Trucuri pentru un interviu de succes

Ai obtinut in sfarsit programarea la interviul pentru job-ul mult visat. Incep emotiile, pregatirile si teama de necunoscut. Cum ma imbrac, ce ma va intreba recruiterul...

Ai obtinut in sfarsit programarea la interviul pentru job-ul mult visat. Incep emotiile, pregatirile si teama de necunoscut. Cum ma imbrac, ce ma va intreba recruiterul, ce sa fac sa-mi sporesc sansele de reusita?... Ei bine, nimeni nu poate oferi "retete" perfecte si nici sfaturi unanim valabile, dar, cunoscand mici trucuri, vei putea sa-ti impresionezi placut interlocutorul si astfel sa te detasezi lejer de ceilalti concurenti.

Iata cateva mici indicii:



In multe orase ale tarii, traficul reprezinta o adevarata provocare, iar intalnirile la ore fixe sunt deseori decalate din acest motiv. Pentru a nu ajunge in situatia de a suna si a-ti anunta intarzierea, incearca sa estimezi corect timpul petrecut pana la locatia respectiva si sa te ghidezi dupa moto-ul: "la fix e prea tarziu".

Nu incurajez prezenta la o astfel de intalnire cu jumatate de ora inainte intrucat e posibil sa te intalnesti cu ceilalti candidati, sa te plictisesti asteptand si sa-i stanjenesti pe angajatii companiei respective. In schimb, recomandarea expertilor este sa te prezinti cu cinci-zece minute inainte de ora stabilita.





Daca te duci la un interviu pentru un post de programator, vei putea sa te prezinti fara probleme in blugi, camasa si pantofi sport. Dar daca pozitia pentru care ai fost chemata este din domeniile HR, PR, Marketing, Customer Service, Banking, Sales sau orice alte activitati ce presupun un mai mare grad de expunere in fata clientilor, atunci o tinuta clasica formata din pantaloni drepti sau fusta midi, camasa si sacou este alegerea obligatorie pentru a nu fi descalificata de la prima vedere.



Dupa ce ti-ai ales hainele potrivite, rasufli usurata si uiti de cele mai multe ori de faptul ca detaliile conteaza. Prin detalii intelegem accesoriile vestimentare: pantofii, geanta, bijuteriile.

Este foarte important sa iti pastrezi decenta din toate punctele de vedere, evitand cu orice pret sa fii opulenta. Nu opta pentru genti stralucitoare, sandale cu toc cui sau bijuterii in exces. Dar ai grija sa nu ajungi nici in extrema cealalta, in care sa te imbraci tern, batranesc si total neinteresanta. Calea de mijloc este de cele mai multe ori calea ideala.



Oricata seriozitate ar presupune postul respectiv, intotdeauna un zambet si o atitudine pozitiva fac mai mult decat o mie de cuvinte.
Pastreaza-ti calmul, optimismul si un fin simt al umorului: ce ai de pierdut?!



Este extrem de stanjenitor sa auzi melodia telefonului si sa vibreze scaunul atunci cand recruiterul te intreaba care sunt punctele tale forte. Va fi evident ca nu profesionalismul. Iar celelalte atuuri vor fi garantat trecute cu vederea. Poate suna ca un amanunt, dar nu uita un aspect: intr-un interviu, amanuntele chiar conteaza.



E bine sa stii unele trucuri, dar atunci cand toti le folosesc devin clisee, asa ca iesi din multime si fii inventiv. Absolut toata lumea stie ca la intrebarea cu defectul personal trebuie sa raspunda printr-o calitate precedata de adverbul "prea": "sunt prea perfectionista","sunt prea ambitioasa", "sunt prea perfecta". Fii diferita si raspunde : "sunt asertiva, iar acest lucru uneori poate fi interpretat gresit" sau alte exemple de acest gen. Alte clisee ce trebuie evitate: "sunt o persoana dinamica", "imi petrec timpul liber cu prietenii in oras", "imi place sa ascult muzica clasica" etc. Daca intr-adevar tu chiar faci aceste lucruri, atunci rosteste-le cu cel mai mare entuziasm.



Nimeni nu spune ca trebuie sa pari dornica de voluntariat, dar orice angajator isi doreste ca viitorul angajat sa fie mai mult motivat intrinsec decat de pachetul salarial si bonusurile anuale.
Cand vei fi intrebata care sunt pretentiile tale salariale fii diplomata si raspunde ca ai incredere ca postul respectiv este remunerat corespunzator.



Se intampla adesea ca intervievatorul sa-ti adreseze la inceput intrebarea cheie: ce anume stii despre noi? Pentru a nu te afla in postura de a raspunde sec ca nu stii mai nimic, intra din timp pe site-ul lor si afla tot ce poti despre profilul companiei, serviciile oferite si eventual valorile declarate. Este un mod sigur de a-i demonstra ca esti cu adevarat interesata sa lucrezi acolo.



In majoritatea cazurilor, nu se intampla sa ramai in relatii cordiale cu fostul angajator, mai ales dupa ce ti-ai depus demisia chiar inainte de vizita anuntata a unei firme de audit, dar asta nu inseamna nici pe departe ca trebuie sa spui la un interviu toate aceste lucruri. Nu este un indemn la minciuna, ci o sugestie sa imbraci mai frumos adevarul.



Inevitabil, la sfarsitul oricarui interviu, recruiterul te va incuraja sa-i adresezi intrebari daca iti doresti acest lucru.

Ideal este sa te gandesti din timp la doua - trei intrebari care sa-i intareasca convingerea ca esti cu adevarat interesata de jobul respectiv.
Sub nici o forma nu intrebari legate de program, salariu, concedii sau cand se organizeaza urmatorul team-building, deoarece risti sa creada ca esti mai mult curioasa sa afli despre beneficii decat despre companie. Fii o profesionista pana la capat si intreaba-l cum vede el candidatul ideal pentru acel job, cum ar descrie climatul organizational sau care considera ca ar fi provocarile respectivului job.

Si daca nu ai incredere in aceasta "reteta", creeaza-ti una personala in care sa adaugi intotdeauna decenta, profesionalism si intuitie.