Cum te redresezi profesional dupa concediere?

Cu siguranta, este una dintre cele mai ingrate ipostaze, dar, mai devreme sau mai tarziu, majoritatea ne confruntam cu aceasta problema: concedierea. Nu ne-am propus ca in materialul acesta sa abordam...

Cu siguranta, este una dintre cele mai ingrate ipostaze, dar, mai devreme sau mai tarziu, majoritatea ne confruntam cu aceasta problema: concedierea. Nu ne-am propus ca in materialul acesta sa abordam problema cauzelor pentru care s-a ajuns aici. Poate ca a fost o greseala grava sau una pe care si altii o fac, dar tu ai ghinionul sa platesti pentru ea; ori poate ca firma trece printr-o conjunctura nefavorabila (ceea ce, in prezent, este, din pacate, foarte posibil).

Indiferent de motiv, o astfel de veste este naucitoare si parca te simti precum intr-o poezie a lui George Cosbuc: "Ce sa fie? Nu-i nimic. A trecut acceleratul...". Nu-ti poate pretinde nimeni sa depasesti acest moment ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat; parafrazand cunoscutul dicton "Errare humanum est", am putea spune "Bocitum femininum est". Ei bine, o saptamana este maximul de timp pe care iti poti permite sa-l acorzi jelitului, eventualelor accese de furie si intrebarii "Cum de mi s-a intamplat tocmai mie asa ceva?". Daca te complaci mai mult timp in aceasta stare, ar putea aparea depresiile si numai de acest lucru nu ai nevoie.

Ar fi cazul sa te mobilizezi.

Pentru inceput, reflecteaza la parcursul tau profesional de pana acum si analizeaza-te: ce ai vrea sa faci in continuare? In definitiv, daca tot a survenit aceasta problema, e bine sa fructifici momentul. Vrei sa faci acelasi lucru sau consideri ca a sosit momentul pentru o schimbare in cariera? Daca la cea de-a doua intrebare ai raspuns afirmativ, evalueaza-ti prioritatile. Ce ai vrea sa faci? Ar fi rentabil, in raport cu actualele conditii de pe piata muncii? Din punct de vedere financiar, iti permiti sa stai o perioada fara sa lucrezi, pentru a urma eventuale cursuri necesare in noua directie profesionala?

Indiferent in care dintre cele doua situatii te regasesti, site-ul career-advice.monster.com te sfatuieste sa nu intrerupi legatura cu fostii colegi de munca. Este adevarat: ei au serviciu, iar tu, deocamdata, nu. Acest lucru poate duce la aparitia unor momente stanjenitoare, dar treceti fiecare peste ele. Fostii colegi pot afla despre eventuale posturi vacante in alte companii sau despre diverse training-uri si cursuri de perfectionare.