Iti poate afecta concediul post-natal cariera?

Cariera a incetat de mult sa mai fie un cuvant tabu pentru femei. Ultimele decenii au insemnat pentru noi recunoasterea in domenii care erau pana acum destinate doar barbatilor. Suntem invadate zilnic de lozinci care ne invata sa fim puternice si sa ne autodepasim.

Insa, in goana dupa functii si merite, ar fi bine sa nu pierzi din vedere esentialul: bucuria venirii pe lume a unui copil nu poate fi umbrita de prejudecata care spune ca aceasta poate fi o piedica in calea afirmarii profesionale. Este un pas in viata pe care il faci alaturi de persoane apropiate tie, care iti sunt alaturi in anii cei mai grei din viata nou- nascutului.



Vremurile cand o mama trebuia sa duca singura grija cresterii si educarii copilului au apus. Acum, mai mult ca oricand, este de apreciat o mama care stie ce drum are in viata si care poate sa ii induca si copilului acelasi spirit.

Este normal sa te intrebi la scurt timp dupa nastere cum vei mai putea sa te ocupi si de proiectele de la serviciu, cand tie nu-ti ajunge o zi intreaga ca sa ai grija de micut.

Nu uita ca la inceput e de asteptat sa iti fie greu cu ingrijirea copilului si sa simti ca viata ta si programul tau zilnic sunt date peste cap.
Doar de acum ai in grija un om, in miniatura, ce-i drept, care trebuie format de la zero. Pana si legea tine cont de aceasta perioada de acomodare a mamei cu nou nascutul, asa ca in primele minim 42 de zile dupa nastere nimeni nu se va astepta sa treci pe la birou!

Daca dupa scurta perioada de acomodare cu noul statut de mama consideri ca sunteti pregatiti, si tu si copilul, sa-ti reiei cariera, inainte de a trece direct la fapte trebuie sa iti anunti seful pentru reactivarea contractului.

"Pe durata concediului pentru ingrijirea copilului - concediul aferent nasterii si ingrijirii copilului, de maxim 2 ani, se compune din 2 concedii: concediul de maternitate si cel de ingrijire copil - contractul de munca este suspendat, astfel incat pentru intreruperea acestui contract el trebuie mai intai reactivat.
Asadar, mamica va face o cerere de a se reintoarce la fostul loc de munca pentru a i se activa contractul", spune Cristina Pasat, general manager al Agentiei de resurse umane Professional.

Teoretic, te poti intoarce fara nici o problema la serviciu, atata timp cat ai stabilit cine va avea grija de copil pe parcursul celor cateva ore in care vei lipsi. Si managerului tau ii va surade, cu siguranta, ideea intoarcerii tale la serviciu, mai degraba decat daca ti-ai fi continuat concediul acasa. Un om cu experienta si care si-a dovedit eficienta la locul de munca intotdeauna va fi bine primit inapoi.
Este de recomandat sa iti reincepi lucrul treptat, cu un numar mic de ore la inceput