Sase trucuri pentru pastrarea slujbei

Desi angajatorii si specialistii in resurse umane spun ca in curand criza se va termina, cert este ca inca se mai dau oameni afara, iar in multe companii inca pluteste teama disponibilizarii.

Desi angajatorii si specialistii in resurse umane spun ca in curand criza se va termina, cert este ca inca se mai dau oameni afara, iar in multe companii inca pluteste teama disponibilizarii. Pentru a nu te numara printre cei scrisi pe lista neagra, ai la indemana mai multe solutii.

Fii competenta!


Prima ar fi aceea sa fii cat mai competenta in domeniul tau de activitate. Practic, trebuie sa fii de neinlocuit, astfel incat sefii sa nu aiba incotro si sa spuna: "Nu putem sa o dam afara, pentru ca nu avem un om la fel de bun ca ea". "De altfel, in ultima perioada angajatorii cauta cu predilectie persoane care sunt foarte bine pregatite, care au calificarile si experienta necesare ocuparii postului si care au un grad mare de expertiza", spune Alin Ghizasan, business-coach.
Preferinta pentru astfel de persoane este si mai mare in momentul in care acestea sunt dispuse sa munceasca pentru posturi inferioare pregatirii lor sau sa aiba mai multe functii prin cumul.

Implica-te!


Anunturile de genul "cautam persoana responsabila, implicata, care stie sa lucreze in echipa" nu sunt doar "texte" pentru recrutare. Patronii chiar isi doresc astfel de angajati, gata sa vina de acasa atunci cand este nevoie sau dispusi sa stea peste program fara sa strambe din nas. "Practic, sunt foarte cautate persoanele care trateaza afacerea patronului ca si cum ar fi afacerea lor, atat de mare trebuie sa le fie gradul de implicare", explica Alin Ghizasan.

Invata mereu!


Chiar daca ai absolvit o facultate, stii doua limbi straine, ai facut si un master si ai obtinut si o bursa peste hotare, nu este suficient pentru a fi bine pregatita. Si asta pentru ca indiferent in ce domeniu ai lucra, pregatirea continua este o bila alba in fata angajatorului.
Patronii vor angajati care merg la traininguri, care citesc literatura de specialitate, care se intereseaza de noutatile aparute pe piata de profil. Sunt foarte apreciate angajatele care, in pauza, la cafea, prefera discutiile despre cartile de specialitate celor despre "ce a mai facut ala micu'".

Arata ca ai potential!


Un patron se gandeste mereu la viitorul afacerii sale, asa ca isi doreste si angajati care au potential. Oamenii capabili si dornici sa se dezvolte sunt apreciati de manageri. Cu cat esti mai flexibila pe termen lung, cu atat vei avea posibilitatea de a avansa in functie. In plus si seful tau va fi, cu siguranta, multumit, pentru ca va investi in persoane al caror potential creste.
Iar in felul acesta, va contribui, implicit, la bunastarea companiei.

Fii creativa!


Un angajator care vrea sa se dezvolte va aprecia, cu siguranta, persoanele creative. O solutie inovatoare la o problema ce parea a fi de nerezolvat te va evidentia cu siguranta in fata sefului. Ceea ce poate insemna, daca nu o promovare sau o prima, macar stabilitatea locului de munca, cel putin pentru o perioada.

Fii optimista!


Niciun angajator nu-si doreste vreun subaltern trist, pesimist si lipsit de incredere in fortele proprii. Insa o persoana plina de energie si entuziasm va fi foarte apreciata atat de sefi, cat si de colegi. In plus, sefilor le este mult mai greu sa se desparta de o persoana placuta, mereu cu zambetul pe buze si apreciata de tot colectivul.