Cum vad companiile schimbarea frecventa a locului de munca?

Unele statistici spun ca in Romania unul din doi angajati cauta sa isi schimbe locul de munca sau, cel putin, se gandesc sau urmaresc oportunitatile de pe piata fortei de munca.

Unele statistici spun ca in Romania unul din doi angajati cauta sa isi schimbe locul de munca sau, cel putin, se gandesc sau urmaresc oportunitatile de pe piata fortei de munca. Cert este ca fluctuatiile de personal sau job-hoppingul, cum mai este denumit, afecteaza in ziua de astazi toate industriile si toate domeniile de activitate.

Cei care iau decizia de a-si parasi locul de munca o fac fie pentru o pozitie mai buna sau mai bine platita din alta companie, fie datorita posibilitatilor de avansare in cariera oferite de o alta firma, fie, pur si simplu, din cauza rutinei instalate deja in compania sau pe postul pe care il ocupa in prezent.



Companiile se confrunta cu mari dificultati din cauza job-hoppingului actual, insa constientizeaza ca, cel putin pentru anumite pozitii, fluctuatia este normala.

Ce se intampla, de fapt? Fiecare companie cauta sa isi mentina prin pachetele de beneficii oferite si prin planuri de cariera bine puse la punct oamenii talentati si loiali companiei.

Acestea investesc in resursele de valoare, insa au la dispozitie si un plan de rezerva pentru pozitii de low sau pentru anumite pozitii de executie, unde fluctuatia de personal este mai ridicata.

Incepator


Daca esti la inceput de cariera si nu ai luat inca o decizie privind ceea ce vrei sa faci in viitor, poti aplica pentru pozitii mai putin importante, unde aria de expertiza ceruta este mai restransa.

In general, cei aflati la inceputul carierei lor cauta mai degraba companii sau posturi vandute ca "bine platite".
Partea materiala primeaza in detrimentul unor criterii obiective de alegere a profesiei, cum ar fi dorinta de a face o anumita meserie, trendul sau prognoze ale pietei fortei de munca etc.

Companiile sunt pregatite pentru cei care sunt in etapa de alegere a carierei si cauta astfel de persoane pentru pozitii de support sau mai putin importante. Ei se uita la "potentialul" pe care il are persoana respectiva de a invata o anumita meserie sau de a dezvolta anumite abilitati.