CV-ul personal, cartea ta de vizita

CV-ul perfect nu exista, dar poti incerca sa te apropii de el. Un CV bine conceput iti va deschide usi la care nici nu ai visat. Un CV neglijent iti va risipi multe sanse.

CV-ul perfect nu exista, dar poti incerca sa te apropii de el. Un CV bine conceput iti va deschide usi la care nici nu ai visat. Un CV neglijent iti va risipi multe sanse.

Te-ai gandit pana acum ce este, de fapt, un CV? Poate l-ai privit ca pe o insiruire de experiente si studii in ordine cronologica menite sa impresioneze cititorul sau poate l-ai privit ca pe un simplu document in care ai posibilitatea sa scrii despre itinerarul tau profesional... Te-ai gandit vreun moment ca i-ai subestimat importanta?

CV-ul este cartea ta de vizita, o descriere sintetizata despre tine si asteptarile tale, o imagine in cuvinte a propriei persoane.

Asa cum la o intalnire business vrei sa-ti impresionezi interlocutorul prin atitudinea profesionista, tinuta eleganta si intelepciunea vorbelor, la fel trebuie sa te gandesti in momentul in care iti concepi CV-ul.

Prin urmare, hai sa ne gandim ce ar trebui sa contina un CV si de ce anume ar trebui sa ne ferim:

1.

Poza personala. Daca te-ai hotarat ca iti atasezi o poza la CV, atunci incearca sa nu o alegi pe cea facuta la piscina si nici pe cea mai senzuala dintre ele. Roaga-ti un prieten sa-ti faca mai multe poze intr-o ipostaza serioasa si totusi zambitoare si alege-o pe una dintre ele.

2. E-mailul de contact. De cand internetul a devenit mai popular decat telefonul, adresa de mail in CV este obligatorie. Ideea este sa te abtii sa treci adresa ta din copilarie: "broscuta21@", "prettyface9@", "simpatica4u@" si alte exemple de felul acesta. Incearca sa-ti creezi o adresa cat mai serioasa gen nume.prenume@ si nimeni nu-ti va putea reprosa lipsa de profesionalism.

3. Studiile. Este important sa treci toate etapele prin care ai trecut, de la scoala generala pana la ultima forma de invatamant absolvita. Daca mentionezi doar facultatea, nu este suficient si lasi impresia ca ti-ai schitat CV-ul asa, doar pentru ca te-au rugat parintii.

4.
Experienta profesionala.
Ideal este ca dupa fiecare job trecut pe CV sa dai cat mai multe detalii legate de fostele tale task-uri: care erau activitatile tale principale, tehnologiile folosite, realizarea de care esti mandra etc.

5. Scrisoarea de intentie. Scurta, la obiect, ca un pliant de prezentare a unui eveniment: trebuie sa vanda bine, sa fie usor de citit si sa contina o doza de subiectivism. Spre deosebire de CV, prin scrisoare de intentie ai posibilitatea sa te adresezi direct angajatorului, sa-i comunici asteptarile tale si sa-i lasi senzatia ca esti nerabdatoare sa te alaturi echipei din care face parte. Nu uita sa o personalizezi de fiecare data (denumirea exacta a postului pentru care ai aplicat, numele companiei careia te adresezi sau chiar numele recruiterului, daca stii acest amanunt).

6. Beneficiile dorite. Ocoleste subiectul cu intelepciune si lasa la latitudinea angajatorului sa te surprinda cu un pachet salarial motivant.
Nu trece in CV salariul dorit decat daca in anuntul de angajare este mentionat acest lucru.

7. Gramatica. Nu suntem toti filologi, nu toti cunoastem toate capcanele limbii romane, dar asta nu inseamna ca in acele doua pagini trebuie sa arunci cuvinte fara nici o noima sau sa folosesti cratima la intamplare. Fii atenta cand scrii, iar daca ai dubii in privinta unui cuvant, fie incerci sa reformulezi, fie... intrebi un prieten.

8. Hobby-uri. Este ultimul camp de completat intr-un CV si, de regula, ai tendinta de a te relaxa si de a spune exact ce-ti place tie cel mai mult sa faci: shopping, sa dansezi in club, sa te plimbi prin mall, sa conduci cu viteza sambata seara... Ideal este sa spui ce-ti place sa faci, dar, cumva, sa capete o nuanta culturala, sportiva sau spirituala: "Imi place sa fac sport, sa vizitez cat mai multe orase/tari si sa vizionez filme documentare". Este doar un exemplu; daca nu iti plac aceste lucruri, schimba-le, dar...
fii retinuta.

9. Atrage atentia cu un detaliu! Fie ca este vorba despre un motto personal, un hobby excentric (bungee jumping, de exemplu), o aptitudine originala, un obiectiv foarte interesant creionat sau un raspuns inteligent la o intrebare din mini-interviu, incearca sa te pozitionezi in mintea recruiterului ca o reclama bine gandita. Nu fii ostentativa, fii doar putin deasupra celorlalti.

Nu iti ia mai mult de 45 de minute sa completezi un CV profesionist, asa ca investeste acest timp cu istetime, fiind convinsa ca tot tu vei fi cea care va beneficia, pe termen lung, de pe urma acestei investitii.