocupa pozitia respectiva" declara Madalina Serban, Consultant HR.

De ce cifra "5"?


Nu exista o preferinta a angajatorilor pentru aceasta cifra, desi ai fi tentata sa crezi asta.

"Termenul dat de recruter este un termen mediu si urmareste capacitatea de planificare a candidatului, in functie de platoul de cariera. Se presupune ca termenul de 5 ani  este un termenul potrivit de ocupare a unui post in cadrul unei companii.

Din pacate, aceasta intrebare a fost preluata ca atare si putini recruteri adapteaza termenul din cadrul intrebarii la platoul de cariera pe care il presupune postul pe care il au vacant" a completat Madalina Serban.


Raspunsul


Aparent simpla, aceasta intrebare iti poate ridica probleme: a gasi raspuns nu e tocmai usor dar, cu siguranta, este util.

Numai daca stii ce vrei te poti concentra sa obtii si trebuie sa ai acest raspuns chiar daca nu esti intrebata. Daca iti stabilesti din vreme obiectivele iti poate fi mai usor sa realizezi ceea ce ti-ai propus.

A da raspuns unei astfel de intrebari poate fi o chestiune utila si pentru tine, nu numai pentru angajator: este ca si cand ti-ai trasa cu creionul un drum pe harta, ramanand ca in realitate doar sa il parcurgi si sa ajungi direct la destinatie.

Tu stii unde vrei sa ajungi in 2013?