In pat cu seful

Te-ai indragostit de seful tau? Esti in pericol! Cel putin asa spun specialistii in resurse umane, care atrag atentia ca o astfel de relatie, pentru a avea sanse de reusita, trebuie gestionata "cu cap". Ei subliniaza ca, daca la inceput totul poate fi "ca-n povesti", in timp, s-ar putea sa-ti doresti sa lucrezi in alta companie sau macar in alt departament.

Te-ai indragostit de seful tau? Esti in pericol! Cel putin asa spun specialistii in resurse umane, care atrag atentia ca o astfel de relatie, pentru a avea sanse de reusita, trebuie gestionata “cu cap”.

Ei subliniaza ca, daca la inceput totul poate fi “ca-n povesti”, in timp, s-ar putea sa-ti doresti sa lucrezi in alta companie sau macar in alt departament. In plus, rutina si lucrul “umar la umar” ar putea eroda destul de serios relatia voastra, iar acasa s-ar putea sa ai tot un sef, nu un partener.

“In general, este de evitat o relatie amoroasa intre colegi sau cu seful ori cu subalternul. Si asta pentru ca nediferentierea clara a relatiilor partener - partener, coleg - coleg poate aduce mai mult rau decat bine, pentru ambele tipuri de relatii”, este de parere Oana Mosiu, consultant al firmei de resurse umane Ascent Group, din Bucuresti.

Un alt dezavantaj este dat de faptul ca, oricat te-ai stradui sa delimitezi cele doua zone – acasa si serviciu – cu siguranta ele se vor intercala. In felul acesta, discutiile si problemele de la job vor ajunge chiar in dormitor!

In plus, trebuie sa iei in calcul si ipoteza unei despartiri sau chiar a unui divort. In acest caz, ca sa rezisti in continuare la serviciu, este necesar sa ai nervi de otel.

Nu-ti ascunde relatia!


Paula Kricopol, din Cluj-Napoca, a ales sa tina secreta relatia cu boss-ul. iar acum regreta.

La inceput, spune tanara de 29 de ani, taina a fost bine pastrata, insa dupa ceva timp s-a transformat in frustrare si jena.

“In afara jobului nu ne ascundeam si am fost vazuti de mai multe persoane, iar in timp relatia noastra a devenit publica si chiar motiv de amuzament si barfa”, spune Paula, manager de proiect la o firma de publicitate. Ea povesteste ca intr-o perioada s-a gandit chiar sa demisioneze, pentru ca o deranjau foarte tare zvonurile conform carora ar fi avansat pe criterii mai putin ortodoxe. “Am trecut peste asta alegand sa nu ne mai ascundem relatia. Si acum suntem amandoi fericiti si speram sa nu ne afecteze prea mult faptul ca lucram la acelasi proiect”, mai spune Paula.


Ea recomanda tuturor celor care au o relatie la job sa o faca publica din momentul in care se doveste a fi vorba de ceva serios. “Atunci barfele nu mai sunt asa de savuroase”, explica tanara.

O alta varianta de gestionare a relatiei, spune psihologul Irene Arnautu, este ca tu si partenerul tau sa plecati si sa va intoarceti la ore diferite la job. “Si n-ar fi rau sa va dati intalnire seara, in oras. La astfel de <iesiri> ar trebui sa fie interzisa discutarea subiectelor de la serviciu”, adauga Irene Arnautu.

Sunt si cazuri fericite


Pe de alta parte, expertii in resurse umane recunosc faptul ca o relatie la serviciu nu este imposibila. “Sunt si cazuri fericite in care contextul profesional poate favoriza o mai buna cunoastere a celor doi, o completare reciproca si chiar o colaborare exceptionala continuata in plan personal.

In astfel de cazuri fericite, cele doua tipuri de relatii se potenteaza reciproc”, sustine Oana Mosoiu.

Experta accentueaza ca succesul unei astfel de relatii tine, in primul rand, de “maturitatea si dezvoltarea personala a celor doi parteneri, de personalitatile lor, de compatibilitate, dar si de mult, mult noroc in ecuatia relatiei personale”.